Ga naar content

Berner Oberland

Waar vind je de mooiste vergezichten in Zwitserland? Antwoord, overal. Maar zeker in het Berner Oberland geniet je van prachtige natuur. Het Berner Oberland valt onder het Zwitserse kanton Bern en maakt deel uit van de Alpen. Vandaar dat het ook wel de Berner Alpen wordt genoemd.

Mooiste plekken Berner Oberland

Wat zijn de mooiste gebieden en plekjes in de Berner Alpen? De Zwitserse regio staat vooral bekend om de immens hoge bergtoppen. Daarnaast zijn hier meer gletsjers te vinden dan in enig ander deel van de Alpen, met als meest bekende de Aletschgletscher, die valt onder het werelderfgoed van de UNESCO. 

Je kunt makkelijk rondreizen met je eigen auto (rij je snelwegen, denk dan aan het vignet) of het openbaar vervoer, en steeds meer mensen kiezen voor een georganiseerde treinreis door Zwitserland.

Een overzicht van enkele bekende bezienswaardigheden in Berner Oberland:

1. Kandertal

Sluit de ogen, adem diep in en ruik de frisse geur van bergsparren, hoor de koeienbellen klingelen. Dit is zoals je in het Kandertal de bergwereld kunt beleven. Met schilderachtige bergdorpjes als Kandersteg of Reichenbach als uitvalsbasis, zijn in dit deel van het Berner Oberland schitterende bergtochten te maken.

Deel op Pinterest

Het Zwitserse dal is centraal gelegen en makkelijk met eigen vervoer bereikbaar. Ook hier is er zowel ’s zomers als ’s winters veel te genieten van de natuur: de bergen, de alpenweiden, de zuivere berglucht. Vanuit Kandersteg zijn er diverse wandelingen naar de prachtige Oeschinensee. Dit meer met haar azuurblauwe water contrasteert fel tegen de grijze rotswanden eromheen.

2. Meren en berglandschappen bij Interlaken

Interlaken ligt tussen de Thunersee en de Brienzersee. De wandeling van Niederhorn naar Burgfeldstand staat garant voor waanzinnige plaatjes. Diepe dalen, steile rotspartijen en afgronden bepalen het landschap. Maar ook elders rond de meren zijn prachtige trektochten en kortere hikes te maken. 

Burgfeldstand
© G. van Nellestijn
Deel op Pinterest

Kies je voor Interlaken als vertrekpunt van je vakantie in het Berner Oberland, bekijk dan de hotels en vakantiehuizen op Booking.com.

3. Haslital

Een fantastisch reisdoel is ook het Haslital, met hoogtes van 564 tot 4.274 meter! In het dal zijn bergen, het water en prachtige natuurmonumenten met elkaar verbonden. Je kunt er een groot openluchtmuseum bezoeken in Freilichtmuseum Ballenberg.

Kloof Berner Oberland
Deel op Pinterest

Op de Hasliberg zijn veel wandelmogelijkheden. Lees er meer over op onze pagina over de Jungfrauregio.

4. Grindelwald en Wengen

De drie bekende bergen Jungfrau, Eiger en Mönch, liggen bij elkaar en zijn een populair toeristische bestemming in Berner, net als de treinrit naar de Jungfraujoch. De skigebieden Wengen en Grindelwald liggen aan de voet van de bergen.

’s Winters genieten hier de wintersporters van de mooie besneeuwde bergtoppen. Er zijn ook legio winterwandelwegen, die speciaal voor dit doel worden klaargemaakt. Er zijn zelfs speciale paden waar je met de slee naar beneden kunt suizen!

Wetterhorn
Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

In de zomer is dit een walhalla voor bergsporters. In het gebied van de Jungfrau zijn vele hoogtewandelingen te maken en bergwanden- en toppen te beklimmen. De Eiger is berucht en zijn noordwand geldt als de gevaarlijkste klim van Europa. Maar je kunt ook kiezen voor een makkelijkere wandeling, de Eigertrail aan de voet van de Eiger-noordwand. Dit is een middelzware bergtocht.

's Zomers is het Grindelwald druk bezocht door wandelaars en mountainbikers. Zowel beginners als avontuurlijke wandelaars kunnen hier terecht; er zijn routes in elk niveau. Met de gondel kan je omhoog naar First. Hier is de First Cliff Walk een aanrader. Een ijzeren constructie voert langs de rotswanden. Op het panoramaplateau word je beloond met een fenomenaal uitzicht.

Grindelwald
Deel op Pinterest

Verschillende kabelbanen brengen je hoog op de berg, vanwaar je schitterende uitzichten hebt op de bekendste bergen van het Berner Oberland. Als je nog meer avontuur zoekt dan fikse klimtochten en intens fietsen, dan kan je je wagen aan raften op de rivieren, hanggliding of canyoning. In de Berner Alpen zijn alle actieve sporten mogelijk.

5. Gental

Het Gental is een noordelijk zijdal van het Gadmertal en van het Haslital. Het wordt doorkruist door het Gentalwasser, een wandelpad voert langs de rivier. Aan de bovenkant van de vallei ligt de Engstlensee op 1.850 m boven de zeespiegel. Het dal is toegankelijk vanaf Innertkirchen via de Sustenstrasse. Omdat het een doodlopende weg is, is er geen doorgaand verkeer.

