Ga naar content

Malopolska in Polen

Polen natuur - Een stedentrip naar Krakau is prima te combineren met een natuurreis in Zuid-Polen. Krakau is namelijk de beste uitvalsbasis voor een bezoek aan drie van de mooiste natuurgebieden van Małopolska of Woiwodschap Klein-Polen.

Mooiste plekken in Klein Polen

Verscheidene natuurgebieden liggen verspreid in het Woiwodschap : Gorce, Pieninski en als letterlijke topper: de hoge Tatra. Lang geleden zichtbaar voor de stadswacht op de toren van de Mariakerk. Sinds hij echter door een Tartaarse pijl getroffen is klinken zijn afgebroken klanken niet meer over weidse heuvels maar over één van de grootste steden van Polen. Wat zijn de voornaamste bezienswaardigheden in Zuid-Polen?

1. Wieliczka

Begin een tocht naar de Tatra niet zonder Wieliczka gezien te hebben. Ondanks de massale toeristische belangstelling is deze middeleeuwse zoutmijn een bezoek meer dan waard. Afdalend in een kleine mijnlift naar bijna driehonderd meter diepte kom je terecht in een wereld van zout. Eens opgelost in een zee bevolkt door vissen en reusachtige hagedissen, nu versteend en uitgehouwen tot nut van ons. Mijnwerkers probeerden in deze donkere wereld er wat van te maken met beelden en zelfs een complete kerkzaal. 

Wieliczka mijn
Deel op Pinterest

2. Gorce National Park

De poort naar de Tatra wordt gevormd door de bergen van Gorce, 65 kilometer ten zuiden van Krakau. Hun kale kruin wordt niet veroorzaakt door grote hoogte (de Turbacz is niet hoger dan 1.310 meter) maar door beweiding. Dit nationaal park is ideaal om de spieren los te maken. Er is een stoeltjeslift maar veel leuker zijn de uitgezette wandelroutes die je langs de mooiste uitzichten voeren. Zwervend door de dichte Karpatische bossen met zilverspar, beuk en esdoorn begrijp je direct waarom dit gebied ook wel de Gorce Wilderness wordt genoemd. Hier ben je alleen met de oeraluil, witrugspecht en auerhoen.

3. Pieninski National Park

Tussen de Tatra en de Beskiden ligt een aantal bergen met de Trzy Korony of Drie Kronen (982 meter) als hoogste top. Klim naar boven voor een eerste blik op wat nog komen gaat: het echte werk van de hoge Tatra. Wat meer ontspannen is een vlottentocht door de Dunajec Kloof op de grens met Slowakije. In Kąty worden de boomstammen aan elkaar gebonden om ruim twee uur later met toeristen in Szczawnica aan te komen. Zwarte ooievaars zijn vaak te zien langs de oever. Met een beetje geluk is overnachten in dit gebied mogelijk in het middeleeuwse kasteel van Niedzica. 

Pieninski Polen
Deel op Pinterest

4. Tatra

De Hoge Tatra wordt gedeeld door Polen en Slowakije en is onderdeel van de Karpaten. Vroeger streng gescheiden maar nu loop je zonder het te merken van het ene naar het andere land. Vanuit Polen is Zakopane de traditionele verzamelplaats voor bergwandelaars en wintersporters richting dit bijzondere gebied. Vanaf de laagste delen tot aan de Rysy op 2.499 meter wacht een totaal van meer dan 250 kilometer uitgezette routes op al deze bezoekers. Beginnend in dichte wouden en uitkomend op hoog alpiene bergweiden met gemzen, alpenmarmotten en steenarenden. De Tatra is een ideaal gebied om te wandelen.

5. Juragebergte en de Adelaarsnestenroute

Op het uitgestrekte gedeelte van het Juragebergte wachten de kastelen van de Adelaarsnestenroute om ontdekt te worden. De route is in totaal 163 kilometer lang en spreidt zich uit over Silezië en Malopolska. De naam “adelaarsnesten” hebben ze te danken aan de ligging: sommige kastelen zijn gebouwd op kalkstenen rotsen van wel 30 meter hoog. Meer informatie over deze route vind je op de pagina Adelaarsnestenroute in Polen.

Reizen naar Malopolska

Zuid-Polen is op alle mogelijke manieren gemakkelijk te bereiken en een reis naar Malopolska kan je makkelijk zelf samenstellen. Reken er wel op dat met name de Tatra een bijzonder populaire bestemming is, terwijl Gorce nauwelijks bezocht wordt en daarmee ook weinig accommodatie biedt.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!