Ga naar content

wAARDEvol reizen Les Gets

Les Gets en Châtel zijn beide toegewijd aan de bescherming van de schoonheid van de Alpen. Er is een aantal initiatieven geïmplementeerd om de milieu-impact te verminderen en duurzaam toerisme te bevorderen.

10% korting op de skipas en andere voordelen voor wintersporters die per trein naar Les Gets afreizen

De reis naar bestemming is verantwoordelijk voor 70% van de totale uitstoot van de winterportvakantie. Door te kiezen voor een reis met de (nacht)trein, bespaar je 7 à 11 keer CO2 ten opzichte van een reis met het vliegtuig. Om treinreizen te stimuleren, ontvang je bij vertoon van je treinkaartje niet alleen 10% korting op je skipas, maar ook leuke presentjes en korting bij 40 aangesloten lokale ondernemingen in Les Gets en Morzine. Meer informatie: Alpine Express - AlpinExpress Montagne Verte Morzine

Treinreis
© Naturescanner Sander
Deel op Pinterest

In 2012 heeft Les Gets een toevoeging gekregen bij UNESCO met het Geopark Chablais. Mede door de aanwezigheid van de veenmoerassen is deze toekenning verkregen. Het is één van de 6 Geoparken die Frankrijk heeft. De overige Geoparken zijn: Les Causses du Quercy, de Haute-Provence, de Lubéron, het Baugesmassief en de Monts d’Ardèche.

Ecotoerisme Les Gets

De ecologisch-toeristische aanpak van de gemeente omvat veel initiatieven om de toerist te betrekken, informeren en bewust te maken over het milieu. Het Geopark Chablais reikt vanuit het noorden, zuidoever van het Meer van Genève, tot aan de toppen van Les Portes du Soleil en is verspreid over 62 gemeenten en beslaat bijna 900 km². Het gebied bevat geologisch erfgoed van ecologisch, cultureel en historisch belang.

Les Gets heeft ook een kwaliteitskeurmerk geïnitieerd, gebaseerd op hun milieubeleid. De Escale Nature. Dit is een lijst van 37 criteria die is opgesteld voor het beheer van energie, water, afval en geluid. Hotels, appartementverhuur en bed-en-breakfast aanbieders worden hier actief op gewezen en kunnen hier een classificering aanvragen. De deelname aan de Escale Nature wordt geclassificeerd met 1, 2 of 3 Edelweiss bloemen zodat de bezoekers hun accommodatie hierop uit kunnen kiezen.

Duurzaamheidsinitiatieven Les Gets/ Les Portes du Soleil

- Skipasje recyclebaar

Skipas LesGets
© Naturescanner Sander
Deel op Pinterest

- Kunstsneeuw wordt gemaakt zonder toevoegingen.
- De sneeuwschuivers rijden op bio-afbreekbare olie.
- Rookverbod op de pistes, in 2021 werden ca 5.000 sigarettenpeuken opgeraapt, in 2022 was dit al met 50% gereduceerd. Er zijn op de pistes rookzones, 6 in totaal.
- Strenge waterhuishouding voor het drinkwater.
- De wetlands worden beheerd en behouden door actieplannen.
- In de zomer worden de hellingen geëgaliseerd met als doel minder inzet van sneeuwschuivers en sneeuwkanonnen. Ook worden er in de zomer hellingen opnieuw bebost, om erosie tegen te gaan, de biodiversiteit te verbeteren, de hellingen te integreren in het landschap en een beter sneeuwdek te bieden.
- Informatieborden over de beschermde natuur in de regio, zoal het Plateau van Loëx, dat in de winter beperkt toegankelijk is in verband met broedende vogels.
- 12 overheidsgebouwen worden verwarmd door een gedeelde verwarmingscentrale
- Busvervoer wordt verder uitgebreid
- Alpinexpress pass: Trein met voordeel in lokale hotels, restaurants, skiverhuur en skilessen en nog veel meer. 
- De wekelijkse activiteitenkalender wordt niet meer geprint, maar is alleen digitaal
beschikbaar.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!