Ga naar content

Zwitserland

De natuur in Zwitserland is betoverend mooi en verrassend genoeg relatief onontdekt door het massatoerisme. Wellicht door het ontbreken van een zee, of door de hogere prijzen, want een vakantie is niet goedkoop. Toch kan je zelf de kosten beperkt houden.

De Zwitserse Alpen zijn een ideale bestemming voor een wandel- of fietsvakantie. Of wat dacht je van een rit met de panoramatrein langs indrukwekkende berglandschappen? Een overzicht van mogelijkheden en de mooiste plekken in Zwitserland voor een natuurvakantie!

Natuurvakantie in Zwitserland

Zwitserland staat bekend om de hoge bergen met naaldbomen, met tegen de flanken typische Alpendorpjes. Voor zowel natuurliefhebber als sportieveling biedt Zwitserland de actieve vakantie bij uitstek: of het nu gaat om wandelen, klimmen, fietsen, watersport, het kan er allemaal!

Wil je duurzaam reizen, ga dan met de trein. Er rijden nachttreinen tussen Nederland en Zwitserland. De Nightjet Zürich, een dagelijkse verbinding van Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar Bazel en Zürich is te boeken bij NS International, net als de ICE International overdag naar Bazel, Zürich, Bern of Kandersteg.

Mooiste plekken in Zwitserland

De mooiste gebieden voor een natuurvakantie zijn Graübunden, Wallis en het Berner-Oberland. Ook de kantons, zoals Uri, Tessin en Jura hebben veel moois te bieden, maar hier zijn minder accommodaties beschikbaar. Een aantal natuurgebieden in Zwitserland is tot beschermd gebied verklaard, zoals het Schweizer National Park (Graubunden) en het Aletschwoud (Wallis). Er is slechts één nationaal park en dat is het Zwitserse Nationale Park in Engadin. Een overzicht van de mooiste plekjes in Zwitserland:

1. Bergtoppen in Zwitserland

De Zwitserse Alpen beslaan een groot deel van het land, waarbij de hoogste bergtoppen in het zuiden en oosten te vinden zijn. In het noorden en midden is Zwitserland heuvelachtig en dichter bevolkt. De bekendste bergen zijn de Matterhorn en de Dufourspitze in Wallis en de Eiger en Jungfrau in de Berner Alpen (te bewonderen vanaf de Jungfraujoch). Lees meer over de bergen in Zwitserland en bekijk per gebied de leukste vakantietips.

2. Wallis

De natuur in Wallis is een lust voor het oog. Voor velen is dit het mooiste gebied van het land. Hier vind je de hoogste bergtoppen van Zwitserland, met de Dufourspitze als hoogste berg (4.634 m). Nog bekender is de Matterhorn (4.478), een markante bergtop, die zeer geliefd is bij geoefende bergbeklimmers. Verder zijn er ook mooie kloven te ontdekken, zoals de Via Mala. 

Natuur in Zwitserland
Deel op Pinterest

3. Berner Alpen

De Berner Alpen, of Berner Oberland, hebben na de Walliser Alpen de hoogste toppen van Zwitserland, waaronder de bekende Eiger (3.970 m) en imposante Jungfrau (4.158 m). Prachtige natuur, met hoge bergen, mooie Alpenweiden en niet te missen de vele gletsjers, zoals de Aletschgletsjer.

4. Uri

Uri, in het centrale deel van Zwitserland, is een nog vrij onbekend kanton voor de meeste Nederlandse toeristen. Reden te meer om een natuurvakantie in dit gebied te plannen; ook hier is de natuur bloedmooi. Monumentale bergtitanen, prachtige dalen, watervallen en mooie bloemrijke weiden karakteriseren het landschap. Vooral de Klausenpass (op de grens met het kanton Glarus) en de Sustenpass (tussen Innertkirchen en Wassen) zijn bijzonder mooi. Bekijk onze filmpjes op het videotabblad voor een impressie van het landschap. 

Natuurgebieden Zwitserland
Deel op Pinterest

5. Graubünden

Ook Graubünden, het meest oostelijk gelegen kanton van Zwitserland, heeft heel veel bergen en biedt tal van mogelijkheden voor een actieve vakantie. Het gebied telt maar liefst 937 bergtoppen (hoogste top is de Piz Bernina 4.049 m), 150 mooie dalen en ruim 600 meren. Het Lai da Palpuogna bij Bergün werd in 2007 op TV verkozen tot mooiste plek van Zwitserland. De Inn stroomt hier door het Engadin, met het mondaine St. Moritz.

Tip: in Oost-Zwitserland vind je ook de Bodensee, een top vakantiebestemming voor jong en oud, voor fietsers en wandelaars.

