Ga naar content

Berner Oberland

Zwitserland natuur - Waar vind je de mooiste vergezichten in Zwitserland? Antwoord, overal. Maar zeker in het Berner Oberland geniet je van prachtige natuur. Het Berner Oberland, of Berner Alpen, valt onder het Zwitserse kanton Bern en maakt deel uit van de Alpen.

Mooiste plekken Berner Oberland

Wat zijn de mooiste gebieden en plekjes in het Berner Oberland? De Zwitserse regio staat vooral bekend om de immens hoge bergtoppen. Daarnaast zijn in de Berner Alpen zijn meer gletsjers te vinden dan in enig ander deel van de Alpen, met als meest bekende de Aletschgletscher, die valt onder het werelderfgoed van de UNESCO. Een overzicht van enkele bekende bezienswaardigheden in Berner Oberland:

1. Haslital

Een fantastisch reisdoel in het Berner Oberland is het Haslital, met hoogtes van 564 tot 4.274 meter! In het Haslital zijn de bergen, het water en prachtige natuurmonumenten met elkaar verbonden. Je kunt er een groot openluchtmuseum bezoeken in Freilichtmuseum Ballenberg.

De Gelmerbahn, de steilste kabelbaan van Europa, brengt je naar de Gelmersee (1.850 m) en je geniet er van een prachtig uitzicht op de bergen rondom. Op de Hasliberg zijn themawandelpaden aangelegd, en je kunt er zelfs een "Trotti-bike" route doen, een route op de step! 

Deel op Pinterest

Bij Meiringen ligt de prachtige Aareschlucht, waar je over houten paden tussen steile rotswanden wandelt. Daaronder stroomt het melkkleurige water van de Aare.

2. Jungfrau, Eiger en Mönch

Deze drie bergen liggen bij elkaar en zijn een populair toeristische bestemming in Berner. De skigebieden Wengen en Grindelwald liggen aan de voet van de bergen. ’s Winters genieten hier de wintersporters van de mooie besneeuwde bergtoppen.

In het gebied van de Jungfrau zijn vele hoogtewandelingen te maken en bergwanden- en toppen te beklimmen.

De Eiger is berucht en zijn noordwand geldt als de gevaarlijkste klim van Europa. Maar je kunt ook kiezen voor een makkelijkere wandeling, de Eigertrail aan de voet van de Eiger-noordwand. Dit is een middelzware bergtocht.

Het Grindelwald is ’s zomers druk bezocht door wandelaars en mountainbikers. Zowel beginners als avontuurlijke wandelaars kunnen hier terecht; er is voor elke moeilijkheidsgraad een route te vinden.

Deel op Pinterest

Wil je niet skiën of snowboarden: er zijn ook legio winterwandelwegen, die speciaal voor dit doel worden klaargemaakt. Er zijn zelfs speciale paden waar je met de slee naar beneden kunt suizen! Vanuit het gemoedelijke en autovrije Wengen, aan de voet van de Jungfrau kun je alle kanten op, zowel ’s zomers als ’s winters. Verschillende kabelbanen brengen je hoog op de berg, vanwaar je schitterende uitzichten hebt op de imposante bergen van het Berner Oberland. Als je nog meer avontuur zoekt dan fikse klimtochten en intens fietsen, dan kan je je wagen aan raften op de rivieren, hanggliding of canyoning. In de Berner Alpen zijn alle actieve sporten mogelijk.

3. Kandertal

Sluit de ogen, adem diep in en ruik de frisse geur van bergsparren, hoor de koeienbellen klingelen. Dit is zoals je in het Kandertal de bergwereld kunt beleven. Met schilderachtige bergdorpjes als Kandersteg of Reichenbach als uitvalsbasis, zijn ook in dit deel van het Berner Oberland schitterende bergtochten te maken.

Het Zwitserse dal is centraal gelegen en makkelijk met eigen vervoer bereikbaar. Ook hier is er zowel ’s zomers als ’s winters veel te genieten van de natuur: de bergen, de alpenweiden, de zuivere berglucht.

Vanuit Kandersteg zijn er diverse wandelingen naar de prachtige Oeschinensee. Dit meer met haar azuurblauwe water contrasteert fel tegen de grijze rotswanden eromheen.

Deel op Pinterest

Accommodaties zijn er in het Berner Oberland meer dan voldoende te vinden. Zijn er meer argumenten nodig om te kiezen voor een vakantie in dit prachtige deel van Zwitserland?

4. Watervallen in Berner Oberland

Tussen de hoge bergen en diepe dalen van het Berner Oberland vallen tal van watervallen de diepte in. Enkele bekende hoogtepunten zijn het Lauterbrunnerdal, ook wel het dal van de 70 watervallen genoemd, bij Lauterbrunnen (met de Staubachfall), de Giessbachfall (te bereiken via de Giessbachbahn bij het Meer van Brienz), Pochtenfall-Kiental in de Gornenbach in het Kiental, Trümmelbachfälle bij Stechelberg, de Engstligenfälle bij Adelboden, de Reichenbachwaterval bij Schattenhalb bij Meiringen en de Iffigfälle bij Lenk. 

Deel op Pinterest

De Reichenbachwaterval ligt aan het einde van de Rosenlaui en is met 250 meter hoogte een van de hoogste watervallen van de Alpen. Hij bevindt zich in de buurt van Meiringen. Er zijn zeven etappes, waarvan de hoogste vrije val 90 meter is.

5. Kloven in de Berner Alpen

De kloven in de Alpen worden aangeduid met het woord "Schlucht". Bekende schluchten in het Berner Oberland zijn de Aareschlucht bij Meiringen, de Alpbachschlucht (tussen Hasliberg en Meiringen), de Gletscherschlucht Grindelwald, de Gletscherschlucht Rosenlaui in het Reichenbachtal, de Cholerenschlucht-Tschentebach tussen Achseten en Adelboden, de Cholerenschlucht-Hünibach bij Hünibach en de Trümmelbachfälleslucht in het Lauterbrunnedal.

6. Grotten in Berner Oberland

Enkele bekende grotten bevinden zich bij Oberwil (Zwärgliloch, Schnurenloch en Mamiloch). Ook de St. Beatus-Höhlen bij Beatenberg is bekend. Vele andere grotten zijn alleen toegankelijk voor speleologen en niet voor het grote publiek.

7. Glacier 3000 kabelbaan

Dé bestemming voor adrenalinezoekers! Loop over de Peak Walk by Tissot, een hangbrug, die twee pieken met elkaar verbindt. Waag een rit op grote hoogte in de Alpine Coaster, de hoogste bobsleebaan of loop over de Glacier Walk, een pad van 2 km over de gletsjer. Dit alles en meer kan je boeken via Get Your Guide.

Wandelen in het Berner Oberland

Wat zijn de mooiste plekjes om te wandelen in het Berner Oberland? Een uitgebreid netwerk van wandelpaden brengt je op de mooiste plekken met schitterend uitzicht. Te voet kom je op plaatsen die niet bereikbaar zijn met de auto.
Bijzonder leuk is de berghuttentocht in het Berner Oberland van ID Travel. Een week lang wandel je van hut naar hut door een waanzinnig landschap van hoge bergen, pittoreske dorpen en idyllische alpenweiden. Een aanrader!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!