Ga naar content

Treinreis in Zwitserland

Zwitserland - Een treinreis door Zwitserland is een unieke ervaring. Het land staat natuurlijk bekend om de prachtige berglandschappen, heldere meren en historische steden, en een treinreis biedt de perfecte manier om dit allemaal te zien en te combineren. Je hebt alle tijd om om je heen te kijken en te genieten van de schitterende natuur. De Zwitserse spoorwegen zijn beroemd om hun stiptheid, en ze verbinden bijna alle belangrijke plaatsen in het land met elkaar.

Met de trein door Zwitserland reizen
© Naturescanner Wim van Schaik
Deel op Pinterest

Om een treinreis naar Zwitserland te reserveren, kan je gewoon terecht bij NS International, waar je een ticket naar de bestemming van je keuze kunt boeken. Wil je in het land zelf ook per trein rondreizen, dan is het interessant om te kijken naar compleet verzorgde pakketreizen.

Mooiste treinritten in Zwitserland

Zowel in de zomer als in de winter is het genieten. Vanuit je wagon zie je de fraaie groene of besneeuwde landschappen aan je voorbij schuiven. Maar wat zijn de mooiste reizen per trein? We delen graag tips over mooie trajecten, met daarbij tips voor het boeken van treinreizen in Zwitserland. 

1. Glacier Express

Er zijn veel populaire treinroutes door Zwitserland. De bekendste treinrit is de Glacier Express, die de imposante Alpen tussen Zermatt en St. Moritz doorkruist. De route duurt ongeveer acht uur en biedt adembenemende uitzichten op bergen, meren en gletsjers. 

Glacier Express treinrit
Deel op Pinterest

Zermatt is een beroemd wintersport- en wandelresort met zicht op de Matterhorn. St. Moritz staat bekend als een chic wintersportoord. 

Hoogtepunten van de Glacier Express zijn de rit door het Rhône-dal en door de Schynige Platte, een bergplateau met uitzicht op de Eiger, Mönch en Jungfrau. Ook de Oberalppass is een highlight. Daarnaast rijdt de trein door de de 'Albula- en Bernina-tunnels' met indrukwekkend panorama over de Alpen. Heb je even behoefte aan cultuur, stop dan bijvoorbeeld in de steden Andermatt of Chur.

Je kunt deelnemen aan diverse excursies: Matterhon glacier paradise, het Gornergrat, wandeling, fietstocht of raften in de Rijnkloof, de Silsersee en Corvatsch bergstation op 3303 meter hoogte.

Reizigers kunnen genieten van het uitzicht vanuit panoramawagens of vanuit de reguliere wagons, en de reis wordt ondersteund door audio-commentaar in meerdere talen. Het is een ervaring om een 1e klas kaartje te boeken.

Route: Zermatt - St. Moritz of omgekeerd
Afstand: 291 kilometer
Duur: 8u00

2. Bernina Express

Een andere populair treintraject is de Bernina Express, die door de hooggelegen Alpen tussen Chur en Tirano in Italië rijdt. Chur is de oudste stad van Zwitserland. Hiervandaan duurt de reis nog ongeveer 4 uur en rijd je langs mooie bergen en meren. Onderweg krijg je informatie over de omgeving via audio in verschillende talen. Het traject voert over 196 bruggen en door 55 tunnels.

Een van de hoogtepunten van de Bernina Express is het stuk over de Bernina pas, een van de hoogste treinpassages in de Alpen. De trein rijdt over de 2.253 meter hoge pas, met uitzicht op de omliggende besneeuwde bergtoppen en blauwe meren.

Een ander hoogtepunt van de route is het deel waarbij de trein door de Brusio spiral viaduct rijdt, een uniek stukje techniek, waarbij de trein een 360 graden bocht maakt om de steile hellingen te bedwingen.

Bernina Express
Deel op Pinterest

Naast natuur biedt de Bernina Express ook diverse culturele bezienswaardigheden. Tijdens de reis kun je bijvoorbeeld een stop maken in St. Moritz, een mondain wintersportoord met luxe winkels en restaurants, of in de historische stad Poschiavo, met oude stenen huizen en een fraaie kerk. 

Tip: In de zomer kan je vanaf Tirano de treinreis verlengen met de Bernina Express Bus tot Lugano.

Route: Chur - St. Moritz -  Tirano of omgekeerd
Afstand: 144 kilometer
Duur: 4u30

3. GoldenPass Express

De GoldenPass lijn start in Montreux, bij het meer van Genève en voert langs de voet van de bergen naar Interlaken. Het is een bijzondere treinrit van 3u15 langs afwisselende landschappen. Sinds december 2022 heeft deze treinrit een primeur: een smalspoortrein kan doorrijden op normaalspoor en dat betekent dat je niet meer hoeft over te stappen. De gloednieuwe panoramatrein biedt je mooie uitzichten en veel luxe. 

GoldenPass Express
Deel op Pinterest

4. Treinrit naar de Jungfraujoch

De rit met de trein naar de Jungfraujoch brengt je op het hoogstgelegen station van Europa. Vanaf Lauterbrunnen kronkel je de berg op naar Kleine Scheidegg.

Jungfraubahn
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Vanaf daar stap je op de trein van de Jungfraubahn naar station Eigergletscher en geniet je van een uniek uitzicht op de hoge bergen Mönch, Eiger en Jungfrau in de Jungfrauregio. Eenmaal op de Top of Europe geniet je van de eeuwige sneeuw en zie je de Aletsch-gletsjer en de top van de Jungfrau. Lees hier alles over de treinrit naar de Jungfraujoch.

5. Grand Train Tour of Switzerland

Wil je heel Zwitserland per trein ontdekken en genieten van diverse panoramatreinen onderweg? Schaf dan een Swiss Travel Pass aan en maak de treinrit van je leven! De Grand Train Tour of Switzerland neemt je in 1,280 kilometer mee langs alle highlights van het land, in zomer en winter. Langs bergmeren, indrukwekkende panorama's en langs onder andere Zürich, Interlaken, Zermatt, St. Moritz, Lugano en Luzern. Panoramaritten zoals de Bernina en Glacier Express vallen binnen de Grand Train Tour. Er zijn verschillende pakketten te boeken met verschillende reisduren.

Panoramawagons

Een hoogtepunt van een treinreis door Zwitserland zijn de panoramawagons, die vaak aanwezig zijn op de populaire routes. Deze wagons hebben grote ramen van vloer tot plafond, waardoor reizigers een genieten van een fenomenaal uitzicht op het landschap.

Naast de prachtige natuur, biedt Zwitserland ook veel historische en culturele bezienswaardigheden langs de treinroutes. Zo kun je bijvoorbeeld de oude stad van Luzern bezoeken, met haar middeleeuwse brug en houten kapellen. Of misschien wil je een stop maken in Zürich, bekend om het prachtige historische stadscentrum en diverse musea.

In het algemeen is een treinreis door Zwitserland een geweldige manier om het land te verkennen en te genieten van de prachtige natuur en culturele bezienswaardigheden die het te bieden heeft. Of je nu op zoek bent naar adembenemende berglandschappen of historische steden, het is een leuke en bijzondere reiservaring.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!