Ga naar content

Hohe Tauern

De Hohe Tauern, een brok woeste natuur in Oostenrijk. In de van west naar oost lopende keten van de Hochalpen ligt, op de grens van Oost-Tirol, Salzburg en Karinthië, het Nationaal Park Hohe Tauern. De bergen zijn overweldigend, de mogelijkheden om te fietsen en te wandelen in de Hohe Tauern zijn eindeloos.

Natuur Hohe Tauern

Het nationaal park is een schitterend gebied met een bijzonder mooi landschap: steile rotswanden, glinsterende gletsjervlakten, lieflijke alpenweiden en mooie watervallen karakteriseren de regio. Nationaal Park Hohe Tauern is vrij toegankelijk. Alleen in de winter kunnen hoog gelegen wegen tijdelijk gesloten zijn in verband met weersomstandigheden.

Mooiste plekken Hohe Tauern

Wat zijn de mooiste plekjes in de Hohe Tauern? Welke bezienswaardigheden en mooie routes mag je niet missen? Een overzicht van hoogtepunten.

1. Großglockner

De majestueuze Grossglockner (3800 meter) is de hoogste berg van de Hohe Tauern en van Oostenrijk. Zijn reeks toppen (waaronder de Hochalmspitze, Ankogel en Mittlere Bärenkopf) strekken zich uit over een lengte van 100 kilometer. Hier vind je ook de grootste gletsjer van Oostenrijk, de Pasterze gletsjer.

En we hebben nog meer superlatieven. Op de Grossglockner bevindt zich de hoogste hut van Oostenrijk, de Erzherzog-Johann-Hütte, ook wel Adlersruhe genoemd (3.454 m hoog).

Pasterze
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Vanzelfsprekend kan je mooie wandelingen op de Grossglockner maken. Aan de voet van de berg ligt de 8 km lange Pasterze gletsjertong en diverse paden voeren langs de ijsmassa, maar ook langs watervallen en mooie alpenweiden.

Een prachtige wandelroute is de Grossglockner Trail, waar ook de eerste etappe van de "Alpe Adria Trail" deel van uitmaakt. Je wandelt langs de Pasterze, bulderende watervallen en het beroemde bedevaartskerkje van Heiligenblut.

Lekker actief

2. Heiligenblut

In de buurt van het idyllische plaatsje Heiligenblut, aan de voet van de Grossglockner, zijn diverse mooie watervallen te vinden. De Jungfernsprung bereik je via een kort zigzagpad vanaf de weg, voor de Gössnitzfall moet je vanaf Parkplatz Retschitzbrücke iets langer wandelen door een prachtig hellingbos via de Naturlehrweg Natura Mystica. 

Watervallen Heiligenblut
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

3. Nationaal Park Hohe Tauern

Het Hohe Tauern nationaal park vormt het toevluchtsoord van vele dieren. In totaal vind je er wel 10,000 planten- en dierensoorten. Ontelbaar veel bloemen, waaronder de blauwe monnikskap, de trolbloem, de alpenaster en orchideeën bedekken de groene berghellingen met een kleurrijke bloemenzee.

In de dichte bossen van de Hohe Tauern leven lynxen, vossen, wolven en de zeldzame bruine beer. De kans om deze te zien is echter klein. De ooit uitgeroeide marmotten komen ook weer veelvuldig voor.

4. Großvenediger

De Großvenediger, bijgenaamd "haar oude Majesteit“, is de hoogste bergtop van de Venediger bergen. Het is de vijfde hoogste berg van Oostenrijk en bevindt zich op de grens van Oost-Tirol met deelstaat Salzburg. Een prachtig gebied voor een huttentocht of kortere wandeling. Lees meer over de Grossvenediger.

5. Krimmler Watervallen

De Krimmler watervallen zijn een bezienswaardigheid die je niet mag missen. De watervallen bevinden zich bij het plaatsje Krimml en vormen een fraai schouwspel; met 380 meter zijn dit de hoogste watervallen van Europa. De waterval valt in drie stappen en met een enorme kracht naar beneden.

Krimmler watervallen
Deel op Pinterest

6. Mittersill

In de regio Mittersill, Hollersbach en Stuhlfelden vind je ruim 60 wandelroutes en themapaden. En er wordt meer gedaan om het jou als wandelaar makkelijk en naar je zin te maken. Er zijn diverse pendelbusjes om op je wandelbestemming te komen en er zijn ook begeleide wandelingen met een berggids te boeken.

7. Mölltaler Gletscher

De Mölltaler Gletsjer is het enige gletsjerskigebied van Karinthië. Omdat het op een gletsjer ligt, is het wintersportseizoen hier lang; vanaf eind oktober t/m mei, met veel sneeuwzekerheid. En zelfs in de zomer zijn bepaalde pistes nog open.

Mölltaler Gletscher
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

In de zomer is dit ook een prachtig gebied voor de natuurliefhebber. Neem vanaf het dalstation de Mölltaler Gletscher Express - die je duizend meter hoger brengt - en stap over op de Eisseebahn om het hoogste punt te bereiken. Een leuke wandeling is om af te dalen vanaf de kabelbaan, terug naar het eindstation van de bergtrein. De uitzichten op besneeuwde bergtoppen en een helderblauw bergmeer met stuwdam zijn onvergetelijk.

8. Schluchten Hohe Tauern

In Hohe Tauern vind je een drietal mooie schluchten om te bezoeken. Wij vinden zelf de Raggaschlucht bij Flattach het mooiste. Na het betalen van een kleine toegangsprijs, loop je over smalle paadjes, vlonderpaden en bruggetjes door de nauwe kloof, om te eindigen bij een mooie waterval.

Schlucht bij Flattach
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Wandelen Hohe Tauern

De Hohe Tauern hebben veel mooie gebieden om te wandelen. De bekendste wandelroute is de Hohe Tauern Trail. De wandeling voert door de langste kloven in Karinthië. In de loop der tijd heeft het water twee diepe kloven gesneden in de vallei tussen de plaatsen Mallnitz en Obervellach. De wandelroute is relatief makkelijk en geeft een goed beeld van de cultuur en mooie natuur in de Hohe Tauern.

Er zijn verscheiden wandelroutes op de Großglockner:
- Stüdlhütte - Stüdlgrat - Grossglockner, 5 uur, 1000 hoogtemeters.
- Adlersruhe - Kleinglockner - Grossglockner, 2 uur, 350 hoogtemeters.
- Lucknerhütte - Stüdlhütte - Adlerruh - Grossglockner, 4 uur, 1500 hoogtemeters.
- Pallavicinni: de bekendste ijsklimroute van de Oostelijke Alpen.

Mooie wandelroutes zijn de Adlerweg en de Talrundweg in Kals of de Umbalfälle route in Prägraten bij de Großvenediger. In het Defreggental loop je door een van de grootste dennenwouden van de Alpen naar de Jagdhausalm, de oudste alm van het land. De Herz-Ass-Weg voert door het Villgratental. Het Hochpustertal is leuk voor jong en oud.

Actief in de Hohe Tauern

Een vakantie in de bergen van Oostenrijk staat voor lekker actief zijn: wandelen, fietsen, genieten van de zuivere lucht en ongerepte natuur. Er zijn mogelijkheden om een volledig georganiseerde wandelvakantie of rondreis te boeken op individuele basis of in groepsverband. Wil je bij voorkeur alles zelf regelen? De Oostenrijkse bergen zijn makkelijk met eigen auto te bereiken, dus dan hoef je nog slechts een vakantiehuis of hotel te boeken.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!