Ga naar content

Uri

Zwitserland - Het kanton Uri vormt het hart van Zwitserland. Met de Zwitserse Alpen als voornaamste trekpleisters, weten rustzoekers en bergsportliefhebbers het gebied steeds vaker te vinden. Toch is hier in de zomer nog steeds geen sprake van massatoerisme. Een prachtige plek in de bergen dus, waar je nog heerlijk kunt wandelen, klimmen en fietsen, zonder al te veel mensen om je heen.

Mooiste plekken in Uri

Het gebied ligt volledig in de Alpen, waaronder het massief van de Urner Alpen. Imposante drieduizenders, gletsjers, meren en mooie dalen bepalen hier het landschap. Kabelbanen brengen je tot hoog in de bergen. Hiervandaan kan je te voet verder trekken of gewoon genieten van het fenomenale landschap! Wat zijn de hoogtepunten om te zien in Uri?

1. Bergpassen

De bergpassen in Uri zijn zo mooi, dat het de moeite loont om met de auto langs verschillende passen te rijden. Stop geregeld op een parkeerplaats om even de benen te strekken, want de natuur bij de passen is heel mooi. Een favoriet is de Drie-Passen-Tocht, die de Sustenpas, de Furkapas en de Grimselpas combineert.

De Klausenpass bevindt zich op de grens met het Kanton Glarus. Vanaf Altdorf rijd je door het Schächental of vanaf
Linthal in het oosten door het Urnerboden. Het uitzicht op de Klausenpass is overweldigend mooi: indrukwekkende bergtoppen, groene almen, begroeid met een kleurentapijt en denderende watervallen bepalen de natuur rond de Klausenpass.

Natuur in Uri
Deel op Pinterest

De autoweg is zeer goed aangelegd en onderhouden. Hoewel hij af en toe wat slingert, zijn er nergens echt enge stukken. Wel wordt de pas in de winter afgesloten.

De Sustenpass ligt tussen Innertkirchen in het kanton Bern en het plaatsje Wassen in Uri. Een weg voert over een hoogte van 2.224 meter. Dit is een van de nieuwste en mooiste wegen over een Zwitserse bergpas. Hoge bergtoppen, bedekt met sneeuw en gletsjers, waken over de omgeving.

Bergpassen Uri
Deel op Pinterest

De Furkapass verbindt Wallis met Uri en ligt op 2.431 meter hoogte. Bij het Belvédère Hotel, in de eerste bocht vanaf pashoogte, vangt de wandelroute naar de Rhônegletsjer aan. Na Andermatt voert de weg door de ruige Schöllenenschlucht, met de Teufelsbrücke, richting Luzern. Ook de Furkapas is meestal gesloten van november t/m mei. Je kunt in die periode met de autotrein door de tunnel reizen.

Mooiste plekken Uri
© G. van Nellestijn
Deel op Pinterest

2. Berghutten

Uri telt een aantal prachtige berghutten. Hier onze favorieten.

De Albert Heim Hütte ligt bij Andermatt. De op 2.543 meter hoogte gesitueerde berghut bevindt zich aan de voet van de Tiefengletscher bij de Galenstock. De berghut is op twee manieren te bereiken; vanaf Tiefenbach en vanaf Realp. Beiden prachtige hikes.

Berghutten Uri
© G. van Nellestijn
Deel op Pinterest

Dicht bij de Salbithütte vind je een indrukwekkende hangbrug over een ravijn van 150 meter diepte. De Salbitbrücke is 90 meter lang, de plankjes zijn slechts 65 cm breed.

De Sidelenhütte, op 2.708 m, ligt op de wandelroute van de Furkapas naar de Sustenpas. Dit is niet alleen de hoogste hut van Uri, maar ook een van de mooist gelegen, bij het einde van de Sidelengletsjer. Puntige rotspieken omringen de in 2004 gerenoveerde berghut. De wandeling ernaartoe is vrij kort, en goed te verlengen met klettersteigen of een tocht naar andere hutten. De Albert-Heim Hütte en Dammahütte zijn goed bereikbaar vanaf de Sidelen. Geopend van juni tot oktober en er kunnen 30 mensen overnachten. Bekijk onze Sidelenhütte video.