Gental wandeling
© G. van Nellestijn
Deel op Pinterest

Het Gental is nauwelijks bevolkt en is daarom een ​​van de meest afgelegen plekken in de Centraal-Zwitserse Alpen.

6. Watervallen in Berner Oberland

Tussen de hoge bergen en diepe dalen van het Berner Oberland vallen tal van watervallen de diepte in. Een hoogtepunt is het Lauterbrunnerdal, ook wel het "Dal van de 70 watervallen" genoemd, bij Lauterbrunnen.

Lauterbrunnen Berner Oberland
Deel op Pinterest

7. Kloven in de Berner Alpen

De kloven in de Alpen worden aangeduid met het woord "Schlucht".

Bekende schluchten in het Berner Oberland zijn de Aareschlucht bij Meiringen, de Alpbachschlucht (tussen Hasliberg en Meiringen), de Gletscherschlucht Grindelwald, de Gletscherschlucht Rosenlaui in het Reichenbachtal, de Cholerenschlucht-Tschentebach tussen Achseten en Adelboden, de Cholerenschlucht-Hünibach bij Hünibach en de Trümmelbachfälleslucht in het Lauterbrunnedal.

Vanaf het Rosenlauital kan je mooi wandelen naar de Schwarzwaldalp. Daarvandaan kan je de bus nemen naar Grosse Scheidegg. De steile rotsen van het Wellhornmassief imponeren het landschap. Een andere route voert door het Urbachtal, waar watervalletjes omlaag sijpelen van de groene bergwanden.

Watervalletjes in het Urbachtal
© G. van Nellestijn
Deel op Pinterest

8. Grimselpas en Totensee

Een interessant gebied met diverse bezienswaardigheden is de Grimselpas - een pas op 2.165 meter hoogte - die de doorgang vormt naar het kanton Wallis. Vanuit het noorden is de pasweg bereikbaar via het Haslital. Boven op de kale pas kan je een mooie wandeling maken rond het diepblauwe water van de Totensee, met de bergen op de horizon.

Totensee Grimselpas
© G. van Nellestijn
Deel op Pinterest

Bij Handeck vind je de steilste kabeltrein van Europa, de Gelmerbahn naar de Gelmersee. Ook is hier een hangbrug over een smal gedeelte van het dal.

Nabij de Grimselpas liggen ook drie grote stuwmeren: de Grimselsee, de Räterichsbodensee en de Oberaarsee. Het historische alpenhotel Grimsel Hospiz bevindt zich op een rotspunt op een schiereiland in de Grimselsee. Iets verder naar het oosten, bij de Furkastrasse, zie je de Rhônegletsjer liggen.

Bloemen op de Furkapas
© G. van Nellestijn
Deel op Pinterest

Veel mensen rijden de Driepassentocht, een roadtripje over de Grimselpas, de Furkapas en de Sustenpas.

9. Grotten in Berner Oberland

Enkele bekende grotten bevinden zich bij Oberwil (Zwärgliloch, Schnurenloch en Mamiloch). Ook de St. Beatus-Höhlen bij Beatenberg is bekend. Sommige grotten zijn alleen toegankelijk voor speleologen en niet voor het grote publiek.

10. Glacier 3000 kabelbaan

Dé bestemming voor adrenalinezoekers! Loop over de Peak Walk by Tissot, een hangbrug, die twee pieken met elkaar verbindt. Waag een rit op grote hoogte in de Alpine Coaster, de hoogste bobsleebaan of loop over de Glacier Walk, een pad van 2 km over de gletsjer. Dit alles en meer kan je boeken via Get Your Guide.

Wandelen in het Berner Oberland

Wat zijn de mooiste plekjes om te wandelen in het Berner Oberland? Een uitgebreid netwerk van wandelpaden brengt je op de mooiste plekken met schitterend uitzicht. Te voet kom je op plaatsen die niet bereikbaar zijn met de auto.

Een huttentocht in de regio is een dikke aanrader. Dan wandel je bijvoorbeeld een week lang van hut naar hut door een waanzinnig landschap van hoge bergen, pittoreske dorpen en idyllische alpenweiden. Echt genieten!

Rhônegletsjer
© G. van Nellestijn
Deel op Pinterest

Ook bij de Brienzersee kan je schitterende tochten maken. Vertrekpunt is het plaatsje Brienz aan het meer. Tijdens een wandeling over de Schnitzelweg naar Hinterburgseeli zie je veel kunstwerken van houtsnijders. Die hebben mooie sculpturen gemaakt van de boomstammen en ieder jaar komen er meer bij. Leuk om te zien.

Tip voor de kaasfondue liefhebbers: je kan wandelen en kaasfonduen combineren in de omgeving van Gstaad. Je haalt een fonduerugzakje op bij aangesloten zuivelzaken met alle spullen voor een geslaagd fondue en je wandelt naar de XXL Caquelon om daarin te fonduen. Een heerlijke stop tijdens jouw hike!

Meer weten over andere gebieden? Check alle Zwitserland natuur tips op Naturescanner.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!