Ga naar content

Natuur rond Berlijn

Duitsland - Als je aan bezienswaardigheden in Berlijn denkt, komt de natuur wellicht niet meteen in je op. Een citytrip naar Berlijn wordt pas onvergetelijk wanneer je deze verlengt met een vakantie in de natuur in de omgeving. Bekijk onze tips over de natuur in Berlijn!

Met de trein naar Berlijn

Het gemakkelijkste en het voordeligste is om je reizen naar Berlijn zelf samen te stellen. Vliegtickets en hotels in Berlijn kun je goedkoop boeken bij een online reisbureau en er vervolgens met een huurauto of het openbaar vervoer er op uit trekken. Een andere goedkope, maar vooral duurzame manier om je reis naar Berlijn te plannen is de trein. Met NS International kun je voordelig met de trein naar Duitsland.

1. Fietsen bij Berlijn

De beste manier om de natuur in en rond Berlijn te verkennen is de fiets. Tijdens een korte fietsvakantie maak je zeker ook kennis met de culturele en historische schatten van Berlijn, en op de fiets heb je ook tijd om de andere kant van de Duitse hoofdstad te ontdekken. De meeste fietspaden in de omgeving van Berlijn liggen in autovrije straten, waardoor je rustig kunt fietsen. In de stad zelf kan je langs diverse hoogtepunten, zoals de Berlijnse Muur fietsen. Op Baja Bikes vind je de verschillende soorten begeleide fietstours in Berlijn. Ook aanbevolen is een fietsreis buiten de stad, omdat je dan de mooie omgeving kan ontdekken. Vanaf Berlijn kan je bijvoorbeeld fietsen naar de Poolse grens, langs prachtige glasheldere meren.

Ook vind je hier een van de fietsklassiekers van Duitsland: de Havelradweg. Deze 385 km lange fietsroute leidt je langs de mooiste natuur rond Berlijn, over autoloze wegen langs de rivieren en mooie meren van het Havelland. Of ga fietsen langs kastelen, met hun prachtige tuinen en parken.

2. Natuur Berlijn - Meren en rivieren

Wanneer je aan natuur rond Berlijn denkt, is vooral water prominent aanwezig. Bij Potsdam en Brandenburg kan men allerlei watersporten beoefenen; met een motorboot over de rivieren, kanoën op de zijwateren van de Havel en zeilen op de schitterende meren.

De regio Uckermark in Brandenburg omvat een prachtig natuurgebied en biosfeerreservaat en dat op slechts één uur rijden vanaf Berlijn. Hier komen tal van zeldzame en beschermde dieren voor. Je kunt er kajakken, fietsen of wandelen.

Ook in de wijde omgeving is er veel water te vinden. Heel populair is het kanoën in het Spreewald ten zuidoosten van de Duitse hoofdstad. 

Spreewald
Deel op Pinterest

Ten noorden van Berlijn - op ca. 2 uur rijden - bevindt zich het Müritz meer en het daaraan grenzende Müritz nationaal park. Ruim 600 km aan fietspaden en wandelpaden slingeren door dit merengebied en leiden je door beukenbossen en langs weilanden, waar Zweedse runderen en schapen grazen. In de moerassen komen zeldzame vogels, zoals de zeearend en de kraanvogel, en zoogdieren voor. Het wild kan geobserveerd worden vanaf speciale uitkijkposten.

3. Unteres Odertal bij Polen

Meer naar de grens met Polen ligt het Unteres Odertal. Door dit gebied met droge graslanden en fraaie berghellingen stromen heldere beken, waar bevers hun stuwdammen bouwen. De vele vogel- en diersoorten in dit gebied trekken natuurliefhebbers van her en der. Vogelspotters kunnen er de doortrekkende kraanvogels observeren.

Geniet van de prachtige meren, bossen, fietsroutes en wandelpaden. Ook ideaal voor een vakantie met de kinderen, want zo leren ze veel bij over cultuur en natuur bij Berlijn.

4. Excursies in Berlijn

Trek er op uit met een gids: een historische wandeltocht door de stad, een boottocht over de Havelmeren of een bezoek aan het Natuurhistorisch Museum. Betalen bij onderstaande aanbieders kan met iDeal.

5. Stedentrip naar Berlijn

Berlijn is een uitstekende bestemming om er even tussenuit te knijpen. Dankzij de relatief korte afstand ben je binnen enkele uren al in de stad voor een nachtje weg of weekendje citytrippen. Bekijk zeker eens de stedenreisjes naar Berlijn van TUI.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!