Ga naar content

Oost-Duitsland

Het oosten van Duitsland ligt voor Nederlanders niet zo snel voor de hand om naartoe te reizen. Het ligt verder dan West-Duitsland en het heeft wellicht nog een negatieve klank vanwege het verleden. Zonde, want Oost-Duitsland heeft veel te bieden aan de natuurliefhebber. Met mooie gebieden en plekken in de regio's Saksen-Anhalt, Brandenburg, Thüringen, Saksen en rondom Berlijn valt er veel te ontdekken en te doen!

Vakantie in Oost-Duitsland

Van de mooie Harz in Saksen-Anhalt tot de oerbossen in Thüringen. Van prachtige paleisparken in Brandenburg tot aan de Sächsische Schweiz aan de grens met Tsjechië. Wij zetten per regio de highlights op een rij. Je zal verrast zijn door de natuurpracht tijdens een reis in Oost-Duitsland.

Vakantietips Oost-Duitsland

1. Saksen-Anhalt

Saksen-Anhalt is de dichtstbijzijnde Oost-Duitse regio voor ons en staat bij natuurliefhebbers vooral bekend om de Harz, die ook gedeeltelijk in de regio's Thüringen en Nedersaksen ligt. Deze bergketen, met de Brocken als hoogste berg (1.142 meter), is geliefd onder actieve vakantiegangers en ook steeds bekender onder Nederlanders. De Unterharz heeft heuvels tot 400 meter, de Oberharz is hoger én dichter bebost. 

Tussen de stroomgebieden van de Wezer en Elbe ligt het Brockenmassief. Wandelen en fietsen kan volop in dit gebied, maar ook kanoën, bergbeklimmen en langlaufen. Wil je de regio ontdekken in een ander seizoen? Lees meer over activiteiten in de winter in de Harz

De Harz
Deel op Pinterest

Andere mooie natuur in Saksen-Anhalt vind je in Midden-Elbe, dat bekend staat als biosfeerreservaat, de Dübener Heide, natuurpark Fläming en diverse kunstmatige meren als stuwmeer Mulde en de Gremminer See. Lees alles over natuur in Saksen-Anhalt op onze pagina over deze regio in Ostdeutschland. 

Overnachtingstips Saksen-Anhalt

2. Brandenburg

Denk je aan de regio Brandenburg, dan komt wellicht als eerst de hoofdstad Potsdam in je op, op ongeveer een half uur vanaf Berlijn. Deze stad staat bekend om prachtige paleizen en parken. De kern is het Pruisische Slot Sanssouci met het Sanssoucipark. Voor het paleis liggen trappen met wijngaarden en in de tuin zijn elementen verstopt als de grot van Neptunes, een windmolen en een Chinees theehuis. In het westen ligt het Nieuwe Paleis.

Holländische Viertel
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Nog een leuk weetje over Potsdam; in de achttiende eeuw werd hier het Holländische Viertel gebouwd. Je vindt hier typisch rode bakstenen huisjes met trap- en klokgevels en waant je echt even in een stukje Nederland. Overigens zijn ze maar kort door Nederlandse gezinnen bewoond. 

Maar Brandenburg heeft meer te bieden dan het fraaie Potsdam, vooral aan de waterliefhebber. Verken de regio vanuit je kano, zeilboot of motorbootje.

In het Spreewald, ten zuiden van Berlijn, kun je heerlijk varen, maar ook wildlife en vogels spotten. In de bossen komen herten, wilde zwijnen en dassen voor, tevens worden de visotter en zwarte ooievaar hier regelmatig gezien. Wist je trouwens dat dit gebied ook bekend staat om augurken? Er is zelfs een augurkenfietsroute!

Natuur Brandenburg
Deel op Pinterest

Watertrekvogels vind je veel in Westhavelland. Boegbeeld van dit natuurpark is de kemphaan, die je vooral in het voorjaar hier kunt zien. Vaar je vanuit Brandenburg naar Berlijn, dan kom je door het Potsdamer Wald- und Havelseengebiet. Vanaf de uitkijktoren Schwielowsee heb je mooi zicht over het gevarieerde landschap. Aanrader is ook het Pfaueninsel, een eilandje met een slot en heel veel (wilde) pauwen. 

