Ga naar content

Grossglockner Hochalpenstrasse

SalzburgerLand - Een van de mooiste routes van Europa vind je op de grens tussen de deelstaten Salzburg en Karinthië. De absolute hoogtepunten op de Grossglockner Hochalpenstrasse zijn de imposante gletsjers van de 3.000 meter hoge bergen. Maar wie verder kijkt dan dat zal nog veel meer zien. Want als je goed de natuur in kijkt, zie je vele kleine details langs de panoramaweg.

Mooiste Panoramaweg van Oostenrijk

De Grossglockner Hochalpenstrasse is een nationaal monument en staat op de bucket list van reizigers van over de hele wereld. Het is een van de mooiste panoramische wegen van Europa en is omringd door imposante bergtoppen. De weg eindigt op de flanken van de 3.798 meter hoge Grossglockner, de hoogste berg van Oostenrijk. Stijg tot een gebied waar een arctisch klimaat heerst en dat nog hoger ligt dan de Pasterze, de langste gletsjer van de oostelijke Alpen, de 2.571 meter hoge Edelweissspitze.

Natuur langs de Grossglockner Hochalpenstrasse

Tegenover deze superlatieven staat een prachtige miniatuurwereld, waarbij het draait om de kleine bezienswaardigheden. Bloemen, insecten en kleine dieren zijn er in grote mate aanwezig. Langs de Grossglockner Hochalpenstrasse leven zo’n 900 soorten kevers, ruim 30 soorten hommels en wie geluk heeft kan af en toe enkele marmotten spotten.

Deel op Pinterest

Op de Glocknerwiesen werden wel 700 vlindersoorten geteld en niet ver daarvandaan groeien vele prachtige orchideeënsoorten. Als je over de Grossglockner Hochalpenstrasse rijdt, vanaf het dal naar de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe op 2.369 meter hoogte, kom je door alle klimaatzones van Centraal- én Noord-Europa!

Zo vormt de Grossglockner Hochalpenstrasse niet alleen een van de belangrijkste bezienswaardigheden als belangrijke weg in Oostenrijk, maar is het ook een bijzonder natuurgebied.

Bezienswaardigheden Grossglockner Hochalpenstrasse

Een gids kan jou alles vertellen over de vele mooie plekken en natuur bij de alpenweg. Wil je de Großglockner Hochalpenstraße bewonderen zonder gids, download dan de virtuele gids als app op je smartphone. Deze geeft je veel inzicht in de bijzonderheden van de natuur en geeft je tal van historische feiten over de weg. Ontdek ook 9 gratis tentoonstellingen, themaroutes voor kinderen en volwassenen, watervallen en mooie uitzichtpunten. 

Houten hutjes
Deel op Pinterest

Wandelen bij de Grossglockner

Langs de schitterende panoramaroute de Grossglockner Hochalpenstrasse liggen diverse mooie korte en lange wandelroutes. Geniet onderweg van de vele mooie vergezichten waar de panoramaroute bekend om staat.

Een combinatie van wandelen en cultuur is de perfecte manier om een vakantie te vullen. Bijvoorbeeld in Maria Alm; dit dorp is al meerdere jaren op rij vernoemd tot het mooiste bergdorp van Oostenrijk. In de zomer zijn de huizen versierd met een pracht aan bloemen. De lokale kerk is een bezoekje waard, waarna een enorme ijscoupe op het terras van de tegenover gelegen Italiaan niet mag ontbreken. Vanuit Maria Alm starten er ook tal van mooie wandelwegen die uitnodigen tot dagwandelingen of lichte tochten. 

Berglandschap Grossglockner
Deel op Pinterest

Vanaf het bekende uitzichtpunt de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe heb je een fenomenaal uitzicht op de imposante Oostenrijkse reus, de Grossglockner en de indrukwekkende Pasterze. Hier kun je verschillende trektochten maken, zoals de Gamsgrubenweg. Deze voert je naar de Hofmannshütte. Vanaf dit punt kun je als volleerde wandelaar het gebergte verder verkennen. Geniet bijvoorbeeld op de Pasterzen Rundweg, een wandeling van 3 uur, van de majestueuze gletsjer. De Gletscherweg Pasterze leidt je echt naar de imponerende Pasterze. Deze tocht start bij het Glocknerhaus en duurt circa 4 uur. Voor de ervaren, actieve en fanatieke (berg) wandelaar is er nog de Glocknerrunde. Deze berghuttentocht leidt je in 7 dagen om de Grossglockner heen.

Pasterze
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest
Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!