Ga naar content

Avoriaz

Wie wel eens van de dorpen Morzine en Avoriaz gehoord heeft, is er misschien wel eens op wintersport geweest. Deze twee plaatsen, die vlakbij elkaar liggen, zijn namelijk vooral bekend als skidorpen! Maar wist je dat Morzine en Avoriaz ook heel geschikt zijn als bestemming voor een heerlijke zomervakantie? Naturescanner Cecilia neemt je in dit artikel mee naar Avoriaz en geeft je tips. Lees ook Cecilia’s artikel over het nabijgelegen Morzine.

Winter wonderland

De meeste mensen kennen Avoriaz als skigebied. Het op de kliffen gelegen wintersportresort is een van de 14 skistations van het grotere Portes du Soleil. Het autovrije dorp heeft 36 skiliften en 49 skipistes en verandert in de winter dus in een echt wintersport walhalla. Mirre vertelt je meer over wintersport in Avoriaz.

Avoriaz winter
Deel op Pinterest

Maar ook in de zomer kan je in Avoriaz dus goed terecht voor een heerlijke vakantie in de frisse buitenlucht!

Avoriaz bezoeken

Avoriaz is slechts een ritje met de kabelbaan verwijderd van Morzine. Dit is dan ook de makkelijkste manier om er te komen, omdat de mensen die Avoriaz in 1966 hebben ontworpen, droomden van een groene en autovrije stad. Het plaatsje is dus helemaal ingericht op voetgangers.

Avoriaz natuur
© Avoriaz canva
Deel op Pinterest

Kom je toch met de auto, dan kun je die op een parkeerplaats net buiten Avoriaz neerzetten en vervolgens vergeten waarom je die auto überhaupt ook alweer nodig had. In de zomer is alles wandelend te bereiken, in de winter ski je vanuit je hotel of appartement direct naar de piste.

Architectuur

Het hooggelegen en rustige Avoriaz wordt gekenmerkt door bijzondere architectuur. Elk gebouw in Avoriaz is geconstrueerd van onbewerkt hout, dat mee kleurt met het landschap. De zuidelijke gevels kleuren meer grijs, de oost- en westgevels krijgen in de loop van de tijd een roodbruine tint. Naast dat de gebouwen de kleuren aannemen van het landschap, heeft elk bouwwerk zijn eigen unieke vorm dat de lijnen volgt van de omliggende bergen. Over smaak valt niet te twisten, maar dat er gebouwd werd met de wens om de nieuwe gebouwen zoveel mogelijk één te laten worden met de omgeving, kun je al baanbrekend noemen.

Architectuur Avoriaz
Deel op Pinterest

Op het moment dat duurzaamheid relatief nog een onpopulair begrip was, in 1966, hielden de architecten al rekening met een zo efficiënt mogelijk energiegebruik. Zo zijn de gebouwen georiënteerd op het zuiden om zoveel mogelijk gebruik te maken van de energie van de zon. Door de vorm van de daken blijft de sneeuw er in de winterperiode goed op liggen, waardoor de natuurlijke isolatiewaarde van het dak wordt verhoogd.

Activiteiten Avoriaz

Hoewel Avoriaz net als Morzine vooral populair is als wintersportbestemming, worden door de steeds langere zomers en kortere winters de zomeractiviteiten steeds verder uitgebreid. Een zomervakantie in Avoriaz is dan ook een aanrader.

1. Natuurwandeling met kinderen

Ben je met kinderen op vakantie? Natuurgids Cecilé begint haar natuurwandeling in Avoriaz en leert kinderen hoe je poppetjes kunt maken van bloemen, hoe je de kleur van een bepaalde bloem kunt veranderen door ze boven een mierennest te houden en hoe je het groot hoefblad (een vaak ongewenste gast in Nederlandse tuinen!) kunt inzetten om je te beschermen tegen de zon. En dat is nog maar een greep uit de dingen die ze ouders en kinderen leert. Zo krijgt een wandeling door het bos ineens een heel andere invulling.

2. Spelend leren bij Lil’Stash

Lil’Stash is een klein paradijs midden in het bos waar je kunt picknicken én overnachten. De picknicktafels en omliggende speeltuin zijn gemaakt van sprokkelhout uit de omgeving en zijn toegankelijk voor iedereen. In de winter kunnen kinderen hier op een speelse manier kennismaken met glijsporten en spelen tussen de boomhutten. Ook zit er een kampeerplaatsje bij de speeltuin: er staan 2 gloednieuwe bivak-tenten, die goed uitgerust zijn met al het materiaal dat je nodig hebt voor een avontuurlijk nachtje onder de sterren.

Lil’Stash
Deel op Pinterest

3. Avontuur en sport

Net zoals Morzine is Avoriaz een uitstekende uitvalbasis voor fietsactiviteiten. Vooral voor mountainbikers is de keuze aan routes eindeloos. Avoriaz Bike Park bestaat uit 19 paden en 7 skiliften. Ook kent het terrein verbindingswegen met andere MTB-terreinen in Morzine, Chatel en Zwitserland. Met de Portes du Soleil skipas kun je ongelimiteerd skiliften nemen in het hele skigebied van Portes du Soleil en hoef je dagenlang geen één keer hetzelfde pad te nemen.

Mountainbiken in Avoriaz
Mountainbiken in Avoriaz
Deel op Pinterest

Of probeer de via ferrata van Avoriaz en kijk uit over diepe dalen! Meer informatie kun je aanvragen bij het Office de Tourisme. Ook voor trailrunnen kun je in Avoriaz terecht.

Klinkt dit alles je nog niet spannend genoeg in de oren? Pierre Baud, een jonge berggids, heeft zijn guesthouse geopend voor mensen die nog een stap verder willen gaan. Wie altijd al heeft willen slapen op de rand van een klif krijgt hier de kans - abseilen en dan naar bed - durf jij te slapen op 160 meter hoogte?

4. Paardrijden

Voor ieder wat wils in Avoriaz: ook aan de dierenliefhebber is gedacht. Vanuit Avoriaz kun je begeleid paardrijtochten maken door de bossen en bergen. Neem hiervoor ruim de tijd: alleen als je echt een paar uur tot je beschikking hebt kun je de bossen in en heb je de tijd je paard te leren kennen. Dat draagt bij aan een veilig gevoel voor jou én het paard en zo kun je optimaal genieten van de tocht!

Paardrijden Avoriaz
@ Vicdohria
Deel op Pinterest

Duurzaamheid

Duurzaamheid is belangrijk voor het "houten dorp". Lees meer over waardevol toerisme in Avoriaz

Cecilia Adorée is de oprichtster van Klimaattherapie de Podcast en klimaattherapie.nl. In deze tijd van klimaatontwrichting hoopt ze mensen (veer)krachtiger te maken én in beweging te houden. Want er zijn grote veranderingen nodig om de aarde mooi en leefbaar te houden voor iedereen, maar het is mogelijk.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cecilia Adorée
Geschreven door
Cecilia Adorée
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!