Ga naar content

Jungfrauregio

De Jungfrauregio is één van de bekendste regio’s van Zwitserland. Dat is niet zo verwonderlijk, want deze streek heeft enorm veel te bieden qua natuurschoon. In dit zuidelijke stuk van het Berner Oberland vind je het bekende bergtrio de Eiger, de Mönch en de Jungfrau. De Eiger is net geen 4000 meter hoog en is berucht om zijn moeilijk te beklimmen top. De Jungfrau is de hoogste van de drie met een hoogte van 4107 meter.

Natuur in de Jungfrau Region

De natuur in de Jungfrauregio is overweldigend: hoge bergtoppen, gletsjers, diepe kloven, blauwe meren, het is er allemaal te vinden. De outdoormens kan hier zijn hart ophalen, er zijn eindeloos veel mogelijkheden voor buitenactiviteiten. Naturescanner reporter Hanneke bezocht de Jungfrauregio en vertelt over de mooiste plekken.

Overnachtingstips Jungfrauregio

1. Grindelwald 

Het bergdorp Grindelwald is aan de voet van de Eiger gelegen. Het vormt een uitstekende uitvalsbasis om de Jungfrauregio te verkennen. Er is een moderne terminal vanwaar twee kabelbanen naar omhoog vertrekken en waar verschillende aansluitingen zijn op openbaar vervoer.

Grindelwald herfst
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

's Zomers weten vooral wandelaars en mountainbikers Grindelwald te vinden. Met de gondel kan je omhoog naar First. Hier is de First Cliff Walk een aanrader. Een ijzeren constructie voert je langs de rotswanden. Op het panoramaplateau word je beloond met een fenomenaal uitzicht. Onze reporter Gina maakte deze avontuurlijke wandeling eerder dit jaar. Lees er meer over op de pagina over Grindelwald.

2. Jungfraujoch

De modernste kabelbaan brengt je vanaf Grindelwald in vijftien minuten naar de Eigergletsjer. Hier kun je overstappen naar de Jungfraubahn, de trein die je naar het Jungfraujoch voert. Dit is een bijzondere treinrit. In de eerste plaats omdat het op 3454 meter het hoogst gelegen treinstation in Europa is. En in de tweede plaats omdat het weer een indrukwekkend staaltje techniek is van de Zwitsers, die de treinbaan ruim honderd jaar geleden aanlegden. Het spoor voert namelijk via tunnels dwars door de Eiger en de Mönch. 

Uitzicht vanaf de Jungfraujoch
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

Eenmaal aangekomen bij het eindstation stap je uit en dan staat je wat te wachten. De uitzichten die deze locatie je te bieden heeft zijn werkelijk spectaculair. De bergpas ligt tussen de Jungfrau en de Mönch en geeft een 360° uitzicht op de Zwitserse Alpen en de Aletschgletsjer.

3. Lauterbrunnen

Eén van de bekendere plaatjes van Zwitserland is die van het dorpje Lauterbrunnen en zijn waterval. Deze waterval, de Staubbachfal, stort van 297 meter hoogte van de steile rotswand naar beneden en is daarmee de hoogste ‘vrije val’ waterval van Zwitserland. De prachtige ligging van het dorpje tussen de loodrechte rotswanden met daarachter besneeuwde bergtoppen vormde voor J.R.R. Tolkien de inspiratie voor het landschap in “Lord of the Rings”. 

Kerkje Lauterbrunnen
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

Maar de Staubbachfal is zeker niet de enige waterval hier, want je vindt in de vallei van Lauterbrunnen maar liefst 72 watervallen! Zo ligt hier ook de hoogste waterval van Zwitserland, de Mürrenbachfall, die 417 meter hoog is.

De Reichenbachwaterval ligt aan het einde van de Rosenlaui en is met 250 meter hoogte een van de hoogste watervallen van de Alpen. Hij bevindt zich in de buurt van Meiringen. Er zijn zeven etappes, waarvan de hoogste vrije val 90 meter is. Andere bekende cascades zijn de Staubachfall, de Giessbachfall (te bereiken via de Giessbachbahn bij het Meer van Brienz), Pochtenfall-Kiental in de Gornenbach in het Kiental, Trümmelbachfälle bij Stechelberg, de Engstligenfälle bij Adelboden, de Reichenbachwaterval bij Schattenhalb bij Meiringen en de Iffigfälle bij Lenk.

Trümmelbachfälle
Deel op Pinterest

De Trümmelbachfälle zijn ook de moeite van het bezoeken waard. Deze gletsjerwatervallen zijn de grootste ondergrondse watervallen van Europa. Een pad in de kloof voert je langs de kolkende watermassa. Dus kun jij geen genoeg van watervallen krijgen, dan moet je zeker de Lauterbrunnen vallei eens bezoeken!

