Ga naar content

Bergen in Zwitserland

Mooiste plekken in Zwitserland - Wie op zoek is naar mooie plekjes in de natuur, die kan niet om de Zwitserse bergen heen. Een bergvakantie in Zwitserland is heerlijk: er is een onbegrensd aantal mogelijkheden om te wandelen, te mountainbiken of in alle rust te genieten van al dat natuurschoon wat de bergen hier te bieden hebben.

Mooiste bergen van Zwitserland

Wat zijn de mooiste berggebieden in Zwitserland? Het hele land heeft veel verschillende gebergtes met elk hun kenmerken. Vooral populair zijn de 48 vierduizenders, bergen met een hoogte boven de 4.000 meter. Zwitserland heeft in Europa het hoogste aantal bergen boven de 4.500 meter: 7 bergen. De bekendste bergen in Zwitserland zijn de Dufourspitze (hoogste berg), de Matterhorn, de Eiger, de Weisshorn, de Dent Blanche, de Schreckhorn en de Strahlhorn. Wandelaars en bergbeklimmers genieten hier van de meest spectaculaire vergezichten.

Wil je duurzaam reizen naar de Alpen, ga dan met de trein! Er rijden nachttreinen tussen Nederland en Zwitserland. De Nightjet Zürich, een dagelijkse verbinding van Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar Basel en Zürich is te boeken bij NS International.

Lees hier meer over de mooiste berggebieden in Zwitserland.

1. Wallis

De hoogste bergen van Zwitserland vind je in het kanton Wallis, waaronder een groot aantal bergtoppen boven de 4.000 meter. De meeste vierduizenders bevinden zich in het Monte Rosa massief. Het berglandschap in dit Zwitserse kanton heeft alles te bieden voor een onvergetelijke bergvakantie: mooie bergen, schitterende watervallen, meren en veel zeldzame planten en bloemen. Lees meer over de natuur in Wallis.

2. Graubünden

Wie het leukste gebied zoekt voor een vakantie in de bergen in Zwitserland, die moet zeker een vakantie in Graubünden overwegen. Hier vind je de Piz Bernina en tal van andere mooie bergen.
De natuur in Graubunden is bijzonder fraai: de bergen zijn een walhalla voor wandelaars en fietsers en ook wintersportliefhebbers komen hier niets tekort. Verscheidene bergpassen en idyllische valleien zorgen voor een ongestoorde vakantie. Leuk voor gezinnen met kinderen!

3. Berner Oberland

Bern is niet alleen de hoofdstad van het land, het is ook een kanton. Het kanton Bern is één van de meest bergachtige gebieden van Zwitserland. Met name de natuur in het Berner Oberland is een trekpleister voor bergliefhebbers. Enkele bekende bergen in Bern zijn de Jungfrau, de Mönch en de Eiger. Bergbeklimmers van over de hele wereld komen naar Zwitserland om deze bergreuzen te bedwingen. De gewone natuurliefhebber maakt wandelingen op lager gelegen delen.

4. Tessin

Een vleugje Italië... Het kanton Tessin vormt een bijzonder berggebied in Zwitserland. Weliswaar heb je hier niet de hoge toppen die je elders in het land vindt, maar een zeer aangename flow.

Deel op Pinterest

Het hele gebied ademt meer een Italiaanse dan een Zwitserse sfeer uit en dat komt door de gebouwen en de groei van palmbomen. Het klimaat is er zacht en het is er heerlijk vertoeven in de bergen. Tessin, in het Italiaans Ticino, is bij de meeste vakantiegangers vooral bekend vanwege de Gotthardtunnel, de bekendste doorgangsweg naar Italië. 

5. Bergen in het midden van Zwitserland

In het centrale deel van Zwitserland liggen verscheidene mooie kantons, zoals Uri, Schwyz, Glarus, St. Gallen, Unterwalden en Luzern. Deze kantons trekken met name liefhebbers van een vakantie bij een meer, want de grote meren Bodensee en het Vierwaldstättersee liggen hier. Het kanton Uri heeft de hoogste bergen in het midden van het land, met pieken tot 3.500 meter. Hoe verder je naar het noorden van Zwitserland gaat, hoe minder hoog de bergen.

Hoe oriënteren in de bergen?

In deze video legt berggids Martijn Schell de basis uit van het oriënteren in de bergen.

Meer informatie over Bergwandelen

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!