Ga naar content

Huttentocht in Italie

Wandelen in Italië - Een huttentocht met de charme van Italië, is dat mogelijk? Zeker! Een tocht in de bergen, waarbij niet alleen de natuur in het middelpunt staat! Ook heerlijk eten en in elke hut een heerlijke cappuccino. Dan valt er weinig meer te wensen over, toch?

Van hut naar hut wandelen in Italië

Een huttentocht was vroeger iets voor avonturiers. Toen waren het nog vooral houten blokhutten met slaapzalen, waar men een kamer deelde met andere mensen. De Italiaanse berggebieden hebben hier sterke vooruitgang op geboekt. De afgelopen jaren is de vraag naar berghutten door verschillende bevolkingsgroepen sterk gestegen en daardoor zijn er veel berghutten gebouwd met een luxere uitstraling en privé slaapkamers. Op hoog niveau vind je hier dus kwalitatieve berghutten en goed gemarkeerde wandelroutes van hut naar hut.

Gave huttentochten in Italië:

Een overzicht van mooie gebieden voor een huttentocht in Italië:

1. Huttentocht in de Dolomieten

Geen gebergte in Italië biedt zoveel gave huttentochten als de scherp gerande bergketen in het noorden. Er zijn talrijke tochten uitgezet van berghut naar berghut. De overnachtingen zijn er comfortabel. Lees meer over huttentochten in de Dolomieten en bekijk onze reistips voor de gaafste trekkingen. 

Van hut naar hut wandelen in Italië
© Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

2. Huttentocht in Piemonte: Alpen van de Zee

De Alpen van de Zee zijn een bijzondere bestemming voor wie van wandelen, avontuur en natuur houdt. Nergens anders ervaar je die typische combinatie van Italiaanse én Mediterrane sfeer. Je vind ze in het zuidwestelijke deel van de Alpen. Je hebt twee grote en unieke natuurparken om te wandelen in de Alpen van de Zee. 

Huttentocht in de Italiaanse Alpen aan zee
© Bep Maltha
Zicht op Argentera
Deel op Pinterest

Het Parco Naturale del Marguareis ligt het dichtst bij zee, je kunt er in alle eenzaamheid fantastische plekken ontdekken, met een ongeëvenaarde bloemenpracht op afgeronde rotsplateaus, afgewisseld met steile kalkwanden die de Dolomieten evenaren. De hoogste berg, de Marguareis, kun je via een goed wandelpad beklimmen. Je hebt hier een indrukwekkend uitzicht van zee tot Monte Viso, en bij helder weer zie je zelfs de Matterhorn.

Het Parco Naturale Alpi Marittime ligt iets noordelijker, is drukker en staat bekend om zijn scherpe pieken en ontelbare meertjes, en de aangelegde muilezelpaden van jager en koning Vittor Emanuel II. Je kunt zelfs overnachten in zijn oude jachtslot. Je loopt gegarandeerd ontelbare steenbokken tegen het lijf en je vind hier overal sporen van de wolf.

3. Huttentocht Val di Sole

Ook de huttentocht in Val di Sole / Stelvio NP willen we graag in de kijker zetten. Tijdens deze berghuttentocht in Noord-Italië wandel je 5 tot 7 uur per dag. Val di Sole is een mooi gebied in Trentino. De toppen van de Ortles-Cevedale, de Brenta Dolomieten en Adamello-Presanella zorgen hier voor een afwisselend wandelgebied, waar je makkelijk kan wandelen van hut naar hut.

Het hooggelegen Stelvio National Park heeft een rijke biodiversiteit en prachtige bezienswaardigheden, zoals gletsjers, meren en tal van watervallen, waaronder de Saint Watervallen. Hike langs alpiene weiden vol bloemen, kolkende riviertjes en bulderende watervallen. Onderweg zie je misschien een ree of gemzen.

4. Huttentocht in Valle d'Aosta

De regio Valle d'Aosta is een unieke bestemming voor een tocht van hut naar hut in de Italiaanse bergen. Een uniek wandelgebied, met goed onderhouden hutten en nog niet heel veel toeristen.

Goed voorbereid de Italiaanse bergen in

Wie de bergen in trekt, kan dit beter goed voorbereid doen. Voor een goede voorbereiding kan je eens kijken naar onze pagina's over bergwandeltechniek en fit de bergen in. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!