Ga naar content

Huttentochten in de Dolomieten

Wandelen in de Dolomieten is heerlijk. Van hut naar hut of dagtochten. Het is er altijd adembenemend. Maar tijdens een huttentocht ben je net wat verder weg van de bewoonde wereld en ervaar je de bergwereld op een unieke manier. 

Gaafste huttentochten in de Dolomieten

Hieronder delen we een aantal leuke gebieden om van hut naar hut te hiken. Bekijk onze tips voor beste trektochten tussen berghutten en boek vandaag nog een huttentocht in de Dolomieten.

1. Schlern-Rosengarten

Het Natuurpark Schlern-Rosengarten ligt in het Westen van de Zuid-Tirolse Dolomieten. Hier vind je de gastvrijheid van de Oostenrijkers, vermengd met de cultuur en culinaire hoogtepunten van de Italianen.
De naam van het natuurpark komt van het Schlernplateau; een enorm rotsblok met verschillende rotstorens.

Huttentocht Cinque Torri
Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

Het natuurpark mag dan maar een oppervlakte van 73 km² hebben, er is natuurlijk een reden dat het sinds 2009 UNESCO werelderfgoed is. De adembenemende zonsondergangen op de roze gekleurde bergen zijn wereldberoemd! Ook is het park de thuisbasis van verschillende unieke berghutten met elk hun eigen karakter. Naast prachtige naaldwouden en door bergbeken uitgesleten dalen, zijn er ook een aantal rotspassages te vinden, waar jij je als wandelaar in een andere wereld waant. 

Een super mooie instap-huttentocht is een 4-daagse tocht vanuit Tiers am Rosengarten. De drie te bezoeken hutten liggen op ongeveer 4-5 uur wandelen van elkaar, dus tijdens deze tocht is er veel ruimte voor genieten en ontspannen. 

De hutten bieden elk hun eigen concept van een huttenovernachting. Een mix van een oergezellige Oostenrijkse hut, een grootschalig bergstijgers-huis, en een kleine, compleet biologisch gerunde hut, maken de tocht een unieke ervaring. Een super eerste huttenbelevenis, ook voor de minder ervaren wandelaar!

2. Val di Fassa

Val di Fassa is een prachtig dal. Het is een populaire bestemming voor skiërs en snowboarders in de winter, maar ook in de zomer is er genoeg te doen. Het dal biedt talloze wandel- en mountainbike routes, en de prachtige natuur nodigt uit om te ontdekken. Er zijn ook verschillende historische bezienswaardigheden te vinden, zoals het dorpje Canazei.

3. Alta Via

De Dolomiten-Höhenweg nr. 1 of Alta Via 1 is een 150 kilometer lang pad in het oostelijke deel van de Dolomieten. De route voert vanaf de Pragser Wildsee bij Toblach naar Belluno. Dit is een absolute wandelklassieker en vrij toegankelijk voor iedereen. Naar het zuiden toe wordt het iets zwaarder. 

Om de hele tocht te wandelen moet je toch op zo'n 10 tot 15 dagen rekenen, met een gemiddelde van 7 uur wandelen per dag en 800 meter hoogteverschillen te overbruggen. De beste tijd om de Dolomite High Route te wandelen is de zomer.

4. UNESCO Geotrail

De UNESCO-Geotrail is de populairste huttentocht in de Dolomieten. In 9 dagen wandel je vanaf Bolzano naar het oosten van Südtirol en maak je kennis met de grote verscheidenheid aan gebergtes in de regio.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!