Ga naar content

Huttentochten

Huttentochten winnen de afgelopen jaren aan populariteit. Back to basic, gezelligheid, natuur, rust en ruimte zijn de basisingrediënten voor een geslaagde huttentocht. Want wat is er nou mooier dan je na een dag inspannen op het terras te laten zakken, en onder het genot van een drankje met gelijkgestemden naar de ondergaande zon te kijken... puur genieten!

Tot 50% korting op hutten

Als NKBV-lid (Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging) krijg je tot 50% korting op berghutten. De vereniging draagt bij aan het onderhoud van paden, routes, bewegwijzering en hutten in de Pyreneeën en de Alpen. In ruil voor je lidmaatschap krijg je als lid fikse korting bij meer dan 1200 berghutten. Hoe krijg je toegang tot de huttenkorting? Wanneer je lid wordt ontvang je een ledenpas. Deze draag je bij je in de bergen en geeft recht op korting bij vertoning aan de huttenwaard.

Word lid van de NKBV en ontvang tot 50% korting op overnachtingen in een berghut

Huttentochten in Europa

Welke gebieden zijn nu de moeite waard voor een huttentocht in Europa? Het aanbod is enorm, de mogelijkheden oneindig. Je hoeft het dus niet direct aan de andere kant van de wereld te zoeken, op rijafstand zijn vele natuurpareltjes te vinden. In dit artikel zetten we een aantal Europese wandelbestemmingen met berghutten voor je op een rijtje!

De leukste bestemmingen voor een huttentocht in Europa

1. Huttentochten in Oostenrijk

Het grootste nationaal park van Midden-Europa, het Hohe Tauern Nationaal Park, omvat enkele van de hoogste bergtoppen van de Alpen. Meer dan 250 van deze toppen zijn hoger dan 3.000 meter. De vele gletsjers, bergmeren en een fantastisch onderhouden netwerk van wandelwegen en berghutten, maakt deze regio tot een walhalla voor de wandelaar en natuurliefhebber. Vanuit Maria Alm bijvoorbeeld kan je een uitdagende huttentocht in de Alpen maken. De meerdaagse trektocht rond de  Groβvenediger is een zeer mooie en gevarieerde huttentocht. In 5 dagen geniet je van een combinatie van fraaie panoramawegen, wandelpaden ver boven de boomgrens en uitzicht op de majesteuse Groβvenediger. Met de meestal in de nevel gehulde top, is dit een prachtige omgeving voor een huttentocht vol natuur en avontuur!
Lees meer over huttentochten in Oostenrijk.

2. Huttentochten in Italië

De Italianen staan erom bekend dat ze alles goed voor elkaar hebben. De hutten zijn netjes verzorgd en de paden zijn uitstekend gemarkeerd. Een huttentocht in de Italiaanse Alpen is dan ook prima te doen. Vanaf september kan het weer wel minder goed worden, dus de beste periode is de zomer.
Lees meer over huttentochten in Italië.

3. Huttentochten in Slowakije

Onze collega Casper nam deel aan een groepsreis in de Hoge Tatra in Slowakije. Van hut naar hut in 8 dagen was een pittige trektocht, maar leverde fraaie vergezichten op. Een goede conditie is een vereiste. 

4. Huttentochten in Duitsland

Berchtesgaden, Beieren - Duitsland
Dicht bij huis, maar toch echt helemaal weg! Gelegen in het zuidelijkse puntje van Beieren, is dit het enige Duitse nationaal park. Met 210 km² is er hier een hoop te zien en beleven. Een ‘must-see’ is toch wel de Köningssee. Hoewel dit al jaren een toeristische trekpleister is, is dit prachtige bergmeer zeker een bezoekje waard. Het kristalheldere water nodigt uit tot pootjebaden en een frisse duik. Vissen of het gebruik van gemotoriseerde boten is al jaren verboden. Maar een oversteek kan wel gemaakt worden met één van de elektrische boten. Onderweg worden wetenswaardigheden over de natuur verteld, waarna je een bezoek kan brengen aan St. Bartholomé. Een middagje spenderen aan de waterkant, de prachtige kerk bekijken en een verse forel van de grill, maken het vakantiegevoel compleet!

