Ga naar content

Vakantie in de Alpen

Een vakantie in de Alpen is immens populair bij alle soorten mensen: wintersportliefhebbers, natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers, gezinnen met kinderen, bergbeklimmers. Eén ding deelt iedereen die op vakantie gaat in de Alpen: een liefde voor de bergen.

Natuur in de Alpen

De Alpen zijn een relatief jong gebergte dat zich uitstrekt over een groot aantal landen: het gebergte omvat delen van Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Slovenië, Italië en Duitsland. In zijn geheel beslaan de Alpen meer dan 200.000 km². Voldoende mooie plekjes dus voor een bijzondere vakantie in de Alpen.

Marmot
© Daniel van Schaik
Deel op Pinterest

In het westen reiken de bergen tot 4.000 meter hoogte, in het oosten zijn de hoogste toppen iets minder hoog: tot 3.000 meter. Bovendien ontspringen verscheidene rivieren, waaronder de Rhône, de Rijn, de Po en de Inn in de Alpen. Vanaf de bron kronkelen ze langs ruige bergen, door diepe kloven en eindigen in schitterende meren.

Leuke vakanties

Actief in de Alpen

De frisse berglucht zet aan tot bewegen. De meeste mensen die op vakantie gaan naar de Alpen willen bewegen, actief zijn, sporten en genieten van de bergen en natuur.

1. Wandelen in de Alpen is, zowel in de Franse, Oostenrijkse als in de Zwitserse Alpen, bijna het hele jaar door populair en alle leeftijden vinden het even leuk. Zowel makkelijke paden, langs kronkelende beekjes in valleien, als zware, meerdaagse hiking routes op hoge bergkammen zijn immers adembenemend.

2. Fietsen in de Alpen. Naast wandelaars trekt het gebergte veel liefhebbers van mountainbiken en fietsen. De verschillende bergpassen vormen een immense uitdaging om te beklimmen, al vinden sommigen het nog spannender om met een mountainbike over de steile ongeasfalteerde hellingen te racen. 

Hiken Alpen
Deel op Pinterest

3. Wintersport in de Alpen. De Alpen zijn ook een van de meest geliefde wintersportgebieden in Europa. Van heinde en ver komen mensen er om te skiën, snowboarden en gletsjer klimmen en sluiten de avond af met een heerlijke kaasfondue of een verkwikkende schnaps.

4. Canyoning in de Alpen. Abseilen, klimmen en klauteren, om vervolgens weer naar beneden te glijden over een watervalletje en te zwemmen in het glasheldere water van een bergmeertje. Canyoning is een populaire activiteit en mogelijk in verschillende moeilijkheidsniveaus. Leuk dus voor kinderen, tieners en volwassenen!

5. Alpinisme. Bergbeklimmen met zekeringsmaterialen en -technieken. Met touwen, gordels, stijgijzers en harde wandelschoenen trek je de bergen in. Beklim bevroren watervallen of uitstekende rotsen. Dit is puur avontuur in de Alpen.

Vakantieparken en -huizen

Mooiste plekken in de Alpen

Wat zijn de mooiste plekjes in de Alpen? Elk seizoen ziet de natuur in de Alpen er weer anders uit, maar de omgeving is altijd even betoverend. In de lente en de zomer staan de alpenweiden in volle bloei, de herfstkleuren zetten de bergen in een warme gloed en in de winter kan de sneeuwpret niet op. Wat ons favoriete seizoen is kan ik niet meteen zeggen, in ieder jaargetijde is het landschap mooi. Een top 10 van mooie gebieden in de Alpen:

1. Dolomieten
2. Franse Alpen
3. Wallis
4. Graubünden
5. Vorarlberg
6. Triglav National Park
7. Tirol

Tiroler Alpen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

8. Hohe Tauern
9. Salzburgerland
10. Duitse Alpen

Allgaüer Alpen Duitsland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Zomervakantie Alpen

De Alpen zijn de bestemming bij uitstek voor een heerlijke zomervakantie. De verschillende gebieden herbergen tal van wandelpaden, mountainbike mogelijkheden en ook met de kinderen is een vakantie in de Alpen geweldig. Wij hebben verschillende pagina's met informatie over de mooiste bestemmingen in de Alpen, dus ga er lekker voor zitten en verdiep je in de vele mogelijkheden voor een zomervakantie.

Hohe Tauern
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

In Frankrijk zit je altijd goed. De bekendste berg is de Mont Blanc, leuk in zomer en winter. Maar er zijn nog veel meer mooie en minder drukke gebieden in de Franse Alpen. Denk aan de Vanoise, Mercantour of les Écrins.

Voor velen zijn de mooiste gebieden voor een zomervakantie in de Alpen de natuurgebieden in Oostenrijk (Tirol, Vorarlberg, Salzburgerland, Karinthië, Oost-Tirol...) en natuurgebieden in Zwitserland (Graubunden, Wallis, Berner Oberland, Uri, Tessin), omdat die nog redelijk onbekend zijn bij het massatoerisme. De laatste jaren is ook Slovenië erg populair aan het worden in de zomermaanden.

Herfst in de Alpen

Eigenlijk is de herfst mijn favoriete seizoen in de Alpen. De kleuren zijn dan werkelijk betoverend mooi, zoals je kan zien op onderstaande foto van de San Bernardinopas (© Gonnie van Nellestijn). Oranje, gele en rode tinten kleuren het landschap. Bovendien is het veel rustiger in de bergen in die tijd! 

Herfst in de Alpen
Herfst Alpen
Deel op Pinterest

Planten en dieren in de Alpen

Op de Alpenweiden groeien en bloeien vele soorten bloemen, zoals gentianen en orchideeën en met wat geluk vind je ook de edelweiss op de rotsen. Dwergstruikjes, zoals de alpenroosjes, geven de berghelling in de zomer kleur. Het dierenleven omvat voornamelijk kleinere dieren, zoals de alpenmarmot. 

© Daniel van Schaik
Deel op Pinterest

Maar op grotere hoogten zie je met een beetje geluk steenbokken en gemzen. Steenarenden en zelfs lammergieren cirkelen boven de bergen. Ook alpenkauwen, kraaien, rotskruipers en de alpengierzwaluw komen hier veelvuldig voor.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!