Ga naar content

Wandelen in Grossarltal

Het Grossarltal is een paradijs voor de wandelliefhebber! In het dal tussen Nationaal Park Hohe Tauern en de Niedere Tauern ligt 400 kilometer aan wandelpaden. En nergens vind je zoveel berghutten in Oostenrijk als hier, waar je heerlijk kunt bijkomen van je hike met huisgemaakte lekkernijen als boerenbrood, boter en kaas.

Tip: wil je een zomervakantie naar een van de regio's in SalzburgerLand winnen? Lees dan snel verder!

Wandeltips Grossarltal

Het 'Dal van de Almen' heeft volop bloemrijke alpenweides, helderblauwe bergmeren en klaterende watervallen; je kunt genieten van een actieve vakantie in deze regio in SalzburgerLand. Maar ook de bergwandelaar vindt hier veel van zijn gading, van groene toppen tot 2.300 meter in het noorden tot de hoogste berg met een gletsjer en eeuwige sneeuw, de Keeskogel (2.884 meter), in het zuiden. 

Dorp Grossarl
Deel op Pinterest

Wat zijn de mooiste wandelroutes in Grossarltal en voor wie zijn deze geschikt? Van de ontspannen wandelaar, gezinnen met kinderen tot aan de fanatieke hiker, we geven tips voor elke soort wandelaar.

1. Salzburger Almenweg

De fervente wandelaar kan (een deel van) de Salzburger Almenweg niet overslaan. Deze rondwandeling door de Pongau bestaat in totaal uit 25 etappes, elk tussen de 5 en 25 kilometer lang. Deze zijn zowel aantrekkelijk voor gevorderde wandelaars, als voor de minder geoefende wandelaar, voor iedereen is er dus genoeg keuze! 4 van de 25 etappes voeren door het Grossarltal. Langs deze paden liggen wel 14 verschillende berghutten. Ruik je de koffie al?

Salzburger Almenweg
Deel op Pinterest

2. Wandelen vanuit Grossarl

In het dorp Grossarl, halverwege het dal, pak je eenvoudig een van de kabelbanen naar de omliggende bergwereld. Zo kun je je wandeling hogerop starten en hoef je een stuk minder te klimmen. De kabelbanen zijn in de zomer dagelijks geopend, behalve op maandag. In voor- en najaar zijn ze enkele dagen in de week geopend.

Panoramalift
Deel op Pinterest

Neem bijvoorbeeld de Panoramabahn, dan is het nog maar 180 meter klimmen naar de top van de Kreuzkogel (2.027 hoog). Omdat dit een redelijk eenvoudige wandeling is, is het ook leuk voor kinderen en zelfs met een kinderwagen goed te doen. Vanaf de top heb je uitzicht op het dal van Gastein en de pieken van de Hohe Tauern. De route is te verlengen naar de Spiegelsee. Of bewandel de Großarler Sinnesweg, een natuurpad dat al je zintuigen prikkelt.

Bergmeer Spiegelsee
Deel op Pinterest

Andere liften zijn de Kieserlbahn en de kabelbaan naar de top van de Fulseck, waar de wandelmogelijkheden bijna eindeloos zijn.

3. Bergmeren

De route naar de Schuhflicker, inclusief omweg naar de Schuhflickersee, is een prachtige tocht hoog boven het Grossarltal. Vele paden leiden naar de top van de berg met kruis, onder meer vanaf de Aualm. Onderweg zie je imposante rotswanden en groeien bosbessen langs het pad. Vanaf de bergtop kan je genieten van een schitterend uitzicht. Ga je vroeg op pad, dan word je beloond met de mooiste zonsopgang.

Tappenkarsee
Deel op Pinterest

Een extra beloning wacht je als je verder gaat hiken naar de Schuhflickersee, een prachtig bergmeer. En is dat nog niet genoeg, dan kan je de route nog verder uitbreiden naar de Paarseen (3 à 4 uur heen en terug). Het uitzicht op de vallei is aan beide kanten erg mooi, en de bergkam zelf is prachtig. Aangekomen bij de meren krijg je een welverdiende beloning voor de toch wel pittige hike. De twee meren zijn prachtig gelegen tussen de omliggende bergen en dappere mensen kunnen een verfrissend bad nemen!

Andere mooie bergmeren om naartoe te wandelen zijn de Tappenkarsee, Paarseen, Trögseen, Ötzlsee en Schödersee.

4. Kreealm Wasserfall

Rij je helemaal naar het einde van het dal, dan kom je op het startpunt van de wandeling naar de tachtig meter hoge waterval Kreealm. Je staat hier aan de voet na ongeveer tien minuten wandelen, dus ook voor kinderen is dit zeer geschikt. 

Kreealm
Deel op Pinterest

Loop eventueel verder naar twee berghutten tijdens een rondwandeling van ongeveer 6 kilometer en 470 hoogtemeters. Bij de bovenste berghut, de Bichlhütte, is een grote speelplaats voor kinderen. 

5. Bloemenwandeling of yogawandeling

Berg-Gesund, een vereniging voor begeleide activiteiten in de natuur en de bergen, laat je kennismaken met de bergen op een bijzondere manier, bijvoorbeeld met een van hun alpenbloemenwandelingen met begeleiding van een gids, yogawandelingen, een onthaastdag, waarbij je ultiem gaat relaxen in de frisse berglucht of tochten door het hooggebergte. 

Frisse berglucht
Deel op Pinterest

Als je verblijft bij een van de 100 'Berg en Gesund' partners, is je deelname aan zo'n activiteit gratis!

6. Klettersteigen

Het dorp Bergsteigerdorf® Hüttschlag, dat ook het Grossarltal ligt, wordt bezocht door veel wandelaars en bergliefhebbers en staat dan ook bekend als bergbeklimmersdorp. Op de oefenwand Gletschergoass kun je je vaardigheden met klettersteigen testen als beginner. Ook voor meer gevorderden zijn er via ferrata routes in deze regio, bijvoorbeeld op de Hüttschlager Wand (niveau C - E) en Franzl (niveau C - D). Alledrie routes zijn binnen 25 minuten wandelen bereikbaar vanaf het dorp. Een klimset en helm zijn verplicht. 

De top van de Saukarkopf (2.048 meter) is te bereiken dankzij een via ferrata en een touwbrug. Eenmaal boven word je getrakteerd op uitzicht op de bergtoppen van Hochkönig, Dachstein en Ankogel.

7. Liechtensteinklamm

Aan het begin van het dal, net onder de stad St. Johann in Salzburg, ligt de Liechtensteinklamm. Deze kloof is zeker een bezoekje waard. Wandel over de smalle paden, houten bruggen en trappetjes, bewonder de waterval en daal af via de Helix, een wenteltrap, om de kloof vanuit een ander perspectief te zien.

Liechtensteinklamm
Deel op Pinterest

Zomervakantie SalzburgerLand winnen

Maak nu kans op een zomervakantie naar een van de regio's in SalzburgerLand! Verblijf een week lang met twee personen in een 4* hotel inclusief ontbijt en diner. Wat moet je doen? 

Vul op de site van SalzburgerLand het wedstrijdformulier in, geef antwoord op de vraag: uit hoeveel etappes bestaat de Salzburger Almenweg en vertel waarom je graag een vakantie wilt winnen. Inzending is mogelijk t/m 30 juni 2024.

Afbeelding van Janneke Kaim
Geschreven door
Janneke Kaim
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!