Ga naar content

Mazurië

Natuur in Polen - De vlag van het Poolse gebied Mazurië, of Mazoerië bestaat uit drie kleuren: het diepe blauw van de vele meren, het rood van de bakstenen van de sprookjesachtige kastelen en het wit van de ooievaars die het gebied rijk is. Kleurrijk is dan ook vast het eerste woord dat je te binnen zal schieten als je ooit al eens in het merengebied van Polen bent geweest. Wat is er allemaal te zien en te doen in het Mazurengebied? Wij nemen je graag mee langs de mooiste bezienswaardigheden in dit Poolse wandelgebied.

Natuur in Mazurië

Mazurië wordt ook wel het gebied van de duizend meren genoemd. Dit is niet overdreven, want het gebied telt er eigenlijk nog meer dan dat, bijna 2.000 meren! Hier vind je ook het grootste meer in heel Polen, het Sniardwymeer. De meren wisselen af met bossen, wouden, heide, akkers en velden.

Natuur in Mazurië
Meer in Mazurie
Deel op Pinterest

Dit zorgt voor veel afwisseling in tal van wandelingen en uitzichten. Neem ook zeker je tijd om de zonsondergang te bekijken vanaf de rand van het water. De hemel kleurt dan roze tot violet boven de intens blauwe meren en de groengouden bloemenweides. Vergeet dus ook je camera niet tijdens een vakantie in Mazurië!

Dieren in Mazurië

Al dat natuurschoon in het noordoosten van Polen is het leefgebied van een rijke fauna! Dieren die in het Mazurisch Merenplateau te vinden zijn, zijn bijvoorbeeld moeflons, vossen, bizons, bevers, muskusratten, ooievaars, aalscholvers, arenden en nog veel meer! Ze laten zich het hele jaar door zien, en een lokale gids neemt je graag mee de bossen in om je de beste wildlife-spot plaatsjes te tonen.

Wandelen en fietsen in het merengebied

Binnenblijven is in Mazurië geen optie, wandelen door de groene bossen en moerassen, door de uitgestrekte velden en over de betoverende heide juist wél! Voor de vogelspotter en dierenliefhebber een waar genoegen. Spot bevers in de moerassen en adelaarsnesten in de boomtoppen.

Mooie plekken Mazurië
Deel op Pinterest

Af en toe kom je de bewoonde wereld tegen, wellicht laten de Poolse boerinnen je zien hoe ze traditionele klederdracht weven op hun weefgetouw. Daarna kan je aanschuiven bij een lokale familie voor een stevige Poolse lunch om je tocht verder te kunnen vervolgen door het glooiende landschap. De meeste routes zijn zowel te voet als op de fiets te ondernemen. Veel paden zijn geasfalteerd voor meer fietsgemak en de meeste tochten zijn met iedere conditie haalbaar. Daarnaast zijn er op verschillende plaatsen veerboten te nemen, om ook de andere kant van de wateren te ontdekken te voet of per fiets. 

Actieve vakantie

Op zoek naar meer avontuur tijdens je reis? Door de rijkdommen aan water in dit prachtige natuurgebied, zijn kanoën en kajakken hier populaire bezigheden. Vanaf het water is het ook gemakkelijker om bevers te zien. De immense bossen kunnen verkend worden te paard en op het water kan ook gevist worden. 

Actieve vakantie Mazurië
Deel op Pinterest

Historisch gebied

Mazurië is een gebied in Noordoost-Polen, een gebied dat eerst onderdeel was van Oost-Pruisen. Het ruige landschap is dan ook bezaaid met feeërieke kastelen en stoere forten uit deze tijd. Dit is ook de regio waar Nicolaus Copernicus, de bekende astronoom, leefde. Meer historische gebeurtenissen hebben hier plaatsgevonden, zo zijn er bunkers uit de Tweede Wereldoorlog te bezoeken en heeft hier de befaamde Valkyrie aanslag op Adolf Hitler plaatsgevonden in zijn hoofdkwartier het Wolfsschanze (Wolf's Lair). Hitler verbleef 800 dagen in dit "Wolvennest". 

Mooie plaatsen Mazurie
Deel op Pinterest

Reizen naar Mazurië

Hoe kom je het beste in Mazurië? Polen is goed te bereiken met de auto. Ook kan er een auto gehuurd worden op de luchthaven van Gdansk of Warschau. Wil je wel op fietsvakantie, maar neem je ze niet mee op de auto? In dit gebied wordt veel gefietst, dus deze zijn zeker te huren. Het is daarnaast ook mogelijk om een fietstocht te maken met bagage service, aan alles is gedacht!

Mede mogelijk gemaakt door de Poolse Organisatie voor Tourisme.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Anne Bosveld
Geschreven door
Anne Bosveld
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!