Maar wandelen is natuurlijk waar we voor komen... De omgeving leent zich het best voor dagtochten en korte huttentouren. De meeste tochten centreren zich om de machtige Watzmann heen. Deze bergtop is beroemd maar ook berucht. Een uitdaging voor vele klimmers, maar zeker voor de durfals is de oversteek over de bergkam naar en voorbij de Südspitze een echte uitdaging. Door het wisselvallige weer komen er helaas geregeld ongelukken voor. Maar dit mag geen afbreuk doen aan het prachtige uitzicht op deze bergreus, zijn vrouw en zijn vijf kinderen.
Een pittige, maar mooie tocht, is de 4-daagse tocht vanaf de Salet-alm terug naar St. Bartholomé. Tijdens de tocht word een authentieke berghut aangedaan waar zeer beperkt stromend water te vinden is maar de locatie is onbeschrijfelijk. De volgende dag kan je dan genieten van meer luxe op de volgende hut. Hierna volgt een bezoekje aan één van de koudste plekken van Europa, om daarna via een prachtige kloof af te dalen naar de witte kerk van St. Bartholomé, en het plaatje compleet. De dag-étappes zijn stevig, maar de moeite waard. Enige bergwandelervaring is hier wel op zijn plaats.

5. Huttentochten in Slovenië

Nationaal Park Triglav, Julische Alpen - Slovenië
Vernoemd naar de hoogste berg van het land, de Triglav met 2864m, is dit nationaal park gelegen in het noordwesten van Slovenië. Met een oppervlakte van ruim 800 km², bevat het park tal van mooie bezienswaardigheden en heerlijke wandelroutes. Naast geweldige natuur, kan je er ook de Savica waterval en de Vintgar kloof bezoeken; twee prachtige natuurlijke hoogtepunten! Door de grote hoeveelheid water, is het gebied ook uitermate geschikt voor rafting en canyoning.

Een mooie start van een ontspannen vakantie is het meer en het gelijkgenamige stadje Bled. Het meer is bekend vanwege het eiland in het midden met een prachtige kapel en kerktoren. Eromheen vind je een glooiend heuvellandschap, uitermate geschikt voor mooie dagwandelingen en lichte trektochten. Genieten van goed eten tegen zeer scherpe prijzen, een rondwandeling om het meer of een lekkere espresso met een stuk van de originele Bled-cake, zijn dingen die een vakantie hier nog dat beetje meer geven!
Voor de meer gedreven wandelaar is het hart van het Triglavpark een aanrader. Het meer van Bohinj is, naast het grootste bergmeer van Slovenië, ook een prachtige start van verschillende huttentochten. Vanaf het meer van Bohinj gaan de meeste routes rap omhoog, waardoor je al snel een geweldig uitzicht over de omgeving hebt. Naaldwouden, rotsige wandelpaden en de geur van dennenhout zijn kenmerkend voor wandelingen in de zomermaanden. Een prachtige huttentocht is de 6-daagse tour rond de Triglav. Via verschillende berghutten, het dal van de zeven meren en geweldige vergezichten, wandel je richting de Triglav. Een beklimming van deze piek is een optie, maar zeker het overwegen waard. Om hierna voldaan weer af te dalen naar het meer van Bohinj, een geweldige ervaring rijker!

Fit de bergen in

Wie een huttentocht gaat ondernemen, kan dit beter goed voorbereid doen. Een degelijke planning van de tocht is belangrijk, maar ook een goede conditie. Informeer naar de weersomstandigheden en andere condities in de bergen. Alle kennis over huttentochten en andere wandeltochten in de bergen, oefeningen en andere voorbereidingen vind je in het Kenniscentrum van de NKBV.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Feedback geven