Ga naar content

Vorarlberg in Oostenrijk

Natuur in Oostenrijk - Vorarlberg bevindt zich in het uiterste westen van Oostenrijk. Het is na Wenen de kleinste deelstaat van het land, met voor de toerist alles binnen handbereik, maar toch de mogelijkheid onverwachte dingen te ontdekken en nieuwe uitdagingen aan te gaan tijdens een vakantie. De natuur in Vorarlberg is keer op keer verrassend!

Vakantie in Vorarlberg

Of je nou in de zomer of in de winter op vakantie in Vorarlberg gaat, er valt altijd van alles te beleven. Afhankelijk van het seizoen kan het type vakantie wel verschillen: zo zal je in de maanden juli en augustus eerder kiezen voor een fiets- of wandelvakantie. Bekijk onze vakantietips.

Mooiste plekken Vorarlberg

De natuur in Vorarlberg biedt tal van mogelijkheden voor actieve of rustvakanties. Tijdens het wandelen geniet je van prachtige vergezichten en het adembenemende landschap. De meeste bezienswaardigheden van Vorarlberg zijn te vinden in de bergen. De mooiste plekjes in Vorarlberg:

1. Montafon

Montafon is een 39 km lang dal in Vorarlberg, van Bludenz tot aan de Silvretta. Hier vind je de échte bergen, weg van het massatoerisme, met gave bergactiviteiten. Wandel van hut naar hut over de Montafoner huttenronde met haar 12 etappes. Nog meer uitdaging? Dan kan je mountainbiken over de vele uitgezette paden.

Erg mooi is het ook om te wandelen langs de Kops Stausee, bij de grens met Tirol. Hier wandel je in een sprookjesdecor van hoge bergtoppen, tussen bloemen en langs het azuurblauwe water van het stuwmeer.

Mooiste plekken Vorarlberg
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Bludenz

In het Alpengebied van Bludenz vind je twee mooie dalen, het Brandnertal en het Großes Walsertal. Beide dalen zijn heel anders. Het Brandnertal is ideaal voor een vakantie met kinderen in Vorarlberg. Je kan er deelnemen aan tal van leuke activiteiten. Laat de kinderen deelnemen aan het interactieve wandelpad 'Natursprünge' of de grenzen opzoeken in het klimbos. Het Großes Walsertal is een biosferenpark waar je geniet van rust. Bergalmen, verlaten wandelpaden en de ongerepte natuur staan hier centraal.

Natuur in Vorarlberg
Lünersee Brandnertal
Deel op Pinterest

3. Lech Zürs am Arlberg

In het oosten van Vorarlberg voert een mooie bergweg van de Hochtannbergpas (1679m) naar de Flexenpas (1779m) met de bekende plaatsen Lech en Zürs, in de winter drukbezocht door wintersporters, zomers rustiger. Door de wintersport is hier een groot aanbod aan hotels en vakantiehuizen. De omgeving kenmerkt zich door hoge bergen, turquoise bergmeertjes, bloeiende alpenweiden en watervallen. Hoogtepunt voor wandelaars is de 125 kilometer lange Lechweg

Deze wandelroute vangt aan in Lech, een van de mooiste plaatsen van Vorarlberg en eindigt bij de koningskastelen in Füssen (Duitsland). Tijdens een bergwandeling zie je steenbokken, orchideeën en tal van fossielen. Arlberg, op de grens van Tirol en Vorarlberg sluit de rij van mooie dorpen. De Arlbergtunnel brengt je in Tirol, al verdient de Arlbergpas met vele kronkels de voorkeur. Op deze pas zijn eveneens mooie wandelingen in de natuur van Vorarlberg te maken.

4. Bregenzerwald

Het Bregenzerwald strekt zich in het noorden uit met mooie bossen en bergen tot een hoogte van ruim 2.000 m. De typische Bregenzer huizen zijn specifiek voor dit deel. En hoewel de Bodensee niet aan het gebergte grenst, is het plaatsje Bregenz bij het meer wel een goede uitvalsbasis voor een vakantie. Breng zeker ook een bezoek aan enkele van de 12 karakteristieke dorpen in de regio. Vanaf de Pfänder (1064m) heb je het mooiste gezicht op Bregenz en het meer.

De bergen zijn er wat minder hoog dan in de rest van de regio, maar er zijn prachtige bergtochten te maken in bijvoorbeeld het bergmassief Kanisfluh, met als hoogste top de Holenke (2.044m). Twaalf themawandelingen voeren langs de mooiste plekken van het Brezengerwald. Bij 4 of meer overnachtingen in het gebied kan je gebruik maken van de Bregenzerwald gastenkaart, waarmee je gratis gebruik maakt van bussen, kabelbanen en zwembaden.  

Brezengerwald
Deel op Pinterest

5. Kleinwalsertal

In het oosten van Vorarlberg ligt het door bergen omringde Kleinwalsertal; een breed dal van ca. 15 km. Meer dan 300 bergen omringen het dal en bieden een uitgestrekt netwerk aan wandelpaden. Ook in de winter is het een schitterend gebied, onder andere ideaal voor een sneeuwwandelreis.  Deze bergwereld kan je via Duitsland bereiken zonder vignet. 

6. Bodensee

In het noordwesten grenst Vorarlberg aan de Bodensee, met oneindig veel mogelijkheden voor watersport. Rond het meer liggen de mooiste vlakke fietsroutes van Vorarlberg en kan je talrijke leuke bezienswaardigheden bezoeken, zoals het Badhuis aan het Kaiserstrand en het Rolls Royce Museum. Maak een boottocht met de Hohentwiel, een gerestaureerde radarstoomboot. 

7. Rätikongebergte

Zuidelijker ligt het Rätikongebergte, met als hoogste bergtop de Zimba (2632m), ook wel "Matterhorn van Vorarlberg" genoemd vanwege zijn vorm. Voor bergbeklimmers is het een uitdaging deze top te beklimmen! Het rustige Brandnertal en het wat drukkere Montafon zijn het zuidelijke deel van Vorarlberg, omringd door het Rätikon- en Silvretta gebergte. De hoogste top is de Piz Buin (3312m) en ook de Drei Türmen zijn een sportieve uitdaging voor de bergliefhebbers.

Wandelen in Vorarlberg

Vorarlberg is, net als de meeste gebieden in Oostenrijk, een prachtige regio om te wandelen. Wandelroutes verbinden berghutten met elkaar en voeren de wandelaars mee langs prachtige vergezichten en door een betoverende wereld aan natuur: hoge bergen, diepe dalen, glinsterende bergmeren en fraaie watervallen. Een wandelreis in Vorarlberg kan je zowel individueel als in groepsverband boeken bij betrouwbare reisorganisaties, met als bekendste SNP natuurreizen. Ook in de winter kan je mooie sneeuwwandeltochten maken, bekijk onze filmpjes op het videotabblad voor een sfeerimpressie. Hieronder tips voor een georganiseerde wandelvakantie in Vorarlberg met meerdaagse huttentochten en dagwandelingen.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!