Ga naar content

Alpe Adria Trail

Wandelen in de Alpen - De Alpe-Adria-Trail verbindt enkele van de mooiste regio's in Zuid-Europa met elkaar: Karinthië in Oostenrijk, Slovenië en Friuli-Venezia Giulia in Italië . De route is in totaal 750 km lang en wordt onderverdeeld in etappes voor wandelaars en fietsers.

Vakantie Alpe Adria

Diverse bronnen geven verschillende vertrek- en eindpunten, en er zijn ook reisorganisaties die hun eigen variant van de Alpe Adria hebben gemaakt. De route kan zowel te voet als op de fiets afgelegd worden. De trail werd aangelegd door bestaande paden met elkaar te verbinden. Langs ieder stuk zijn verschillende bezienswaardigheden en per etappe heeft men "landschapspareltjes" aangeduid. Dit zijn de mooiste plekjes om even tot rust te komen.

1. Alpe Adria wandelen

De trail werd aanvankelijk uitgezet voor wandelaars die niet te veel uitdaging zoeken en op een rustige manier willen wandelen langs mooie plekken. Toch zijn sommige stukken behoorlijk pittig en is het dus niet echt een makkelijk wandelroute. De trek is onderverdeeld in 43 etappes. Elke etappe is ongeveer 20 kilometer lang en duurt ca. 6 uur om te hiken. De bewegwijzering is goed.

Het vertrekpunt van de Alpe Adria trail ligt aan de voet van de Grossglockner, de hoogste berg in Oostenrijk, en voert door de bergen van Karinthië, langs het drielandenpunt Oostenrijk - Italië - Slovenië naar Muggia, een Italiaanse kustplaats bij de grens met Kroatië. De route voert vooral door niet-Alpien gebied en de hoogteverschillen tijdens het hiken zijn gering. Iedere etappe kan bovendien in beide richtingen gewandeld worden en er is steeds minstens één eetgelegenheid. Aan het einde van iedere etappe zijn er altijd diverse overnachtingsmogelijkheden. 

Alpe Adria etappes
Deel op Pinterest

De laatste etappes van de meerdaagse en grensoverschrijdende tocht voert door een relatief onbekend deel van Italië. De regio Friuli-Venezia Giulia is een pareltje voor wandelaars die houden van onbekende paden. Op de grens van Italië en Slovenië ligt een prachtig karstgebergte. Het plateau bestaat uit een groot aantal grotten en kloven, en de route voert hier langs steile wanden en door groene valleien. Tot slot kom je bij de Adriatische kust. De havenstad Trieste herbergt enkele bijzondere culturele bezienswaardigheden. Castello Miramare biedt een fantastisch zicht op zee, maar ook het vergezicht vanaf de heuvel San Giusto is prachtig!

Natuur Alpe Adria
Deel op Pinterest

2. Alpe Adria fietsen

De fietsroute vangt aan in Salzburg en voert naar Grado bij de Adriatische Zee in Italië, maar sommige organisaties bieden een fietsvakantie ook aan van Villach naar Triest. In 2015 werd de route uitgeroepen tot fietsroute van het jaar en heeft daarmee de nodige aandacht gekregen van fietsbladen uit heel Europa. De fietstrail is onderverdeeld in 8 etappes. Je fietst over oude spoorlijnen, aangelegde fietspaden en af en toe een rustig stukje weg. Onderweg kan je verscheidene historische stadjes bezoeken. 

Grensoverschrijdende langeafstandsroute

De langeafstandsroute voert van Oostenrijk naar de Adriatische Zee in Italië. Je maakt kennis met de betoverende natuur van 3 landen, maar wordt ook ondergedompeld in verschillende culturen en een zeer uiteenlopende gastronomie. Het landschap varieert van de Julische Alpen tot de blauwe zee van de Adriatico. Het is deze verscheidenheid en afwisseling die de Alpe Adria zo populair maken!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!