Ga naar content

Morzine

Morzine staat vooral bekend als fijn wintersportdorp maar wij bezochten dit skidorp ook in de zomer en kwamen erachter dat het tevens in dit seizoen een fijne vakantiebestemming is. Naturescanner Cecilia neemt je mee naar Morzine en geeft je tips. Bekijk ook Cecilia’s artikel over het naastgelegen Avoriaz.

Duurzaam reizen naar Morzine

Steeds meer mensen vinden het belangrijk om op een duurzame manier op reis te gaan. De lange wachtrijen op Schiphol, het niet meer willen vliegen vanwege de uitstoot en juist op vakantie willen gaan om dicht bij de natuur te zijn, kunnen allemaal redenen zijn om te zoeken naar een duurzaam alternatief voor het vliegtuig! Morzine ligt middenin de bergen, maar is goed te bereiken met de trein. Met de Eurostar ben je al in 3,5 uur in Parijs, waarna je over kunt stappen op de TGV en naar Bellegarde kunt reizen. Daarna is het nog ongeveer een uur met met een transfer naar Morzine. Een transferorganisatie als bijvoorbeeld Skiidy Gonzalez biedt elektrisch vervoer aan en staat voor je klaar bij aankomst op het station als je van tevoren geboekt hebt.

Activiteiten in Morzine

Morzine is een uitstekende uitvalsbasis voor bergsportactiviteiten en excursies in de natuur. Mede veroorzaakt door de steeds langere zomers en korter wordende winterperiode, worden de zomeractiviteiten in deze streek elk jaar verder uitgebreid. Met de prachtige bergen en de vele meren die de omgeving rijk is, is het daar gelukkig uitermate geschikt voor.

Natuur in Morzine
© Sam Ingles
Deel op Pinterest

1. De natuur in!

Berggids Emilie is bijvoorbeeld iemand die je via de Tourist Office van Morzine kunt boeken om met jou en je gezelschap op pad te gaan. Tijdens een wandeling die begint bij het Mines d’or Lake legt ze je alles uit over de flora en fauna die te vinden is. Emilie is vooral gespecialiseerd in de geneeskrachten van de natuur. Ze vertelde ons bijvoorbeeld over de “Millefleur” - in het Nederlands ook wel “Duizendblad” genoemd. De plant werkt bloedstollend en pijnstillend. Vroeger werden de bladeren veel gebruikt om de wonden van soldaten te verzorgen. Ook nu nog wordt duizendblad gebruikt om menstruatieproblemen te verlichten.

Flora in Morzine
© Naturescanner Cecilia
Deel op Pinterest

Wie van de natuur een romantisch beeld heeft komt daar gauw op terug. Emilie wees ons op een plant niet ver van ons vandaan: de blauwe monnikskap. Wanneer een dier of mens de bloem van deze plant zelfs maar aanraakt kunnen er al vergiftigingsverschijnselen optreden, zoals blaren op de huid. Als je het sap binnenkrijgt legt dat je organen lam en heeft dat de dood tot gevolg. Dat verwacht je toch niet van zo’n lieflijk uitziende bloem?

Natuuractiviteiten Morzine
© Naturescanner Cecilia
Deel op Pinterest

Leer je liever over vogels? Of over een ander onderwerp? De meeste gidsen hebben hun eigen specialisme. Informeer eens bij het reisbureau wie er aan het werk zijn, er is vast iemand die aansluit bij jouw interesses.

2. Wielrennen en mountainbiken

Voor wielrenners zijn de Alpen een droom, maar wat misschien minder voor de hand ligt is dat ook mountainbikers hier hun hart kunnen ophalen. Er is zo’n 600 kilometer aan mountainbikeroutes aangelegd. Beginners zijn er welkom, maar zeker voor de ervaren rijder zijn er veel opties. Morzine wordt wel het Mekka voor de mountainbiker genoemd.

Fietsen in Morzine
© Keno Derleyn
Deel op Pinterest

Een lift neemt je met fiets en al mee naar boven, je kiest op je eigen niveau een route naar beneden en je sluit de dag af in een MTB-vriendelijke kroeg in Morzine. Klinkt als de zomerse variant van de perfecte wintersport en après-ski vakantie, toch? Als je toch liever in de voetsporen van je favoriete Tour de France rijders treedt, kun je kiezen uit 16 goed aangegeven routes die samen goed zijn voor 1200 kilometer aan fietsroute. Om alles te ontdekken wat Morzine aanbiedt aan fietsers kun je deze site raadplegen.

