Ga naar content

Polen

Misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij een natuurvakantie, toch tref je de meest verrassende natuur in Polen. Het is voor 30% bedekt met naald- en loofbossen, waar veel wilde dieren voorkomen. Daarnaast heeft Polen 23 nationale parken, talrijke meren en drie bergketens, die garant staan voor reizen en wandelvakanties vol mooie vergezichten en natuur.

Natuurvakantie Polen

Wie zoveel mogelijk wil zien op korte tijd kan best uitkijken naar een rondreis langs de hoogtepunten van het land. Wat heeft de natuur in Polen te bieden? Het land is bezaaid met prachtige nationale parken, hoge bergen en eindeloze bossen en leent zich uitstekend voor een actieve vakantie: een wandelvakantie, een foto- of vogelreis in de natuur. 

Om een natuurvakantie te reserveren raden we aan om het aanbod reizen goed te vergelijken. Bekijk welke natuurgebieden er op het reisprogramma staan. Heb je de voorkeur voor een groepsreis of individuele vakantie en wil je een reis naar Polen eventueel combineren met een ander land in Centraal-Europa? Ook dat is een optie.

Mooiste plekken Polen

Wat zijn de mooiste gebieden en ongerepte plekjes om te zien tijdens een natuurreis in Polen? De echte natuurreiziger of vogelaar moet zich richten op het noordoosten van het land. In deze uithoek liggen bekende natuurgebieden als Biebrza, met haar mooie rivier en moerassen, en Bialowieza, met Europa's laatste oerbossen.

1. Nationale parken in Polen

Polen telt maar liefst 23 nationale parken, waarvan een deel is opgenomen op de UNESCO lijst van werelderfgoed.

Het bekendste natuurgebied is het Bialowieza Nationaal Park. In dit immense natuurgebied, dat tegen de grens van Rusland ligt, leeft nog een groep wilde wisenten, de grootste landzoogdieren van Europa. Het park staat internationaal bekend als een van de laatste, grote oerbossen in Europa. De flora en fauna in Bialowieza zijn van een ongekende diversiteit, biologen zijn wild enthousiast over dit park en daarmee vormt het dus het beste gebied voor een natuurreis naar Polen. 

Biebrza Nationaal Park is het grootste park  van Polen. De Biebrza rivier, met zuiver en helder water, stroomt door dit gebied en zorgt voor tal van moerassen. Biebrza wordt gezien als het ultieme voorbeeld van hoe Nederland er van nature uit heeft gezien. De moerassen zijn een trekpleister voor ongekende hoeveelheden vogels. In de verschillende parken leven ook vele soorten andere wilde dieren als de lynx, wolven, elanden, bevers en roofvogels, zoals de schreeuwarend. 

Mooiste plekjes PolenDeel op Pinterest

Liefhebber van bergen? In zuidwest Polen kun je dan je hart op halen in Karkonosze Nationaal Park, gelegen in het hoger gedeelte van het Reuzengebergte dat zich uitspreidt over zowel Polen als Tsjechië. Hier wandel je over goed begaanbare paden richting de pieken van een van de oudste bergpartijen van Europa. De natuur kenmerkt zich door keteldalen, gletsjermeren, karakteristieke rotsformaties en valleien met eindeloze sparrenbossen die de onderste hellingen van het gebergte prachtig bekleden.

Heel anders dan de natuurgebieden in het binnenland is Slowinski Nationaal Park, een uitgestrekt duinengebied bij de Oostzeekust. Natuurliefhebbers gaan hier vooral heen voor de vele vogelsoorten, otters en bevers, maar ook de bewegende duinen zijn leuk om te ontdekken.

2. Meren in Polen - Masuren merengebied

Mazurië, ook wel Masurië of simpelweg de Masuren, ook in het noordoosten van Polen behoort tot de meest uitgestrekte merengebieden in Europa. Het mazurisch gebied heeft ongeveer 4.000 meren, van kleine meertjes tot uitgestrekte meren, allen omgeven door prachtige wouden. Deze zijn het leefgebied van elanden, herten, everzwijnen en ander wild. De meren vormen uiteraard een paradijs voor vissers. Wie van vogels houdt, zal ook hier zijn hart kunnen ophalen. De vele meren zijn een trekpleister voor aalscholvers, zwanen, zeearenden en talrijke andere vogels.

3. Bergen in Polen

Polen heeft drie bergketens: de Tatra, de Sudeten en Pieniny. Een van de bekendste en mooiste bergketens van Europa is het Tatragebergte dat zich uitstrekt over Polen en Slowakije. Hier bevindt zich het Tatrzanski Nationaal Park, dat het hele Tatragebergte omvat. De Sudeten zijn een wat lager gebergte met de hoogste top op 1.602 meter. Je vindt er wel meer dan 3000 kilometer aan wandelroutes! Daarnaast kunnen bergbeklimmers, maar in de winter ook skiërs, er flink wat uitdaging vinden. Het Pieniny gebergte is het laagste van de drie bergketens in Polen, maar daardoor niet minder spectaculair. Door erosie uitgesleten rotspartijen steken er mooi af tegen groene bossen en blauwe wateren. In dit gebergte ligt ook het Pieniny Nationaal Park. Een unieke manier om het landschap in dit deel van het land te verkennen is een vlottocht. Ook prachtig is Bieszczady National Park.

4. Bijzondere natuur in Polen

Niet alleen de nationale parken trekken onze aandacht. Polen heeft heel wat prachtige natuurgebieden en zelfs enkele bijzondere natuurfenomenen. Het Gryfino woud of Crooked forest bijvoorbeeld. Hier groeien naaldbomen met een zeer vreemde stam. Wel 400 bomen van ongeveer tachtig jaar oud hebben een 90 graden bocht in hun stam alvorens ze weer recht naar boven groeien. Er is vooralsnog geen verklaring waarom de bomen zo groeien, al denken sommigen dat de mens hier voor iets tussen zit. Gryfino bevindt zich in het noordwesten van Polen (niet ver van Szczecin) en is een bos dat recht uit een sprookje lijkt te komen. Hotels en vakantiehuizen in de buurt vind je op Booking.com.

Gryfino woud Polen
Deel op Pinterest

Heel wat moois te ontdekken dus tijdens een natuurreis in Polen! Maar het land is ook makkelijk te combineren met andere landen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!