Ga naar content

Tatragebergte

Op de grens van Polen en Slowakije ligt het imposante Tatragebergte, met hoge pieken en diepe afgronden die onderdeel uitmaken van een groter gebergte, namelijk de Karpaten. De hoogste top bedraagt meer dan 2500 meter. Tijdens een huttentocht van Bergsportreizen maakte ik kennis met de schoonheid van de bergketen aan Slowaakse zijde, bekijk mijn reisverhaal over wandelen in de Tatra. Het Poolse gebied wordt druk bezocht in de zomermaanden. 

Het Tatragebergte, scherpgerande bergketen

Het landschap met grillige rotsen en scherpe toppen van de Tatrabergen vormt een van de meest indrukwekkende natuur- en berggebieden van Europa. Het gebergte bestaat uit vier delen: de Witte Tatra (Belianske), de Hoge Tatra, de Westelijke Tatra en de Lage Tatra.

Lastig om te zeggen wat de mooiste gebieden in het Tatragebergte zijn, maar de meeste natuurliefhebbers gaan voor de Hoge Tatra. Het gebergte staat vooral bekend om de gekartelde berglijnen, de mooie meren en eeuwenoude dorpjes, waarvan een aantal op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan. Een overzicht van mooie plekjes in de natuur en leuke bezienswaardigheden.

1. Hoge Tatra

De Hoge Tatra bestaat uit kale granieten bergtoppen, diepe ravijnen en glasheldere meertjes. Het hoogste gedeelte van het gebergte bevindt zich in Slowakije. Er zijn 25 toppen die boven de 2.500 meter uitkomen. Gerlachovský Stít is de hoogste berg met 2.655 meter.

Groepsreizen

Bergweiden strekken zich uit over de hoogste delen, en de lager gelegen gebieden zijn begroeid met berken en sparren. De boomgrens bevindt zich op ca. 1.550 meter. Zeldzame bloemen bloeien op de kale rotswanden, maar de mooiste bloemen vind je in de weiden. Vooral in de lente toveren de bergweiden zich om tot een prachtig geel bloementapijt. In de zomer zie je misschien wel het beschermde edelweiss. Het gebergte is het leefgebied van wolven en lynxen, gemzen, beren en herten.

Hoge Tatra
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Mooiste plekken Hoge Tatra

1. Popradské Pleso bergmeer en de Mengusovská dolina vallei: fietsen, mountainbiken, wandelen en skiën.
2. Štrbské Pleso bergmeer en wintersportbestemming. Het meest bezochte gebied van de Hoge Tatra.
3. Zelené Pleso bergmeer: fietsen, wandelen, skiën in een prachtige omgeving.
4. Skalnaté Pleso bergmeer en Lomnický štít, een van de hoogste en meest bezochte bergen. Observatorium en wintersportgebied. Bereikbaar met kabellift, reserveren is een must.
5. Kežmarok - stadje met mooie burcht, bibliotheek en kerk.
6. Kriváň - een van de hogere toppen (2.494 m), voor velen de mooiste bergtop in Slowakije.

In de omgeving zijn ook Spišský hrad Kasteel (Spiš Castle), Strážky kasteel en Levoca een bezoek waard.

Bergmeren in de Hoge Tatra
Bijzonder in dit gebied zijn de bergmeren. Er zijn er veel van en het meest unieke is het 'Vel’ké Hincovo pleso', dat 53 meter diep is en dat in een vallei op 1964 meter hoogte ligt. Rond de meren liggen talrijke mooie fiets- en wandelpaden. Niet voor niets is het Tatragebergte een trekpleister voor de actieve toerist die hier komt om te hiken en te fietsen.

2. Westelijke Tatra

Deze twee delen liggen meer westelijk en breiden zich uit tot in Polen en Tsjechië. De pieken en kammen van de West-Tatra duiden de grens met Polen aan. Er lopen paden over deze hele piekenrij. Er zijn hier echter geen hutten om te overnachten.

3. Lage Tatra

De Lage Tatra in Slowakije behoort tot het Lage Tatra Nationaal Park. Dit gebied heeft minder hoge toppen (de hoogste berg is 2.043 meter), maar is veel groener dan de Hoge Tatra en is eveneens adembenemend mooi. Veel Slowaken komen hier om hun vakantie in de natuur door te brengen.

4. Belianske of Witte Tatra

Dit deel van het gebergte wordt "wit" genoemd omdat het voornamelijk uit kalksteen bestaat. De witte Tatra is voor een groot deel niet toegankelijk, alleen een pad via de Široké sedlo, een op 1.826 meter hoogte gelegen zadel, leidt naar de andere kant van het dal. De vallei aan die kant scheidt de Witte Tatra van de Hoge Tatra. De Havran is de hoogste berg.

Natuur Hoge Tatra
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Grotten van het Tatragebergte

Onder de aardkorst herbergt het gebied een groot aantal grotten, waar enkel vleermuizen weten te overleven. In de schitterende Koscieliskavallei zijn er zes grotten te bezichtigen. De grotten zijn het onderwerp van vele legenden over draken en schurken.

Reis naar het Tatragebergte

Wie de pure en ongerepte natuur in de Hoge Tatra zelf wil ontdekken, kan maar beter de koffers pakken: van een reis naar dit natuurgebied zal je geen spijt krijgen. Vanuit een vast hotel kan je vaak vele mooie wandelingen maken en de omgeving verkennen. De meeste accommodaties in de Hoge Tatra kan je tegenwoordig boeken via Booking.com. Wil je meer weten over een rondreis in het Tatragebergte, bekijk dan het aanbod van de andere reisorganisaties.

Tips Tatragebergte
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Fit de Hoge Tatra in

Wie gaat wandelen in het Tatragebergte, kan dit beter goed voorbereid doen. Een degelijke planning van de trektocht is belangrijk, maar ook een goede conditie en voorbereiding op wisselende weersomstandigheden in de bergen is van groot belang.

Veelgestelde vragen over het Tatragebergte

Afbeelding van Casper van Schaik
Geschreven door
Casper van Schaik
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!