3. Yoga en Tyroferrata

Stijf geworden van het fietsen en wandelen? In Morzine bevindt zich een groot sportcomplex waar aerial yogalessen gegeven worden. Aerial yoga is een vorm van yoga die beoefend wordt vanuit een hangmat. Het werkt vanuit het principe van weightlessness, maar of je je bij de allereerste sessie al gewichtsloos voelt, is niet gegarandeerd. Wel zal je lijf na afloop een stuk flexibeler aanvoelen. Hou je van zweven in de lucht, maar is yoga niet meteen je ding? Boek een Tyroferrata sessie! In het stuk bos waar ook canyoning plaatsvindt, kun je met een zipline van boom naar boom vliegen. Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Mindfull Morzine
© Alikats
Deel op Pinterest

4. Déreches Park

In het centrum van Morzine, gelegen aan de rivier,  bevindt zich het ‘Déreches Park’. Dit park is niet over te slaan bij een bezoek aan Morzine. Hier staat het sportcentrum waar de aerial-yoga lessen gegeven worden, maar je kan er nog veel meer doen. Binnen kun je fitnessen en danslessen volgen, buiten kun je skaten, tennissen en straathockey spelen. Ook is er een groot zwembaden-complex en een manege waar paardrijlessen aangeboden worden.

Daar tussenin ligt een groot speelterrein: een paradijs voor kinderen die van klimmen en klauteren houden. Het ‘Tree Top Adventurepark’ is geschikt voor kinderen tussen de 105-135 centimeter, maar ook voor kinderen vanaf 2 jaar is er een “P’tit Kid circuit” gebouwd. Waarschuwing: bij het zien van zo’n speeltuin, middenin het bos en langs de rivier, kan het gebeuren dat je als ouder wenst dat je weer heel even kind was.

5. Wintersport in Morzine

Natuurlijk kunnen we ook de wintersportmogelijkheden niet onbenoemd laten. Onze reporter Mirre reisde wél in de winter af naar Morzine voor een verrassende wintersporttrip. Zo genoot ze van de afdalingen op de piste (samen met een roofvogel!), bezocht ze de tweedehands wintersportwinkel en genoot ze na alle inspanningen van de wellness. Lees alles over een winterreis naar Morzine.

Eten en overnachten in Morzine

Ook niet verkeerd: Morzine heeft vele leuke plekjes voor een hapje en drankje en om de nacht door te brengen. Enkele van onze tips:

  • The Refuge de Nyon is een authentiek uitziende chalet aan de rand van het meer Lake Nyon Guérin. Het is even wandelen, maar eenmaal op het terras kun je genieten van een vegetarische lunch met panoramisch uitzicht over de bergen. Ook serveren ze traditionele gerechten én forel uit het naastgelegen meer zelf. Lokaler kan niet!
  • Bij La Chaudanne serveren ze naast Franse gerechten ook genoeg vegan en vegetarische opties. Probeer bijvoorbeeld een de ‘creamy polenta with mushrooms’. Het personeel is gastvrij en vriendelijk. Ze rennen de benen onder hun lijf vandaan, maar daar zullen ze je niets van laten merken. Hier is horeca echt een vak, en zo hoort het.
  • Bij Bec Jaune brouwen ze hun bier zelf, dus als je van bier houdt is deze zaak een aanrader. Er staan wat bijzondere gerechtjes op de kaart, maar wanneer je zin hebt in een (vegetarische) burger is dat er ook. Bec Jaune is toegankelijk en comforting, zeker perfect na een lange reis- of wandeldag.
  • La Chamade is het oudste restaurant in Morzine en komt uit 1969. Ongeveer een jaar geleden verruilde de Chef de keuken voor een nieuw vak: tuinieren. En hoe! Wat er in de groentetuin van 5000m2 groeit, kun je nu proeven op je bord bij La Chamade. Alsof het nog niet genoeg is kregen ze dit jaar een award voor het hebben van een van de 100 beste wijnkaarten.
  • Overnachten kan uitstekend bij Hotel Névé. Het hotel is een jaar geleden helemaal gerenoveerd. Vanaf de kamers heb je een schitterend uitzicht op de bergen.

Duurzaam weetje

Weten wat er in Morzine gebeurt op gebied van duurzaamheid en ecotoerisme? Bekijk het wAARDEvol reizen tabblad!

Deze reis werd gemaakt op uitnodiging van het verkeersbureau van Morzine. Doe meer inspiratie op op de website van Morzine Tourisme. En op onze eigen site vind je nog veel meer informatie over andere mooie plekken in de Franse Alpen.

Over Cecilia Adorée
De schrijfster van dit artikel reisde als reporter mee voor Naturescanner, maar heeft ook een eigen website en podcast: Klimaattherapie de Podcast en klimaattherapie.nl. In deze tijd van klimaatveranderingen wil Cecilia bijdragen aan het (veer)krachtiger maken én in beweging houden van mensen. Ze is van mening dat er grote veranderingen nodig zijn om onze wereld mooi en leefbaar te houden voor iedereen, maar is er van overtuigd dat dit mogelijk is.

Afbeelding van Cecilia Adorée
Geschreven door
Cecilia Adorée
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!