6. Jura

De Jura, in het westen, is een lager berggebied met toppen tot zo’n 1.700 m. Het is een lieflijk gebergte met uitgestrekte bossen. Maar ook komen hier grotten en indrukwekkende kloven voor. Hoewel de bergen niet hoog zijn, laten de gemzen zich hier regelmatig zien. Er worden zelfs speciale tochten, vroeg in de ochtend, georganiseerd om de dieren te spotten. 

Jura in Zwitserland
Deel op Pinterest

7. Neuchâtel

Het kanton Neuchâtel ligt in de Zwitserse Jura. Er zijn drie gebieden: het wijngebied (rond het Meer van Neuchâtel), het valleiengebied en het berggebied (met toppen tot ca. 1.000 m). Het kanton is zeer geschikt voor wie wil zwemmen, paardrijden, wandelen en genieten van de stranden bij het meer. Naast vele historische mijnen, molens en musea, kan je ook een bezoek brengen aan tal van natuurlijke bezienswaardigheden zoals de Gorges de l'Areuse (tussen Noiraigue en Boudry).

8. Tessin

Een zeer verrassend gebied is het zuidelijk gelegen Ticino, waar je je in Italië waant. Dit is het Italiaanstalige gedeelte van Zwitserland en de mensen gedragen zich er ook naar; de huizen vóór de Gotthardtunnel zijn meestal van hout, voorbij de Gotthard kom je in Tessin en zie je typisch Italiaanse huizen. Er groeien zelfs palmbomen in dit mooie deel van Zwitserland!

Italiaans Zwitserland
Deel op Pinterest

Wie gaat wandelen in Tessin kan zich verheugen op imposante bergen met idyllische dorpjes, watervallen en mooie bossen. Bekijk ons filmpje over Val Malvaglia en een wandeling van de Lukmanierpas naar Acquacalda op het video tabblad.

9. Bergpassen in Zwitserland

Over de bergpassen van Zwitserland kan je prachtige wandeltochten maken. Wie geen haast heeft om op zijn vakantiebestemming te komen kan de moeite nemen om de Gotthardpas te rijden, deze ligt op 2.108 m hoogte en er zijn prachtige wandelpaden in de omgeving. De Julierpas, Splügenpas, Albulapas, San Bernardinopas, er zijn er velen en allen hebben gemeen dat ze een prachtig stukje natuur van Zwitserland laten zien.

Zowel wandelend als met de auto is het prachtig om de bergpassen van Zwitserland te ontdekken. In het Zwitserse Engelberg werd in 2012 de Titlis Cliff Walk, de hoogste hangbrug van Europa, officieel geopend voor het publiek. De oversteek wordt gemaakt op de Titlis-bergketen, op ruim 3000 m hoogte, de brug is 106 m lang. De Zwitserse autoriteiten hopen dat deze hangbrug een belangrijke toeristische attractie wordt.

10. Meren in Zwitserland

Naast de bergen is Zwitserland ook geliefd om de mooie meren. Het meer van Genève en het Bodenmeer worden gedeeld met resp. Frankrijk en Oostenrijk. Het meer van Neuchâtel is het grootste meer en ligt geheel in Zwitserland. Maar ook het meer van Zürich en het Vierwoudstrekenmeer (Vierwaldstättersee) hebben forse afmetingen.

Tessin deelt het Lago Maggiore en Lago di Laguno met Italië. Al deze meren worden druk bezocht door toeristen en watersport zorgt voor veel vermaak. In de zomer is het wellicht net iets te druk bij de Zwitserse meren, maar toch is een vakantie bij een meer zeer rustgevend.

Welke planten, bloemen en dieren vind je in Zwitserland?

Wie voor de flora gaat, vindt in Zwitserland een keur aan bloemen, vooral in de bergen zijn de gentiaan, de vanilleorchidee, het alpenroosje, de alpenakelei, om er maar enkelen te noemen, een streling voor het oog.

De bossen van de Jura bestaan voornamelijk uit loofbossen, terwijl in de Alpen de naaldbomen hun takken naar de hemel uitstrekken. In Tessin vind je zelfs palmbomen.

Gemzen, alpenmarmotten en een enkele steenbok vind je in de bergen, terwijl de steenarend al zwevend zijn scherpe blik over de Alpenweide laat gaan.

Vignet Zwitserland

Rij je over de snelweg in Zwitserland, denk dan aan het vignet. Voor een caravan of vouwwagen heb je zelfs een tweede vignet nodig. 

Mooie natuur in Zwitserland

Filmpje van onze mooiste wandelingen in de bergen. Een goede sfeerimpressie van wat je kan verwachten tijdens een natuurvakantie in Zwitserland. Imposante bergketens, kletterende watervallen, prachtige wandelroutes en historische kerkjes.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!