Ga naar content

wAARDEvol reizen

Wie duurzaamheid belangrijk vindt bij het uitstippelen van een vakantie, zal zich afvragen of het slim is om een wintersportoord te kiezen als bestemming. Nu is het goed om te bedenken dat de reis van en naar je bestemming verantwoordelijk is voor 50 tot 70% van de totale CO2-uitstoot tijdens de vakantie. 

Het VVV kantoor, het zwembad, de golfbaan en de squash- en boulderhal worden voorzien van lokale en groene energie uit een nabijgelegen windmolenpark en uit waterkracht en zonne-energie. 

Duurzaamheidsinitiatieven Avoriaz

Het dorp Avoriaz is gebouwd met duurzame materialen, maar dat is nog niet alles. De laatste jaren doen ze er in deze omgeving alles aan om het dorp en skigebied nog verder te verduurzamen, door bijvoorbeeld zonnepanelen op de skiliften te installeren en de skiliften langzamer te laten gaan, om energie te besparen.

Duurzaam dorp
© Naturescanner Mirre
Deel op Pinterest

De sneeuwschuivers zijn helaas nog niet elektrisch, omdat ze te zwaar zijn om zo in beweging te krijgen. Wel wordt er momenteel gezocht naar een oplossing hiervoor. Ook wordt door middel van GPS het hele skigebied van bovenaf gescand om een kaart te maken van de sneeuwdiktes op verschillende plekken. Dankzij deze methode hoeven de sneeuwschuivers alleen sneeuw te schuiven op de plekken waar nodig, wat veel brandstof bespaart.

Korting op de skipas en andere voordelen voor wintersporters die per trein naar Avoriaz reizen

De meeste uitstoot van een skivakantie (meer dan 50%) ontstaat echter door de vervoersmiddelen van de reis naar het skigebied toe. Daarom bevordert Avoriaz het reizen met de trein extra met een combi korting via de Alpin Express pass. Deze 5 - 10% korting geldt onder andere in diverse restaurants, op je skipas, skihuur, skilessen en verschillende andere activiteiten. 

Je kunt met de Eurostar naar de Franse Alpen reizen. Door te kiezen voor een reis per trein stoot je zo’n 7 tot 11 keer minder CO2 uit dan wanneer je voor het vliegtuig kiest.

Activiteiten

De klimaatimpact van vakanties in skigebieden is daarnaast hoog door het energieverbruik van de skiliften en sneeuwmachines. Wellicht is het een idee om wat vaker te kiezen voor activiteiten die je energieverbruik beperken: fietsen, wandelen en klimmen zijn allemaal activiteiten die weinig impact hebben op het milieu. 

te voet op pad
© Naturescanner Mirre
Deel op Pinterest

Een vakantie in de zomer in Avoriaz is op zich duurzamer dan een wintersportvakantie, al kan je ook in de winter erg leuk activiteiten beoefenen. En kies je toch voor wintersport, dan is Avoriaz als duurzaam dorp jouw bestemming! Mirre vertelt je alles over winter in Avoriaz.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!