Huttentocht Uri
© G. van Nellestijn
Deel op Pinterest

De wandeling naar de Bergseehütte, op 2.370 meter hoogte heeft behoorlijk veel indruk gemaakt. Het was een korte, pittige tocht, waarbij 600 hoogtemeters overwonnen moesten worden op een afstand van ca. 1,5 km. Onderweg heb je een fantastisch uitzicht op de Dammagletsjer en de Göscheneralpsee. Achter de hut ligt de Bergsee. Min. 30 slaapplaatsen, geopend van juni tot oktober.

Bergvakantie Uri
© G. van Nellestijn
Deel op Pinterest

3. Dammastock

De hoogste berg van Uri is de Dammastock, een 3.630 hoge reus, op de grens van Uri en Wallis. De top domineert de Rhônegletsjer en het Göschenen stuwmeer. Oostelijk van de Dammastock en de Dammagletsjer ligt de Dammahütte, op een hoogte van 2438 meter.

4. Urnersee

Het Vierwoudstrekenmeer, dat ook bekend staat onder andere namen, zoals het Meer van Luzern of het Vierwoudstedenmeer, is een van de favoriete bestemmingen in Uri. Het spreidt zich eigenlijk uit over verschillende kantons en ligt slechts deels in Uri. Hier wordt het de Urnersee genoemd. Het prachtige meer bevindt zich tussen de Alpenreuzen en met bloemen bezaaide alpenweiden.

Mooie plekjes Uri
Deel op Pinterest

Het wordt omringd door schattige Zwitserse dorpjes. De SGV rederij beheert een 20-tal boten die ruim 30 plaatsen met elkaar verbinden. Er is voldoende keuze aan hotels en andere accommodaties rond het meer.

5. Stuwmeer van Göschenen

Bij Göschenen ligt een indrukwekkend stuwmeer en dam, die in het hoogseizoen bezocht kan worden. Tijdens de rondleiding daal je af in de stuwdam. Na een oversteek van de dam word je teruggevoerd met een kabeltreintje. De georganiseerde tours vinden plaats van juni tot oktober of op aanvraag bij Wasserwelten Göschenen.

6. Mooie dalen

Groene en bloemrijke dalen nodigen uit om te voet of op de fiets verkend te worden. Overal om je heen word je omringd door imposante bergen. Wij verkenden het Meiental vanuit Fürlaui. Watervallen, naaldbossen, bloemenweiden en natuurlijk de prachtige bergen.

Wandelen in het Meiental - Video © Wim van Schaik

7. Hangbruggen

Een van de spannendste belevenissen in de omgeving van Uri (eigenlijk Kanton Bern) is wel een oversteek over deze lange hangbruggen.

De Salbitbrücke ligt in het Göschenertal. Deze hangbrug verbindt de Salbithütte en de Voralphütte met elkaar.
Vanaf de Triftbahn kan je een avontuurlijke wandeling maken door het gletsjerdal, met een oversteek van de Triftkloof. De Triftbrücke voert hier naar de SAC Trifthütte.

8. Schöllenenkloof

De Schöllenenschlucht is een kloof die uitgesleten werd door de Reuss tussen Göschenen en Andermatt. De Gotthardpas is via de kloof te bereiken. Tussen de steile granieten rotswanden liggen verscheidene spectaculaire bruggen en tunnels, waaronder de Teufelsbrücke of Duivelsbrug.

Deel op Pinterest

Wandelen in Uri

Het Zwitserse Kanton is een eldorado om te wandelen. Diverse wandelroutes voeren de Alpen in vanaf plaatsen als Oberalppass, Amsteg, Golzern en Windenkammer. De meeste paden voeren naar een hoog gelegen hut in de bergen, waar je even kan pauzeren en iets lekkers eten.

Naast dagwandelingen kan je hier meerdere mooie langeafstandsroutes wandelen. Hierbij is er de mogelijkheid om in een hut te overnachten. Een van de bekendste huttentochten is de Alpenkranz Uri, van Beckenried naar Biel. De dagetappes zijn te plannen naar eigen voorkeur, van 4 uur tot 8 uur hiken.

Bereikbaarheid

Uri ligt ten zuiden van Zurich. Het is makkelijk te bereiken met de auto, maar je kan ook kiezen voor een vakantie met de trein. Tickets kan je reserveren bij NS International.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!