Ga naar content

Huttentocht in Oostenrijk

Wandelen in Oostenrijk - Bijzonder leuk is een wandelreis van hut naar hut. De berghutten in Oostenrijk liggen op grote hoogte, bieden prachtig uitzicht over het landschap en zijn een ideale rustplek voor dagjesmensen en wandelaars die een meerdaagse tocht van hut naar hut maken.

Berghutten in Oostenrijk

Bij de meeste Oostenrijkse berghutten is een restaurant-bar aanwezig, waar je kan genieten van een lekker zout soepje of een grote pul wit bier, welverdiend na een wandeltocht, hoog in de bergen.

In de zomer kan je overnachten in de berghutten, meestal deel je dan een ruimte met andere wandelaars. De voorzieningen zijn basic, maar niets is zo mooi als ontwaken midden in de bergen. 's Ochtends geniet je van prachtig zonlicht op de flanken en rotswanden en heb je ook extra kans op het zien van gemzen of steenbokken. Zorg altijd voor voldoende water tijdens een wandeling.

1. Stubaier Höhenweg

Nog zo'n klassieker! In het Stubaital vind je deze prachtige panoramaroute. 8.000 hoogtemeters in 8 dagen. De hutten waar je kunt overnachten zijn de Starkenburger Hütte, Franz Senn Hütte, Neue Regensburger Hütte, Dresdner Hütte, Sulzenau Hütte, Nürnberger Hütte, Bremer Hütte en Innsbrucker Hütte.

huttentocht Stubai
Deel op Pinterest

Probeer als het even kan de hut van tevoren te reserveren, want vooral in het hoogseizoen kunnen deze erg druk zijn. Je hoeft niet de hele route van 100 km te lopen, vanaf elke hut is er de mogelijkheid om weer naar het dal af te dalen. Lees meer over het Stubaital

3. Peter Habeler huttentocht

Vernoemd naar een van de bekendste Oostenrijkse klimmers. Deze meerdaagse huttentocht is een van de klassiekers om de prachtige omgeving van het Zillertal te verkennen. Het is een rondwandeling, met begin en eindpunt in Vals. Lees meer over het Zillertal en de Peter Habeler Runde.

3. Huttentocht Alpe Adria

Bijzonder is een combinatie van de bekende Alpe Adria Trail en een huttentocht. Diep in de bergen hoor je alleen nog de stilte. Via rotsachtige velden en smalle bergpaadjes wandel je door fraaie natuurgebieden, zoals het Nockberge National Park, met hoge bergen, heldere meertjes en groene almen.

4. Salzburger Almenweg

Deze huttentocht is erg geschikt voor beginners. Je wandelt voornamelijk over vredige groene alpenweiden. Op de almen grazen koeien en ander vee van de boeren in de omgeving. 's Avonds overnacht je in "almhutten", waar je misschien wel kennismaakt met deze boeren. De etappes zijn relatief kort, waardoor je optimaal kunt genieten van de omgeving. De meeste dagetappes kan je in 4 uur afleggen. Lees meer over de Salzburger Almenweg.

5. Hohe Tauern Nationalpark, Centrale Alpen

Gabriela Andrei van Holiday Hikes vertelt ons meer over het bijzonder mooie Hohe Tauern Nationaal Park. Het is het grootste nationaal park van Midden-Europa en thuis van de hoogste bergtoppen van de Alpen! Meer dan 250 bergtoppen overstijgen de 3.000 meter, met de Groβglockner (3.789 m) als koning van de toppen. Het is bijzonder fraai om te rijden over de Grossglockner Hochalpenstrasse.

Met een oppervlakte van ruim 1800 km², 342 gletsjers, 551 bergmeren en een goed uitgezet netwerk van wandelwegen en berghutten, is het park een waar walhalla voor de fervente wandelaar en avonturier.

BergZeitReise

Een minder bekende langeafstandsroute, en dus rustiger, voert door Hochsteiermark. Het 300 km lange pad voert langs kalkstenen bergtoppen en smaragdgroene meren. Af te leggen in 18 etappes. Lees meer over wandelen in Hochsteiermark.

Tot 50% korting op berghutten in Oostenrijk

Als lid van de NKBV (Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging) ontvang je tot 50% korting op berghutten. De vereniging draagt bij aan het onderhoud van paden, routes, bewegwijzering en hutten in de Pyreneeën en de Alpen. In ruil voor je lidmaatschap krijg je als lid hoge kortingen voor overnachtingen in ruim 1200 berghutten.

Voor een uitdagende huttentocht in de Alpen ben je hier op de goede plek. In het nationaal park huizen een aantal van de bekendste bergmassieven van de Alpen: de Glocknergroep, de Granatspitzgroep en de Venedigergroep. Een erg mooie en gevarieerde huttentocht is de 5-daagse tocht rond de Groβvenediger. Via een mix van panoramawegen, paden ver boven de boomgrens en een bezoek aan een gipfelkruis, tour je rond de majestueuze Groβvenediger. Met zijn meestal in nevels gehulde top is dit een prachtig decor voor een huttentocht vol natuur en avontuur!

Wie de bergen van Oostenrijk in gaat, kan dit best goed voorbereid doen. Plan je huttentocht en bereid je voor op wisselende weersomstandigheden. Voor alle kennis en informatie over bergwandelen kan je terecht op onze pagina over bergwandelen, met allerhande tips voor oefeningen en technieken.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!