Wandelreizen Jungfrauregio

4. Wengen

Wengen ligt aan de voet van de Jungfrau op 1274 meter hoogte, tegen een zonnige helling. Het dorp is autovrij en alleen te bereiken per trein. Vanuit Wengen heb je weer tal van mogelijkheden om de omgeving verder te verkennen. 

Wengen wandelen
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

Zo kun je hier bijvoorbeeld omhoog met de kabelbaan naar Männlichen en daar vandaan verschillende wandelingen maken. Een mooie tocht is de Panoramaweg die van Männlichen naar Kleine Scheidegg loopt. Je hebt onderweg prachtige uitzichten en de tweede helft van de wandeling komen de Eiger, de Mönch en de Jungfrau weer in zicht.

5. Haslital

Ten oosten van de Brienzersee vind je het Haslital met een aantal highlights. De Gelmerbahn, de steilste kabelbaan van Europa, brengt je naar de Gelmersee (1.850 m) en je geniet er van een prachtig uitzicht op de bergen rondom. Op de Hasliberg zijn themawandelpaden aangelegd, en je kunt er zelfs een "Trotti-bike" route doen, een route op de step!

De Alpen Tower, met restaurant en uitkijkpunt, is gelegen op 2.245 meter en je kunt hier per kabelbaan komen. Vanaf de toren heb je een geweldig 360° uitzicht op 401 bergtoppen van de Alpen. Voor wie daarna nog actief wil zijn, zijn er vanaf dit punt tal van wandelmogelijkheden.

Hasliberg
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

Je kunt vanaf Hasliberg-Reuti de Panoramaweg wandelen. Hiervoor neem je de kabelbaan omhoog naar Reuti en daarvandaan volg je de Panoramaweg naar de Brünigpas. Onderweg heb je uitzicht op de Brienzersee en de omliggende bergen. Vanaf Brünigpass is er de optie om de trein te nemen naar je volgende bestemming.

Haslital bergtoppen
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

Wil je een dag met de auto op pad, dan is de Driepassentocht een prachtige roadtrip. Het is een tocht over drie bergpassen: de Grimselpas, de Furkapas en de Sustenpas. Elke pas is weer anders en de één is nog mooier dan de ander. Heb je zelf geen auto, dan is er ook de mogelijkheid deze rit te maken met de herkenbare gele postbus. Deze rijden door heel Zwitserland en maken ook de meer afgelegen plaatsen bereikbaar.

Vakantietips Haslital

6. Interlaken

Aan de voet van de Berner Alpen, tussen de Brienzersee en de Thunersee ligt Interlaken. Door de ligging van deze stad kun je alle kanten op wat betreft activiteiten en heb je volop mogelijkheden om hiervandaan de Jungfrauregio te ontdekken.

De Thunersee en de Brienzersee bieden tal van activiteiten op en rond het water. Je kunt er zwemmen en er zijn verschillende manieren om het water per boot op te gaan. Zo kun je kajakken, maar heb je behoefte aan wat meer ontspanning, dan is een hottugbootje wat voor je, een elektrisch bootje met heet water, waar je heerlijk in kunt relaxen terwijl je op het meer dobbert.

Harder Kulm
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

Bij Interlaken zelf kun je naar de Harder Kulm, de dichtstbijzijnde berg bij Interlaken. Met een treintje kun je omhoog naar een uitzichtsplatform waar je een schitterend uitzicht wacht op de twee meren en het bergtrio de Eiger, de Mönch en de Jungfrau.

Bereikbaarheid Jungfrauregio

De Jungfrau Region is zeer goed te bereizen met het openbaar vervoer. Reis vanuit Nederland met de rechtstreekse trein naar Bazel. Het treinstelsel in Zwitserland is uitstekend aangelegd en brengt je vanaf daar naar de belangrijkste plaatsen. Er zijn veel kabelbanen die de hoogte in gaan en waarvandaan veel wandelingen vertrekken. Ook de postbussen komen op veel plaatsen die als startpunt van wandelingen dienen.

Treinreizen Jungfrauregio
Deel op Pinterest

Dus wil je een autoloze vakantie, maar wel genoeg mogelijkheden hebben om je te kunnen verplaatsen in de regio, dan is dit echt een aanrader. Lees meer over treinreizen in Zwitserland.

Beste reistijd

Het kan, zeker in het hoogseizoen, druk zijn op de bekendste toeristische trekpleisters in de Jungfrauregio, maar er zijn genoeg rustige gebieden te vinden. Aanrader is om eens in de herfst te gaan. Het is er dan een stuk rustiger en bovendien tooien de bergen zich dan in de mooiste herfstkleuren. Het is werkelijk prachtig om tussen de herfstkleuren en besneeuwde bergtoppen te wandelen! En in de winter kun je er genieten van wintersport en sneeuwwandelingen.

Hanneke bezocht de Jungfrauregio op uitnodiging van Zwitserland Toerisme

Afbeelding van Hanneke van Schaik
Geschreven door
Hanneke van Schaik
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!