Ga naar content

Ticino

Mooiste plekken Zwitserland - Ontdek een Zwitserse regio met Italiaanse allures! In de Zwitserse Alpen kan je de bijna volledig Italiaanstalige regio Ticino of Tessin vinden, die zijn naam heeft te danken aan de gelijknamige rivier. Deze regio is de ideale bestemming voor een afwisselende vakantie in Zwitserland. Prachtige meren, heerlijke verfrissende bergtochten en ontspannen stedentrips: het kan allemaal in het zuidelijkste kanton van Zwitserland!

Palmbomen, kleurrijke huizen en blauwe meren: ontdek een Zwitserse regio met Italiaanse allures!

Tessin is een bijzonder gebied in Zwitserland. Hoewel het een Zwitsers kanton is met natuur die lijkt op de rest van het land, voelt het aan alsof je op vakantie bent in Italië. De kleurrijke huizen met ronde dakpannen, de palmbomen die her en der groeien en de aangename temperatuur dragen allemaal bij aan dat Italiaanse gevoel.

Mooiste plekken in Tessin

Ticino heeft verschillende unieke plekken die zeker een bezoek waard zijn. De natuur in Ticino bestaat uit, enerzijds de Ticiner Alpen, met bergtoppen tot 3.402 meter, en anderzijds de blauwe meren in het zuiden van het kanton. Tussen de bergen liggen enkele bekende valleien, zoals de Valle Verzasca en de Valle Maggia. Hoewel de bergen in Tessin mooi zijn, is het er een stuk minder toeristisch dan in de hogere berggebieden elders in Zwitserland.

Sommige gebieden liggen niet bij elkaar in de buurt. Als je al deze bezienswaardigheden wilt bezoeken, raden wij aan om een vakantiehuis te huren. Een huisje is de ideale uitvalsbasis voor een heerlijk verblijf. Je hebt alles zelf in de hand en kunt gaan en staan waar je wilt zonder dat je met andere rekening hoeft te houden. Interhome heeft een ruim aanbod van meer 300 vakantiehuizen en appartementen in Ticino. Neem dus snel een kijkje op hun website! Hieronder een overzicht van mooiste plekjes om te zien.

1. Valle Verzasca

Valle Verzasca (Verzasca Vallei) is een bergdal in Ticino, in de omgeving van Locarno. Bezienswaardig is het plaatsje Lavertezzo, waar het glasheldere water van de Verzasca rivier bijzondere rotsformaties heeft uitgesleten. De Ponte dei Salti, een brug met twee bogen, waakt al eeuwen over de rivier en is het trotse kenmerk van de vallei. De brug is ca. 400 jaar oud en verbindt het hogere en lagere deel van de vallei met elkaar.

||Verzasca

Ook het plaatsje Sonogno is een bezoek waard. Hier wordt nog op traditionele manier wol gemaakt. 

2. Valle Maggia

Valle Maggia is een vallei rond de gelijknamige Maggiarivier. Het dal bevindt zich tussen Centovalli, het Lago Maggiore het Verzascadal in het oosten. Ook hier een mediterrane natuur, met palmbomen, eiken en kastanjes die tot op 1.000 meter hoogte groeien. Daarboven maken deze planten plaats voor alpiene begroeiing, zoals naaldbomen. Het is een brede vallei, omringd door steil granietwanden. Verschillende zijdalen nodigen uit om te wandelen.

||Valle Maggia

3. Monte San Giorgio

In het zuidelijkste puntje van Ticino kan je de Monte San Giorgio vinden. Deze berg is maar liefst 1100 meter hoog en biedt een prachtig uitzicht over onder andere het Meer van Lugano. Naast dit heerlijke uitzicht staat de regio hier ook bekend als vindplaats van fossielen van 245 tot 230 miljoen jaar geleden. Mede hierdoor is de San Giorgio ook terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

4. Meren in Ticino

Hoewel het Lago Maggiore voor het grootste deel in Italië ligt, ligt een groot deel ook in Tessin. Hier waken de prachtige plaatsen Ascona en Locarno over het meer. Ook het Lago di Lugano is grensoverschrijdend, maar ligt voor het grootste deel in Zwitserland. 

||Luganomeer

Meer naar het noorden liggen enkele minder bekende stuwmeren, zoals het Lago di Luzzone. In onderstaande video ervaar je de rust die op zulke plekken heerst. Hier voel je ook goed de combinatie van Zwitserse in Italiaanse invloeden. De koeien met hun bel om de nek, de houten huisjes.

Val Carrassina en Lago di Luzzone - © Wim van Schaik

5. Prachtige plaatsen in Ticino

Naast alle fraaie natuur en mooie bezienswaardigheden zijn er in Tessin genoeg steden en dorpjes die een bezoekje waard zijn.

- Lugano

Een van de bekendste, en meteen ook de grootste stad van Ticino, is Lugano. Deze is te vinden aan het gelijknamige Meer van Lugano en ligt tussen de bergen. Er zijn midden in de stad verschillende pleinen en talrijke parken met subtropische planten te vinden waardoor je, ondanks dat je in een stad bent, de natuur binnen handbereik hebt. Kunst- en architectuurliefhebbers zitten in deze stad ook goed. Er zijn namelijk verschillende tentoonstellingen op hoog niveau en daarnaast zult u tijdens een wandeling door de stad talrijke mooie bouwwerken tegenkomen. 

- Bellinzona

Een andere mooie plaats in Ticino die veel toeristen trekt is Bellinzona. Deze stad bevindt zich ten oosten van de rivier de Ticino en heeft een bijzondere ligging. Bellinzona is vooral populair door haar rijke geschiedenis die nog steeds in volle glorie te bewonderen is. Zo zijn er in de stad drie middeleeuwse burchten, de Tre Castelli. Deze bolwerken, Castelgrande, Montebello en Sasso Corbaro, staan bekend als de mooiste van Zwitserland en figureren op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

||Kastelen van Bellinzona

- Ascona

Ascona is een plaats aan de noordoever van het Maggioremeer, bij de Monte Verità. Een bijzonder tropisch oord, met een weelderige groei van planten en bloemen. Wandel langs palmbomen, agaven, mimosa- en sinaasappelbomen. Vaar vanaf het haventje naar de Brissago eilanden in het meer of kom tot rust op het Lido di Ascona strand. Dit ruikt naar vakantie!

||Ascona

Actieve vakantie in Ticino

Door de verschillende meren en de gevarieerde natuur is Ticino ideaal voor een actieve vakantie. Er zijn in de regio eindeloos veel prachtige wandelroutes die leiden naar plekken met een betoverend uitzicht. Als je meer houdt van activiteiten op het water zit je aan een van de meren zeker goed! Hier kan je namelijk terecht voor verschillende watersportactiviteiten, bijvoorbeeld windsurfen, zeilen of raften. In de winter is Tessin een populaire wintersportbestemming.

Veilig en verantwoord op vakantie

Zodra je een vakantie boekt in Zwitserland hoef je je geen zorgen te maken over je veiligheid & gezondheid. Zwitserland heeft namelijk verschillende maatregelen ingesteld om de toeristen te beschermen en een aangenaam verblijf in Nederland mogelijk te maken. Voorbeelden van deze beschermingsconcepten zijn: onderlinge afstand van 1,5 meter en een maskeringsplicht in het openbaar vervoer. De complete lijst met maatregelen is terug te vinden op de website van MySwitzerland.

Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!