Ga naar content

Kops Stausee

De Kops Stausee is een stuwmeer op 1.809 meter hoogte, gelegen bij het plaatsje Galtür. Het is een van de mooiste plekken om te wandelen in Vorarlberg en ook vanuit het westen van Tirol (Ischgl, Sankt Anton am Arlberg) is dit meer prima te bereiken.

Stukje Nieuw-Zeeland in Oostenrijk

Ben je wel eens in Nieuw-Zeeland geweest? Dan herinner je je vast de azuurblauwe meren, omringd door paarse lupines. Dit is precies wat je hier kunt verwachten. Wij bezochten Stausee Kops in de maand juli en werden omringd door de bloeiende purperen toortsen. Een adembenemende bloemenzee die prachtig contrasteert met het blauwe water van het stuwmeer.

Stuwmeer
Prachtig hier
Deel op Pinterest

1. Lupines

Een breed en goed begaanbaar wandelpad voert langs de noordzijde van het meer. Duizenden lupines wiegen hier in de wind en zorgen voor een fraai bloemenspektakel. Ik kan simpelweg niet stoppen met fotograferen. De blauwe kleur van het stuwmeer en de omliggende groene bergen matchen perfect bij de paarse bloemen.

Aan het einde van de noordelijke oever draait een brug over een bulderende watermassa. Op het lager gelegen kiezelstrand gooien vissers hun hengel uit. 

Kops meer
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. 50 tinten groen en vogels

Zodra we draaien richting de zuidzijde van het Kops stuwmeer verandert het landschap radicaal. Hier is het opmerkelijk natter en de lupines maken plaats voor varens. Kabbelende beekjes banen hun weg over de rotsen naar het stuwmeer. Alles doet me denken aan Nieuw-Zeeland. Ik voel me helemaal op reis.

wandeling
Veel varens
Deel op Pinterest

Het pad is breed en makkelijk te bewandelen. Het gaat een beetje op en neer, dan weer langs het meer, dan weer wat hoger op de oevers, tussen de vele planten en naaldbomen door. Echt klimmen zit er niet in, dus bijna iedereen kan dit wandelen.

Vogels zoeken hun heil tussen de weelderige begroeiing. Ik meen glanskoppen of matkoppen te zien tussen de struiken, dus ik zet ze snel op de foto. Ik ben er nog steeds niet uit welke vogeltjes het precies zijn. Weet jij het?

vogel Oostenrijk
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Tijdens het laatste deel langs de groene zijde van het meer komt de dam gluren tussen de takken van de bomen. Nog even genieten van de groene planten om me heen en dan is het tijd om de dam te betreden. Het laatste stukje van een wandeling, die wat mij betreft langer mocht zijn! Als jij meer tijd hebt, dan is het handig om even uit te zoeken welke wandelingen je nog meer wilt maken in de omgeving.

Stuwdam van Kops
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Stuwdam en het dal

De stuwdam is een imposant bouwwerk, met aan een kant het blauwe water, aan de andere kant het diepe dal. Het laatste deel van de wandelroute voert over de stuwdam en zorgt voor weer een extra verrassing. Het duizelt me even als ik naar beneden kijk, want de dam is toch wel hoger dan ik had gedacht. Maar die duizeling maakt snel plaats voor verwondering, want achter de torenhoge stuwdam stroomt de Zeinisbach door een idyllisch groen dal. 

Vallei Oostenrijk
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Bloemenzee

En alsof de zee aan paarse lupines nog niet betoverend genoeg was, volgt er nog een stuk pad langs een schitterend bloementapijt. Hier een gracieuze harmonie van gele en paarse bloemen. Dit is echt genieten voor een natuurliefhebber zoals ik! 

Bloemen Kops Stausee
© Naturescanner
Deel op Pinterest

5. Zeinisbach

Tegenover de Kops Stausee, aan de overkant van de weg, ligt een ander fraai meer, het Zeinisbach. Het water van dit meer is smaragdgroen. De gifgroene bergen en glinsterende watervalletjes weerspiegelen prachtig in het stille water. Met de auto kan je helemaal om het meer heen rijden.

Zeinisbach
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bij het restaurant start de route naar de Verbella Alpe (1.983 m) en nog verder naar de Heilbronner Hütte (2.320 m). Ook een aanrader naar het schijnt. Maar al die informatie kan je opzoeken in een goede gids.

Overnachten bij Kops Stausee en Zeinisbach

Haus Zeinissee is een knus pension aan het Zeinisbach. Ook aan het Zeinisbach liggen het Alpengasthof Zeinisjoch en Camping Zeinissee.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!