Ga naar content

Oost-Tirol

Oostenrijk natuur - Oost Tirol heeft zijn eigen karakter en is een Oostenrijks gebied waar men rust en stilte vindt. Het National Park Hohe Tauern beslaat een groot deel van deze regio. Mooie watervallen en bergen vormen hier de natuur. Met Matrei als uitvalsbasis (niet te verwarren met Matrei am Brenner) zijn hier vele mogelijkheden om te recreëren, te voet, met de fiets of mountainbike. Oost-Tirol is hierdoor een uitstekende natuurbestemming in Europa.

Mooie dalen in Oost-Tirol

Sinds de aanleg van de Felbertauernstrasse (tolweg) is Oost-Tirol meer binnen ons bereik gekomen. Het Kalsertal, het Virgental en het Defereggental liggen afzijdig van het doorgaande verkeer en dit maakt het wandelen in deze dalen tot een puur genieten van rust, stilte en natuur. Het dal bij Kals imponeert met de achtergrond van de gletsjers van het Grossglockner massief.

De Kalserbach stroomt als een schitterend lint door de mooie natuur in het Kalsertal. Het Virgental sluit af met de prachtige sneeuw- en ijswereld van de Gross Venediger. Het Defereggental biedt de mogelijkheid om via het Staller Sattel, een mooie pasweg, Zuid Tirol te bereiken.

Meer naar het zuiden ligt de plaats Lienz, hoofdstad van dit gebied. Hier proef je al een beetje de zuidelijke sfeer van de Italiaanse Dolomieten. Bij Lienz heten ze de Lienzer Dolomieten; prachtige, ruige bergen met een keur aan mogelijkheden om te wandelen en schitterend gelegen Hütten naast weerspiegelende meren.

Net na de Felbertauern tunnel voert een weg naar het Matreier Tauernhaus, vanwaar een makkelijke wandeling begint naar het schilderachtige dorpje Aussergeschlöß en verder naar Innergeschlöß. Ditzelfde pad kan je ook met de paardenkoets maken, waarna je vanaf Innergeschlöß, kunt kiezen voor een stevige klim op de Gross Venediger, bijv. naar de Neu Präger Hütte (2.796 m).

Wandelen in Oost-Tirol

Er zijn zoveel mooie wandelpaden in Oost-Tirol, de mogelijkheden om te wandelen zijn haast onbeperkt. Een groot aantal wandelpaden strekt zich uit over Oost-Tirol en er zijn tal van wandelgidsen over verschenen. Het vergt wel wat uitzoekwerk om wandelroutes uit te werken, dus je kan uiteraard ook kiezen voor een georganiseerde wandelvakantie, waarbij je het zoekwerk uitbesteed aan een reisorganiatie. Wil je een goed beeld krijgen bij het landschap wat je te zien krijgt tijdens een huttentocht of wandeling in Oost-Tirol, bekijk dan onze video's Oost-Tirol.

1. Wandelen in het Virgental
Een van de mooiste wandelgebieden in Oost-Tirol is het Virgental. Tal van wandelroutes voeren naar Hütten, die hoog in de bergen een spectaculair vergezicht bieden. De Johannishütte, de Sajathütte enz. Onderweg zie je alpenmarmotten, gemzen en vele mooie bloemen. De wandeling naar de Umballfälle waterval is de moeite. Dit is een van de mooiste watervallen in Oostenrijk, gelegen in een prachtig berggebied.

2. Wandelen in het Defereggental
Achterin het Defereggental leidt een weg naar de Patscheralm, waarvandaan je een mooie trektocht naar de Jagdhausalm kan maken, een Hut in Italiaanse sfeer en tevens de oudste alm van Oostenrijk. Onderweg voert de route door een van de grootste dennenbossen van de Alpen.

3. Wandelen in het Kalsertal
In het Kalsertal heb je tijdens het wandelen zicht op de Grossglockner. Trek naar de Glorer Hütte.

4. Wandelen in het Pustertal
Bij Lienz vangt het Pustertal aan, met uitzichten op de Sextener Dolomieten in Italië. Rondom Lienz liggen vele mooie wandelpaden, zoals de wandeling naar Zettersfeld en de Neualplseen. Dit zijn enkele mooie meren op grote hoogte, waarvandaan je een schitterend zicht hebt om het omringende berglandschap (zie video). Ook de Galitzenklamm (met zijn Klettersteig of via ferrata), ten zuiden van Lienz is zeer mooi: de ravijn wordt omgeven door steile, metershoge rotswanden.

5. Wandelen in het Ködnitztal
Het Ködnitztal een zijdal van het Kaisertal. In het dal ligt het Lucknerhaus (1918 meter), dat met de auto te bereiken is, en waarvandaan je kan wandelen naar de Lucknerhütte en de Stüdthütte.

Fietsen in Oost-Tirol

De mogelijkheden beperken zich uiteraard niet tot hiken. Ook fietsers kunnen hun hart ophalen. In de bergdalen, hoog in de bergen of op de slingerende routes, genoeg uitdagingen voor iedereen! 

Wil je meer weten over een vakantie in het mooie Oostenrijk, bekijk dan ook onze reistips en info over natuur in Oostenrijk. Lees ook meer over wandelen in Oostenrijk, om ook de andere gebieden te ontdekken.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!