Ga naar content

Winter in Oost-Tirol

Oost-Tirol - Het dak van Oostenrijk, zoals Osttirol ook wel genoemd wordt, is het hele jaar door een fantastische vakantiebestemming. Met enkele van de hoogste bergen in het land, waaronder de Grossglockner (3.798 meter) en de Grossvenediger (3.666 meter) is het een eldorado voor elke bergliefhebber. 

Wintervakantie

In de winter kan je in Oost-Tirol goed terecht voor een skivakantie. Er zijn verschillende skigebieden met een uitstekende infrastructuur. Aan de voet van de Grossglockner ligt het wintersportgebied van Kals-Matrei, met stip het beste skigebied in de regio qua prijs-kwaliteitverhouding. Andere gebieden kenmerken zich door andere voordelen. St. Jakob im Defereggental - Brunnalm is het hoogstgelegen wintersportgebied. En de skigebieden bij Lienz en Sillian zijn kleinschaliger. 

Dorfberg
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Naast skiën en snowboarden is er echter nog heel wat meer te beleven in een winters Osttirol. Dat mocht onze reporter Arno Schaveling zelf ontdekken tijdens een persreis in de regio Kartitsch. Laat je inspireren door enkele van de allerleukste activiteiten om te doen tijdens een winterreis naar Oost-Tirol!

1. Winterwandelen bij Kartitsch en in het Gailtal

Wie in de winter wil gaan wandelen in Oostenrijk moet naar het knusse Kartitsch. Dit piepkleine dorpje in Osttirol is in 2018 officieel verkozen tot het eerste winterwandeldorp van Oostenrijk

winter in Kartitsch
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Op zo’n 1.300 meter hoogte in het Gailtal vertrekken vanaf hier maar liefst negen wandelpaden het dal door en de bergen in. Deze paden worden de hele winter uitstekend onderhouden en maken het wandelen door de sneeuw erg gemakkelijk. Hoewel een zetje spikes in de rugzak nooit kwaad kan, is het op de platgedrukte sneeuw bijzonder makkelijk lopen op de normale bergwandelschoen. 

Winterwandeling Gailtal
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Eén zo’n winterwandelroute is de route naar de Dorfberg. Op het kaartje hieronder aangegeven als de groene route. Deze vangt aan in Sankt Oswald, op 1.360 meter hoog. Het eerste stuk van de route loopt slingerend door het bos tegen de berg omhoog. Geen al te makkelijk begin. Eventueel zou je als vervanger voor de eerste 360 hoogtemeters de pistenbully als unieke taxi kunnen boeken. Deze brengt je naar het einde van de skilift op 1.820 meter vanaf waar je de route op kunt pakken. 

Een glooiend en meanderend pad leid je verder over de bergrug. Voor wie er goed weer bij heeft, is het een route vol onvoorstelbaar mooie vergezichten. Voor wie minder geluk heeft, kan het toch lonen om door te stappen tot de top. Een laatste klimmetje tot aan de top van de Dorfberg (2.144 meter) vereist nog wel een inspanning, maar dat kan zomaar de moeite waard zijn. Op de top brak voor ons het wolkendek opeens open. Fantastische vergezichten en een prachtig 360 graden panorama maakten het een onvergetelijke winterwandel avontuur! 

Dorfberg
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

In de winter is het hier vergeleken met andere gebieden in Oostenrijk heerlijk rustig en zal je ontzettend genieten van stilte tijdens een wandeling.

2. Langlaufen in Oost-Tirol

De negen wandelroutes rondom Kartitsch zijn niet alleen geschikt voor wandelaars, ook langlaufers kunnen in Oost-Tirol helemaal los. De geprepareerde routes lenen zich uitstekend voor zowel het klassieke langlaufen als het langlaufen in de vrije stijl. 

Langlaufen loipes
Loipes
Deel op Pinterest

Op borden en kaarten worden de vele loipes in verschillende kleuren aangeduid. 

3. Sneeuwschoenwandelen in Oost-tirol

Voor wie niet bang is om van de gebaande paden af te wijken is het sneeuwschoenwandelen een grote aanrader. Met een schoen die nog het meeste lijkt op een kruising tussen een tennisracket en een klapschaats loopt het verrassend gemakkelijk door de verse sneeuw. 

Routes in Osttirol
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Naast een warme muts en een paar handschoenen zijn het de wandelstokken die de uitrusting compleet maken. Deze geven de stabiliteit in de soms onvoorspelbare sneeuw. Het is de moeite waard om de mogelijkheden te peilen bij je hotel, veel hotels in Osttirol hebben deze materialen wel in huis.

4. Tot rust komen in Osttirol

Oost-Tirol is de definitie van rust. Het ligt wat verborgen en is in weinig opzichten te vergelijken met de uiterst populaire andere delen van Oostenrijk. Om die rust te ervaren zijn de hierboven genoemde activiteiten uiterst geschikt, echter is er een manier om deze rust nog bewuster te ervaren. 

Bossen in Osttirol
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Hiervoor wordt door verschillende gidsen een forest bathing belevenis aangeboden. Het bosbaden stamt oorspronkelijk uit Japan waar het inmiddels een populaire activiteit is onder de bevolking. Het doel is om tot rust te komen door je bewust te worden van je omgeving. Door al je zintuigen in te zetten, kun je zo goed mogelijk opgaan in de natuur.

5. Toerskiën in Oost-tirol

De ongekende rust in combinatie met een hoge sneeuwzekerheid maakt Osttirol een walhalla voor toerskiërs. De Lienzer Dolomieten, Nationaal Park Hohe Tauern en het Villgratental bieden een grote variatie aan toerskimogelijkheden. Osttirol biedt keus uit bijna 200 toerskiroutes, die te vinden zijn op de officiële website van Osttirol

Toerskiën Oosttirol
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

6. Op dorpstour met de nachtwaker van Obertilliach

Josef is Oostenrijks’ enige nachtwaker. Met zijn lantaarn, hoed en hellebaard houdt hij de straten van Obertilliach veilig. De nachtwaker dateert uit de tijd van voor 1934, toen het dorp nog niet over een elektriciteitsnet beschikte. Hij vervulde de rol van politie, brandweer, persoonsbeveiliging en straatverlichting. Vandaag de dag geeft hij op dinsdagen, woensdagen en vrijdagen zijn gratis tour, met op woensdag een speciale focus op de kinderen. Weet echter wel, deze rasechte Obertilliacher spreekt enkel Duits.

Wintervakantie in Oost-Tirol

Beelden van een winters landschap in de zuidelijke regio van Osttirol.

De reis van Arno werd mogelijk gemaakt dankzij CommuniGate en het verkeersbureau van Osttirol.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Arno Schaveling
Geschreven door
Arno Schaveling
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!