Ga naar content

Huttentocht in Oostenrijk

Wandelen in Oostenrijk - Bijzonder leuk om te doen is een wandelreis van hut naar hut. De berghutten in Oostenrijk liggen op grote hoogte, bieden prachtig uitzicht over het landschap en zijn een ideale rustplek voor dagwandelaars en mensen die een dergelijke meerdaagse tocht van hut naar hut maken.

Berghutten in Oostenrijk

Bij de meeste Oostenrijkse berghutten is een restaurant-bar aanwezig, waar je kan genieten van een lekker zout soepje of een grote pul wit bier, welverdiend na een wandeltocht in de bergen. In de zomer kan je overnachten in de berghutten, meestal deel je dan een ruimte met andere wandelaars. De voorzieningen zijn basic, maar niets is zo mooi als ontwaken midden in de bergen. 's Ochtends geniet je niet alleen van een schitterende zonsopgang in de bergen, maar maak je ook meer kans op het zien van gemzen of steenbokken. Zorg altijd voor voldoende water tijdens een wandeling.

Hohe Tauern Nationalpark, Centrale Alpen

Gabriela Andrei van Holiday Hikes vertelt ons meer over een huttentocht in Oostenrijk, in het bijzonder mooie Hohe Tauerna Nationaal Park.
Het Hohe Tauern Nationaal Park is het grootste nationaal park van Midden-Europa, en thuis van de hoogste bergtoppen van de Alpen! Meer dan 250 bergtoppen overstijgen de 3.000 meter, met de Groβglockner (3.789 m) als koning van de Alpen. Schitterend om te rijden is de Grossglockner Hochalpenstrasse.

Met een oppervlakte van ruim 1800 km², 342 gletsjers, 551 bergmeren en een super netwerk van wandelwegen en berghutten, is het park een waar Walhalla voor de fervente wandelaar en avonturier. Het Hohe Tauern Nationalpark strekt zich uit over drie Oostenrijkse Bundeslanden: Tirol, Salzburg en Kärnten. En dit zie je ook terug in de sfeer van de verschillende traditionele Oostenrijke bergdorpjes die zich in het park bevinden.

Een combinatie van wandelen en cultuur is dus een perfecte manier om een heerlijke vakantie te vullen. Bijvoorbeeld Maria Alm; dit dorp is al meerdere jaren op rij vernoemd tot het mooiste bergdorp van Oostenrijk. In de zomer zijn de huizen versierd met een pracht aan bloemen. De lokale kerk is een bezoekje waard, gevolgd door een enorme ijscoupe op het terras van de tegenover gelegen Italiaan. Vanuit Maria Alm starten er ook tal van mooie wandelwegen die uitnodigen tot dagwandelingen of lichte tochten.

Maar ook voor een uitdagende huttentocht in de Alpen ben je hier op de goede plek. In het nationaal park huizen een aantal van de bekendste bergmassieven van de Alpen: de Glocknergroep, de Granatspitzgroep en de Venedigergroep. Een erg mooie en gevarieerde huttentocht is de 5-daagse tocht rond de Groβvenediger. Via een mix van panoramawegen, paden ver boven de boomgrens en een bezoek aan een gipfelkruis, tour je rond de majesteuse Groβvenediger. Met zijn meestal in de nevel geheulde top, is dit een prachtig decor voor een huttentocht zoals hij hoort te zijn: vol natuur en avontuur!

Huttentocht Alpe Adria

Bijzonder is een combinatie van de bekende Alpe Adria Trail en een huttentocht. Diep in de bergen hoor je alleen nog de stilte. Via rotsachtige velden en smalle bergpaadjes wandel je door fraaie natuurgebieden, zoals het Nockberge National Park, met hoge bergen, heldere meertjes en groene almen.

Tot 50% korting op berghutten in Oostenrijk

Als lid van de NKBV (Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging) ontvang je tot 50% korting op berghutten. De vereniging draagt bij aan het onderhoud van paden, routes, bewegwijzering en hutten in de Pyreneeën en de Alpen. In ruil voor je lidmaatschap krijg je als lid hoge kortingen voor overnachtingen in ruim 1200 berghutten.

Hoe profiteren van huttenkorting? Wanneer je lid wordt ontvang je een ledenpas. Deze neem je mee tijdens een huttentocht in de Oostenrijkse bergen en geeft jou recht op korting bij vertoning aan de huttenwaard. Lees alles over de voordelen van het NKBV-lidmaatschap en wordt lid.

Wie de bergen van Oostenrijk in gaat, kan dit best goed voorbereid doen. Plan je huttentocht en bereid je voor op wisselende weersomstandigheden. Voor alle kennis en informatie over bergwandelen kan je terecht op de website van de NKBV, met allerhande tips voor oefeningen en technieken.

Wat moet je weten om te wandelen in de bergen in Oostenrijk?

Berggids Martijn Schell vertelt ons meer over de basistechnieken van het bergwandelen.
Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!