Ga naar content

Wandelen in Polen

Wandelen in de bergen van Polen

Samen met mijn Poolse vrouw en gezin reizen we al jaren naar Polen. Polen is voor veel mensen nog relatief onbekend terrein, maar het land is ontzettend veelzijdig en er liggen grote natuurparken, hoge bergen, prachtige bossen, helderblauwe meren en natuurlijke watervallen. Bergwandelen in de ongerepte natuur van Polen is indrukwekkend! Waar kan je mooi wandelen in Polen?

1. Het Poolse Reuzengebergte

Het Reuzengebergte in Zuidwest-Polen ligt op zo een 850 kilometer van Nederland en is ook goed bereikbaar per vliegtuig. De bergkam van het Reuzengebergte ligt in Neder-Silezië, op de grens tussen Polen en Tsjechië en is ongeveer veertig kilometer lang en meer dan twintig kilometer breed. Het hoogste punt is de 1603 meter hoge Snieszka.
Een mooie wandeltocht begint vanuit Karpacz.

In ongeveer 4-5 uur (excl pauzes) wandel je over begaanbare paden door het eerste deel van het Nationaal park Karkonosze. Dit is een mooie dag om in te komen, de natuur te bewonderen en foto’s te maken. We trekken over een steil pad naar de hoogste berg van het Reuzengebergte en gaan als afsluiter naar een mooie waterval waar je voor de afkoeling een duik kunt nemen. De wandelroutes in het Reuzengebergte gaan grotendeels over begaanbare paden, met af en toe wat klauteren. Deze tochten zijn geschikt voor de beginnende bergwandelaar en een uitgelezen kans om kennis te maken met Polen en haar ongerepte natuur.

2. Wandelen in het Tatragebergte

Het karakteristieke Tatragebergte is een must see voor de natuurliefhebber! De Hoge Tatra is het hoogste deel van het Tatragebergte en ligt in het Zuidoosten van Polen, op 1300 kilometer van Nederland. Het hoogste punt van de Poolse Tatra is de berg Rysy met 2499 meter. De routes die we hier lopen, kenmerken zich door veel hoogteverschillen en uitdagende paden. Onze inspanning wordt beloond met adembenemende uitzichten. Een expeditie in de Hoge Tatra is geschikt voor de meer ervaren wandelaar. 

Wandelen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Als ervaren sportfanaat weet ik wat actief bezig zijn betekent voor je fysiek als je mentale conditie. Nooit gedacht dat ik dit zo leuk zou vinden! Ik wil jullie graag meenemen op dit avontuur en laten ervaren hoe mooi polen kan zijn.
Mike Bergmans is personal trainer en organiseert wandelexpedities met zijn bedrijf Expeditie Polen.
Do widzenia (tot ziens)!

3. Main Beskid Trail

De Main Beskid Trail of Główny Szlak Beskidzki is de langste wandelroute in de Poolse bergen. De route heeft een rode markering en voert over 500 kilometer door de mooiste wandelgebieden. Het langeafstandspad doorkruist 6 verschillende gebergtes en 4 nationale parken. Hike door de regio's Silezië, Malopolska en Podkarpackie, kortom meer afwisseling ga je niet vinden tijdens een wandelvakantie in Polen!

4. The Loop - de Grote Beskidenronde

De Grote Beskidenronde is een nieuwe lange-afstandswandeling in de regio Silezië die gebruik maakt van de bestaande wandelpaden in de Silezische en Zywiec Beskiden en een stukje van de Kleine Beskiden. Een pittige trail van 250 kilometer lang en maar liefst 11.000 hoogtemeters, die je loopt in 5 tot 14 dagen. The Loop is een meerdaagse rondwandeling, waardoor je kunt starten en eindigen op hetzelfde punt, bijvoorbeeld bij Dębowiec in Bielsko-Biała. 

Klimczok
Deel op Pinterest

Highlights langs de hiking trail zijn o.a. de bergtoppen Diablak (1.725 m hoog), Szyndzielnia, Klimczok en Równica. Maar ook prachtige rotsformaties, de Kubalonka Pas en de bronnen van de Wisla-rivier. Onderweg slaap je in berghutten van de PTTK, maar je kunt ook kiezen voor hostels of een andere accommodatie in een van de vele leuke stadjes waar je langs komt. 

Verzamel je onderweg 15 stempels, dan kun je een onderscheiding ophalen voor het afleggen van de complete tocht!

Geschreven door
Mike Bergmans
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!