Ga naar content

Graubünden

Zwitserland natuur - Graubünden is het grootste kanton van Zwitserland, bevindt zich in het oosten van het land, en wordt begrensd door Oostenrijk en Italië. De natuur in Graubünden kenmerkt zich door hoge bergen, met de Piz Bernina (4.049 m) als hoogste top.

Graubunden natuur

Het landschap van Graubünden heeft veel te bieden voor wie op zoek is naar een actieve vakantie in de natuur. Chur is in het noorden de grootste plaats van Graubunden, meer zuidelijk ligt St. Moritz, wat vooral bij wintersporters een geliefde plaats is. En ook in de zomer zijn er legio mogelijkheden voor een actieve vakantie in de natuur in Graubünden: mountainbiken, fietsen, wandelen...

Mooiste plekken in Graubünden

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Graubünden? Vooral het Parc Ela in het centrale deel is een favoriet gebied voor natuurliefhebbers. Maar er is nog zoveel meer te zien. Een aantal bijzondere natuurgebieden zijn nauwelijks bekend bij het grote publiek. Een overzicht van mooiste plekjes in Graubünden:

1. Rheinschlucht

De Vorderrhein, ontstaan uit een aantal beken in het Oberalpgebergte, voegt zich bij Reichenau samen met de Hinterrhein en stroomt vanaf Ilanz door de prachtige Rheinschlucht, een schitterende kloof. Hier kan je kanoën en raften en mooi wandelen. 

Rheinschlucht Graubünden
Deel op Pinterest

2. Via Mala

Een niet te missen uitstapje tijdens een vakantie in Graubünden is een bezoek aan de Via Mala. De Via Mala is een smalle kloofweg langs de Hinterrhein, nu een moderne weg, vroeger een moeilijk pad door de smalle, gevaarlijke kloof. Voor enkele franken kan je afdalen in de kloof en de mooie natuur in de kloof bewonderen. Dit is absoluut het geld waard, want je ziet nog meer moois dan vanaf de straat.

3. Lai da Palpuogna

Lai da Palpuogna is een betoverend mooi meer op de Albulapas bij de plaats Bergün. In de herfst hebben de lariksen om het meer alle kleuren van de regenboog. Het stille water weerspiegelt deze kleurenpracht in perfectie. In 2007 werd het meer in een TV-programma uitgeroepen tot de mooiste plek van Zwitserland.

4. Bergpassen in Graubünden

Ook de bergpassen van Graubünden zijn de moeite waard. Niet alleen om met de auto overheen te rijden, ook om mooie wandeltochten te maken. De Splügenpass bijvoorbeeld biedt verschillende mogelijkheden, van lichte tot zware wandelingen. Ook bij de San Bernardinopas kan je verscheidene mooie tochten maken, soms gehuld in de laaghangende wolken, die het landschap van Graubunden een mysterieuze sfeer geven.

© Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

Meer naar het westen is de Lukmanierpas een mooi startpunt voor bergtochten. Even na de pas kan je bij Aquacalda een prachtige wandeltocht maken naar het bergdorpje Dötra. In de vroege zomer is het hier een bloemenparadijs.
Drie paswegen zijn als sinds de tijd van de Romeinen in gebruik: de Septimerpas, Lunginpas en Julierpas. 

De Septimerpass en Lunginpass fungeren vandaag de dag nog slechts als wandelpad. Ook bij de Julierpass kan je fraai wandelen, bijvoorbeeld naar de Grevasalvas. Onderweg geniet je van adembenemende natuur.

Het Albuladal begint bij Thusis. De weg richting Tiefencastel voert hoog boven de rivier die hier de diepe Schinschlucht heeft uitgesleten. Voorbij Filisur ligt een tweede kloof, de Bergüner Stein. Vlak hierna ligt het laatste dorp voor de pas, het bergdorpje Bergün.

Op de grens van de kantons Graübunden en Uri is ook de Oberalppas de moeite. Kortom, wandelingen bij de bergpassen van Graubünden niet overslaan!

5. Valleien in Graubünden

Een prachtige vallei om te wandelen is het Val Sumvitg, een V-vormig zijdal van de Vorderrhein tussen de Miezdi en Tgietschen pieken. Het hoogste punt ligt op 2000 meter. De Rein da Sumvitg doorkruist het gebied en zorgt voor enkele spectaculaire watervallen.

Ook bij Mompé Medel bij Disentis (Muster) geniet je van een schitterend zicht op het dal. Tevens kan je hier over een mooie houten hangbrug lopen bij Mutschnengia.
Achter in het Valsertal wandel je voorbij de smaragdgroene Zervreillasee.

6. Engadin

Via de Julierpas of de Flüelapas kom je in het dal van de Inn, de Engadin. Dit is een van de diepste dalen van de Alpen, en het is ca. 80 kilometer lang. Het wordt onderverdeeld in de Oberengadin en Unterengadin.

Het bovenste deel is het zeer weids, het onderste gedeelte smaller. De natuur is in beide delen van het Engadin betoverend mooi, maar het Unterengadin is wilder. Hier vind je wild stromend water, met diepe kloven en bosrijke dalen.

De bekende treintjes van de Rhätische Bahn voeren door dit berglandschap. De mondaine wintersportbestemming Sankt Moritz in het Oberengadin is tevens eindstation van de bekende Glacier Express, de toeristische panoramatrein die vertrekt vanaf Zermatt in het kanton Wallis.

Deel op Pinterest

Duurzaam op reis

Zwitsers Nationaal Park

Het Schweizerischen Nationalpark (SNP) is het enige nationaal park in Zwitserland. Het Zwitsers Nationaal Park is UNESCO biosfeerreservaat en streng beschermd gebied. Er komen heel veel wilde dieren voor en daarom worden honden bijvoorbeeld niet toegelaten. Je mag hier ook niet wildkamperen of buiten de paden wandelen.

Actieve vakantie Graubunden

Een vakantie in Graubunden is prima zelf te regelen. Met de eigen auto naar Zwitserland rijden en in de omgeving een vakantiehuis boeken. Er worden ook compleet georganiseerde vakanties aangeboden voor stellen, zodat je als koppel kunt wandelen en fietsen op de mooiste plekken van Graubunden, en zelf niets hoeft te regelen.

Wandelen in Graubunden
De meeste van onze wandelingen in Graubünden vind je als filmpje op YouTube.
Voor de wandelaars en bergbeklimmers zijn er legio tochten te maken in de natuur in Graubünden. De regio is nog niet overlopen met toeristen en je kunt dan ook uren wandelen zonder iemand tegen te komen, vooral net buiten het hoogseizoen. De prachtige alpenweiden staan in juni in volle glorie te pronken met allerhande bloemen.

Later in de zomer, als de weides zijn gemaaid, toont het hooggebergte zijn schat aan bloemen: de gentiaan, orchideeën en rapunzel tonen hun schoonheid wanneer je gaat wandelen in Graubunden. Wie weet zie je gemzen, steenbokken of steenarenden... Leuke tip: wist je dat je in Graubunden een wandeling kan maken met een berglucht sommelier? Adem in, adem uit en laat de frisse berglucht écht op je inwerken. Bijzonder toch?

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!