Ga naar content

Salzburgerland in Oostenrijk

Natuur Oostenrijk - Zoals veel gebieden in Oostenrijk wordt ook het Salzburgerland gesierd en gevormd door een deel van de Oostenrijkse Alpen. Net als in het aangrenzende Hohe Tauern National Park kan je in het Salzburgerland terecht voor een actieve vakantie; wandelen, fietsen, wintersport, bergbeklimmen, raften en nog veel meer leuke activiteiten, zoals Sauer Käse maken. Salzburg is de stad van Mozart, dus ook cultuur komt aan bod.

Natuurvakantie in Salzburgerland

Oostenrijk heeft een groot aantal nationale parken en schitterende natuurgebieden; in het Salzburgerland liggen drie van deze nationale parken. Er is dus voldoende natuur te ontdekken tijdens een vakantie in deze streek. Wandelen in het Salzburgerland is bijzonder prettig, voor iedereen. Daarnaast kenmerkt het landschap zich door een veelheid aan heldere bergmeertjes en weidse uitzichten tot aan de Grossglockner.

Mooiste plekjes Salzburgerland

Wat zijn de hoogtepunten en voornaamste bezienswaardigheden van het Salzburgerland? Een overzicht van mooie plekken en gebieden, maar ook de leukste activiteiten!

1. Riedingtal

Een van de mooiste gebieden van het Salzburgerland is het Riedingtal. Typische planten voor de Alpen zoals de gentiaan, alpenroos of nagelkruid laten zien hoe veelomvattend de flora van dit nationaal park in de zomer is.

2. Weissbach

Natuurpark Weissbach kenmerkt zich dan weer door berghellingen met laagveen, alpenweiden, gemengd bos en de Seisenbergkloof tot aan het hooggebergte.

3. Salzburger Almenweg

Kan je goed wandelen in Salzburgerland? Absoluut, er zijn honderden mooie wandelpaden. De bekendste wandelroute in het Salzburgerland is de 350 km lange Salzburger Almenweg. Deze bevindt zich in het Grossarltal, ca. 85 km onder Salzburg. Mooie bergpaden voeren je tot hoog in de bergen, op hoogtes van 1000 tot 2000 m, waar je kunt genieten van de indrukwekkende natuur bij een van de 120 almhutten Ook bij ruim 40 boerenbedrijven kan je iets lekkers eten of drinken. Tijdens het wandelen over de Almenweg zie je met een beetje geluk de typische bewoners van de Alpen: marmotten en gemsen. De route is makkelijk te bewandelen voor alle leeftijden. Bij De Zwerver vind je een handige wandelgids.

4. Wintersportgebied Salzburgerland

Het Salzburgerland is ook een van de populairste wintersport- en skigebieden van Oostenrijk. Dit komt voornamelijk door de diversiteit aan mogelijkheden tijdens een wintersport vakantie. Naast skiën en snowboarden zijn er ook voldoende activiteiten voor mensen die niet zozeer van skiën houden, maar wel van winteractiviteiten. Speciaal aangelegde winterwandelingen zijn een fantastische manier om te genieten van al deze natuur. Ook op de langlauflatten is het heerlijk vertoeven in het winterse Salzburgerland.
Wintersport Salzburgerland tip: TUI.nl

5. Zeller See

De gezellige plaats Zell am See ligt aan de Zeller See, een van de bekendste meren in de Oostenrijkse Alpen. Het heldere water zorgt voor veel vakantievertier: je kan er naar hartelust zwemmen en zelfs duiken. Boten met verbrandingsmotor zijn verboden.

6. Eisriesenwelt

Op ongeveer 40 km van Salzburg, in het Tennengebirge, ligt de grootste ijsberg en ijsgrot ter wereld, de Eisriesenwelt. Dit natuurfenomeen wordt jaarlijks door veel toeristen bezocht, en loont ook echt de moeite. De grot is jaarlijks geopend van 1 mei tot half oktober. Leuk om te combineren met een wandelvakantie in Salzburgerland! 

Wandelen in Salzburgerland

Een overzicht van mooie wandelroutes in het Salzburgerland:
- Salzburger Almenweg: 350 km lange wandelroute met 31 etappes. De Almenweg voert langs 120 hutten en is geschikt voor jong en oud.
- Altenmarkt-Zauchensee: 200 kilometer aan wandelpaden: 8 lichte, 22 middelzware en 3 zware wandelroutes en enkele themawandelingen.
- Filzmoos: Vanaf het dorp Filzmoos kan je wandelen op meer dan 200 km aan uitgezette wandelpaden, naar 17 berghutten.
- Flachau: Rondom Flachau bevinden zich 150 km aan wandelpaden. 25 berghutten.

Fietsen langs de meren

Met 300 kilometer aan uitgezette fietsroutes is het heerlijk fietsen in Salzburgerland. Stop bij gezellige dorpjes en fiets langs blauwe meren.

Vakantie met de kids in Salzburgerland

Ook een vakantie met kinderen in het Salzburgerland is bijzonder leuk: er is vanalles te beleven tijdens een vakantie in het Salzburgerland. Bezoek bv een van de vele dierparken. Veel van de wildparken laten dieren zien die van oorsprong in het gebied voorkwamen. In de dierentuin van Salzburg vind je meer dan 800 dieren, dus die is ook een bezoekje waard. Tipje voor een vakantie met de kinderen en een skivakantie in het Salzburgerland: verblijf in Landal Rehrenberg! Ook de reisorganisatie Pharos Reizen van ANWB heeft diverse vakanties met kids in het Salzburgerland.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Feedback geven