Ga naar content

Tatragebergte

Verspreid over Polen en Slowakije ligt het imposante Tatragebergte, met hoge pieken en diepe afgronden die onderdeel uitmaken van een groter gebergte, namelijk de Karpaten. De hoogste top bedraagt meer dan 2500 meter.

Het Tatragebergte, scherpgerande bergketen

Het landschap met grillige rotsen en scherpe toppen van de Tatrabergen vormt een van de meest indrukwekkende natuurgebieden van Europa. De Hoge Tatra’s bestaan uit kale granieten bergtoppen, diepe ravijnen en glasheldere meertjes. Het hoogste gedeelte van het gebergte bevindt zich in Slowakije. Er zijn 25 toppen die boven de 2500 meter uitkomen. Gerlachovský Stít is de hoogste berg met 2655 meter. Bergweiden strekken zich uit over de hoogste delen, en de lager gelegen gebieden zijn begroeid met berken en sparren. Zeldzame bloemen bloeien op de kale rotswanden, maar de mooiste bloemen vind je in de weiden. Vooral in de lente toveren de bergweiden zich om tot een prachtig geel bloementapijt. Het gebergte is het leefgebied van wolven en lynxen, gemzen, beren en herten.

1. Mooiste plekken in de Hoge Tatra

Wat zijn de mooiste gebieden in het Tatragebergte? Het gebied staat vooral bekend om de mooie meren en eeuwenoude dorpjes, waarvan de meeste op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan. Een top 10 van mooie plekjes in de natuur en leuke bezienswaardigheden:

1. Popradské pleso bergmeer en de Mengusovská dolina vallei: fietsen, mountainbiken, wandelen en skiën.
2. Štrbské Pleso bergmeer. Het meest bezochte meer van de Hoge Tatra.
3. Spišský hrad Kasteel (Spiš Castle)
4. Zelené Pleso bergmeer: fietsen, wandelen, skiën in een prachtige omgeving.
5. Skalnaté Pleso bergmeer: observatorium en wintersportgebied
6. Poprad - Spišská Sobota: 13de eeuws dorp.
7. Ke¸marok - 13de eeuws dorp.
8. Levoča town, UNESCO World Cultural Heritage sinds 2009
9. Kriváň (2.494 m), de mooiste bergtop in Slowakije.
10. Strá¸ky kasteel.

Bergmeren in de Hoge Tatra

Bijzonder in dit gebied zijn de bergmeren. Er zijn er veel van en het meest bijzondere is het 'Vel’ké Hincovo pleso' dat 53 meter diep is en dat in een vallei op 1964 meter hoogte ligt. Rond de meren liggen talrijke mooie fiets- en wandelpaden. Niet voor niets is het Tatragebergte een trekpleister voor de actieve toerist die hier komt om te hiken en te fietsen.

2. Lage Tatra

De Lage Tatra in Slowakije behoort tot het Lage Tatra Nationaal Park. Dit gebied heeft minder hoge toppen (de hoogste berg is 2.043 meter), maar is veel groener dan de Hoge Tatra en is eveneens adembenemend mooi. Veel Slowaken komen hier om hun vakantie in de natuur door te brengen.

Grotten van het Tatragebergte

Onder de aardkorst herbergt het gebied een groot aantal grotten, waar enkel vleermuizen weten te overleven. In de schitterende Koscieliskavallei zijn er zes grotten te bezichtigen. De grotten zijn het onderwerp van vele legenden over draken en schurken.

Reis naar het Tatragebergte

Wie de pure en ongerepte natuur in de Hoge Tatra zelf wil ontdekken, kan maar beter de koffers pakken: van een reis naar dit natuurgebied zal je geen spijt krijgen. Vanuit een vast hotel kan je vaak vele mooie wandelingen maken en de omgeving verkennen. De meeste accommodaties in de Hoge Tatra kan je tegenwoordig boeken via Booking.com. Wil je meer weten over een rondreis in het Tatragebergte, bekijk dan het aanbod van de andere reisorganisaties.

Fit de Hoge Tatra in

Wie gaat hiken in het Tatragebergte , kan dit beter goed voorbereid doen. Een degelijke planning van de trektocht is belangrijk, maar ook een goede conditie en voorbereiding op wisselende weersomstandigheden in de bergen is van groot belang. Alle kennis over bergwandelen, waaronder oefeningen en technieken, vind je op de site van de NKBV.

Word lid van de NKBV en ontvang tot 50% korting op overnachtingen in een berghut

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Feedback geven