Ga naar content

Wandelen in de Alpen

De Alpen liggen verspreid over verscheidene Europese landen. Het gebergte omvat een uitgebreid netwerk van wandelroutes in alle categorieën. In de prachtige valleien kun je het hele jaar wandelen, maar op hoger gelegen delen liggen zware hiking routes en makkelijkere wandelroutes waar je met ander vervoer niet kunt komen. De vergezichten over de Alpen zijn adembenemend op grote hoogte.

Wandelen in de Alpen - Mooi in alle seizoenen

Wat is het beste seizoen voor Alpentocht? Tijdens een wandelreis in de Alpen zal je zowel winter, lente, zomer als herfst verbaasd zijn over de fantastische vergezichten en mooie natuur. De verschillende seizoenen geven elk hun eigen charme aan het landschap. In de zomer staan de imposante grijze bergen in schril contrast met grasgroene alpenweiden en helderblauwe bergmeren.

Alpenmeer
© Naturescanner
Deel op Pinterest

In het najaar kleuren de bomen in het Alpengebied in mooie herfstkleuren: de gele, oranje en bruinige lariksen weerspiegelen dan in het water, wat mooie taferelen oplevert. Het sneeuwtapijt en de laaghangende mist in de winter brengen uiteraard ook een sprookjesachtige sfeer aan het gebied. Je kan dan genieten van sneeuwwandeltochten. In de lente worden de alpenweiden langzaam aan weer een kleurrijk bloementapijt.

Hütten en rifugios

Als je wilt wandelen naar de hoger gelegen gebieden van de Alpen, reis je best tussen mei en november. Hoger in de Alpen vind je overal berghutten om op adem te komen of zelfs de nacht door te brengen na een stevige trektocht. Deze hutten gaan vak pas in juni open

Wandelen van hut naar hut
© Naturescanner
Deel op Pinterest

In Oostenrijk en Zwitserland noemt men deze overnachtingsplekken Hütten, in de Italiaanse Dolomieten heeft men het over rifugios. Vaak bieden de berghutten typische maaltijden aan, zoals Fritatensoep en Knödel. Maar een heerlijk biertje is ook altijd aanwezig! Na een vermoeiende bergwandeling zijn er op de hellingen en in de dalen bergrestaurants, waar heerlijke streekgerechten bereid worden. 

Wil je deelnemen aan een georganiseerde huttentocht in de Alpen, bekijk dan eens het reisaanbod van Bergsportreizen (Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging) of specialisten, zoals SNP.

Mooiste gebied om te wandelen in de Alpen

Wat is het mooiste wandelgebied in de Alpen? Dat is een moeilijke vraag, want er zijn zeer veel mooie wandelroutes en prachtige gebieden om te voet te verkennen tijdens een Alpentocht. De Dolomieten zijn het populairst en misschien ook wel het indrukwekkendst, maar in Oostenrijk en Zwitserland geniet je dan weer veel meer van rust en ruimte, hier kan je nog in alle rust wandelen en genieten van de natuur. Een top 10 van wandelbestemmingen in de Alpen:

Alpe Adria

Wandel over één van de mooiste wandelroutes van de Alpen! De Alpe-Adria Trail verbindt Oostenrijk, Slovënie en Italië. Wandel van het eeuwige ijs van gletsjers naar het mooie blauwe water van de Middellandse Zee.

Alpinisme

Bovenstaande pagina's tonen vooral tips voor bergwandelingen in de Alpen. Wil je echt gaan klimmen, dan is dat een andere tak van sport. Met zekeringsmaterialen en technieken beklim je gletsjers, rotsen en ijswanden. Bergsportreizen organiseert tal van cursussen en meerdaagse tochten onder begeleiding van een ervaren instructeur.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!