Ga naar content

Bieszczady in Polen

Natuurreis Polen - In het uiterste zuidoosten van Polen ligt het werelderfgoed East Carpathian Biosphere Reserve met Bieszczady als meest bereikbare gedeelte. Samen met Poloniny (Slowakije) en Uzhanski (Oekraïne) Nationaal Park vormt het een gebied waar de tijd al honderden jaren lijkt stil te staan. Dit zijn de mystieke, donkere bergen van Centraal Europa. De natuur is er fenomenaal.

Mooiste bezienswaardigheden Bieszczady

Wat niet te missen in de buurt van Bieszczady in Polen?

1. Sanok

Vanuit Krakow is het 280 kilometer richting het oosten om in Sanok aan te komen. Hierna begon vroeger een ontoegankelijk gebergte, nu zijn er twee wegen (de Mala en de Duza Petla Bieszczadzka) die beide diep in het gebied doordringen. NatureScanner adviseert om de Mala te kiezen, deze komt uit in Ustrzyki Gorne, misschien wel het mooiste startpunt voor wandelingen in het Bieszczady gebergte. Voordat je daarvoor kiest is het zeker aan te raden om even een omweg te maken richting de grote Bijeneter kolonie bij Przemyśl.

2. Tarnica

Als een lokkend baken steekt de top van Tarnica (1346 meter) uit boven de uitgestrekte beuken- en sparrenbossen. Eindpunt van de meest wandelroutes die het gebied doorsnijden maar ook het beste punt om een beeld te krijgen van dit onmetelijke gebied. Na de Tweede Wereldoorlog is veel van de bosbouw verdwenen en heeft de natuur kans gekregen om weer in oude staat te herstellen.

Het laatste stuk van de wandeling gaat over, deels vroeger, begraasde weiden en biedt kans op het zien van de zeldzame bastaardarend, schreeuwarend of zelfs een steenarend. Teruglopend is het beneden de 1000 meter opletten om een glimp op te vangen van Esculaapslangen. De grootste Poolse populatie leeft in dit gebied maar ze laten zich niet makkelijk zien. Met 150 centimeter lengte zien ze er indrukwekkend uit maar zijn voor ons ongevaarlijk. 

Deel op Pinterest

3. Wisent

Jacht heeft de Europese bosbizon, de wisent, bijna uitgeroeid maar met herintroductie zijn er weer twee gebieden in Polen waar dit imposante dier te zien is. Meest bekend is Białowieża, maar in Bieszczady hebben de wisenten echt de ruimte gekregen. Ondanks hun grootte zijn ze in staat om zich uitstekend te verbergen. Reis vroeg in de ochtend of laat in de middag naar het gebied, bosranden bieden vaak de beste kans om een wisent te spotten. Of kies voor één van de vele excursies die hier mogelijk zijn. Het leefgebied van de wisenten, de lager gelegen sparren en beukenbossen, is ook het leefgebied van andere dieren. Wolf, lynx, bruine beer, karpatenhert en wild zwijn komen er voor. Als vogelbestemming zijn deze bossen bekend geworden als broedplaats van negen (!) soorten spechten, oeraluil en kleine vliegenvanger.

Reizen naar Bieszczady

Het Bieszczady Nationaal Park in Polen ligt ver buiten het bereik van de meeste toeristische routes. Gespecialiseerde natuurreisorganisaties hebben het gebied echter ontdekt als toplocatie voor Karpathische natuur. Met openbaar vervoer of met de eigen auto is de natuur in het gebied echter ook te bereiken tijdens een individuele reis.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!