Ga naar content

Gegenrecht Fonds

Vakantie in de bergen - Goed onderhouden paden, markeringen en hutten. Dat is voor iedere bergliefhebber van belang om veilig en onbezorgd de bergen in te kunnen trekken. Om dit te kunnen bewerkstelligen is in 1987 het Gegenrecht Fonds in het leven geroepen. Een fonds dat door Alpenverenigingen in diverse landen is opgezet om gezamenlijk te zorgen voor goed onderhoud aan paden en hutten. Op deze pagina leggen we je graag uit wat het fonds precies doet.

Gegenrecht

De naam 'Gegenrecht Fonds' komt van het begrip Gegenrecht. Dit is het wederzijdse recht om gebruik te maken van elkaars berghutten en paden. Oftewel, bergreizigers die zijn aangesloten bij een Alpenvereniging mogen gebruik maken van hutten en paden van alle Alpenverenigingen die zich hebben aangesloten bij het Gegenrecht Fonds. Dit maakt dat jij je vrij kan bewegen door de bergwereld.

Gegenrecht Fonds
© NKBV
Deel op Pinterest

Bovendien slaan de Alpenverenigingen de handen ineen om te zorgen dat er genoeg geld en mankracht is om onderhoud uit te voeren en trekken ze de regels, kosten en voordelen voor alle hutten gelijk. Zo krijg je met je NKBV lidmaatschap bijvoorbeeld tot 50% korting in ruim 1200 berghutten in Europa.

Onderhoud aan bergpaden

Een groep van maar liefst 22.000 mensen van het Gegenrecht Fonds, waaronder 7.000 vrijwilligers, houdt zich bezig met belangrijke onderhoudstaken. Zeker na de winter is er een hoop te doen. Bomen zijn omgevallen, bruggetjes ingestort, markeringen vervaagd en paden verslechterd. Het team gaat aan de slag om alles weer te herstellen voor het nieuwe wandelseizoen.

Mocht jij als reiziger in Oostenrijk of Duitsland een ontbrekende markering, slecht pad of een gevaarlijke situatie aantreffen tijdens je bergtocht, dan kan je dit melden bij de lokale Wegewart. Deze padenwacht gaat vervolgens op verkenning uit en zorgt dat de route hersteld wordt.

Gegenrecht Fonds
© NKBV
Deel op Pinterest

Super fijn natuurlijk dat het onderhoud wordt gepleegd, want daardoor kan jij genieten van die prachtige bergwereld. Maar dat gaat niet vanzelf. Alleen al de Oostenrijkse en Duitse Alpenverenigingen hebben 40.000 paden te onderhouden. En dan hebben we het nog niet over de Franse, Italiaanse, Sloveense en Zwitserse paden. Een flinke klus!

Onderhoud aan berghutten

Het geld uit het Gegenrecht Fonds komt ook bij de honderden Alpenberghutten terecht. Soms moet door erosie belangrijk onderhoud gedaan worden of moet een hut zelfs helemaal verplaatst worden. Maar denk ook aan simpeler onderhoud zoals het schilderen van de gevel. Onderstaand zie je de Grialetsch-Hütte in de Zwitserse Alpen die in 2021 volledig verbouwd is met het geld van het fonds.

Wat doet het Gegenrecht fonds
De Grialetsch-Hütte
Deel op Pinterest

Ook verduurzaming is een belangrijk thema. Met het geld van het fonds wordt bijvoorbeeld geïnvesteerd in waterturbines en zonnepanelen en een verbetering van het toiletsysteem waardoor de ontlasting ecologischer wordt afgevoerd.

Rol NKBV

Al dat onderhoud kost geld, heel veel geld. En daarom draagt de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging jaarlijks bij aan het Gegenrecht Fonds. Wanneer je lid wordt van de NKBV gaat een deel van jouw contributie naar het fonds toe. Een mooie teruggave aan het harde werk dat wordt verricht voor jouw bergreis, toch? 

Lid worden van de NKBV heeft voor bergliefhebbers bovendien leuke voordelen. Zoals eerder gezegd profiteer je van kortingen tot maar liefst 50% op berghutten, maar bijvoorbeeld ook van korting op de uitgebreide bergreisverzekering en meer! Zo blijft een vakantie in de bergen niet alleen toegankelijk maar ook betaalbaar.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!