Aan de grens met Polen ligt het Unteres Odertal, een natuurlijk overstromingsgebied met grote diversiteit aan flora en fauna. Hier spot je kraanvogels en komt de bever voor. Vogels die hier overwinteren zijn kolganzen, toendrarietganzen, wilde zwanen en pijlstaarten. Ook Uckermark is het thuis van vele dieren.

3. Thüringen

Midden in Thüringen ligt het groene hart van Duitsland. Het Thüringerwoud is het grootste bos van Duitsland en bestaat nog uit oerbossen die voornamelijk met rust worden gelaten. Wandelen kan over de 16.000 km aan wandelpaden. De Rennsteig - zowel een wandel- als fietspad - loopt over de hoogste toppen. Naast de mooie bossen vind je er ook highlights als kasteel Wartburg, een waterval en kleurige druipsteengrotten. 

Thüringerwoud
Deel op Pinterest

Het Vessertal maakt deel uit van het Thüringer Wald en bestaat uit bos met beekjes, moeras, bergweiden en bloesemrijke dalen. De rondwandeling, een noordelijke - en zuidelijke lus, neemt je mee naar de mooiste plekjes. 

Het stadje Erfurt staat bekend als bloemenstad. Je vindt hier prachtige parken en fraaie vakwerkhuizen en andere historische bouwwerken. Ook de smulpaap kan hier goed terecht!

Overnachtingstips Thüringen

4. Saksen

Regio Saksen wordt geroemd om de Sächsische Schweiz, het natuurgebied dat over de grens met Tsjechië overloopt in Boheems Zwitserland. Blikvanger is het Elbsandsteingebirge met rotspilaren en groene moswanden. Een prachtig gebied om te wandelen of voor uitdagendere sporten als klimmen. 

Bekende plekken zijn de Brug van Bastei en de Vesting Königstein, het hoogstgelegen kasteel van Duitsland. Dit gebied is onder Nederlanders nog niet zo bekend, maar er komen wel veel toeristen uit eigen land, dus bezoek Saksisch Zwitserland bij voorkeur buiten het hoogseizoen.

Sächsische Schweiz
Deel op Pinterest

Ook het Erzgebirge ligt in Saksen en is een fraai middengebergte, dat rijk is aan ertsen als zilver. De Fichtelberg (1.200) is de hoogste berg van de regio. Een ander gebergte is het Zittauergebergte met spectaculaire rotspartijen. 

Het Elbedal vormt een wijngebied met bekende steden als Dresden, Meissen en Torgau. Je vindt hier een heerlijke combinatie van natuur, cultuur en gastronomie. Onder vogelliefhebbers staat de Havelländisches Luch bekend om de grootste Duitse populatie van de grote trap. Het dal van de Mulde, een van de grootste rivieren van Saksen, ligt net onder Leipzig en is erg groen. 

Overnachtingstips Saksen

5. Berlijn

De stad Berlijn ligt, hoewel tijdens de Koude Oorlog opgesplitst in West- en Oost-Berlijn, geheel in het oosten van Duitsland. Ik bezocht de Duitse hoofdstad onlangs en toen ik vanaf de Fernsehturm er op neer keek, viel me op hoe groen de stad is. Meteen viel mij de gigantische groenstrook van Tiergarten in het centrum op, maar ook in de wijken er omheen liggen overal parkjes en water. 

Schloss Charlottenburg
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

We bezochten zelf het Tempelhofer Feld bij het voormalige vliegveld, waar de natuur nu z'n gang mag gaan. Maar er zijn nog veel meer parken als Südgelände, Lietzensee en de tuin achter Schloss Charlottenburg, die doorloopt in een park tot aan rivier de Spree.

Vanuit Berlijn ben je met de S-Bahn in een half uurtje in Potsdam en zie je onderweg veel water. Zie de tips onder de alinea Brandenburg voor natuurgebieden op een à twee uur reizen vanaf Berlijn.

Hoteltip Berlijn

Bereikbaarheid Oost-Duitsland

Oost-Duitsland klinkt ver, maar is bereikbaar vanaf Utrecht in 6 uur (Saksen-Anhalt) tot 9 uur (aan de grens met Polen of Tsjechië) rijden. Let op: rij je met je auto of camper Berlijn, Leipzig of Maagdenburg binnen, denk dan aan de milieusticker. In Dresden is deze (nog) niet nodig.

Met de trein kun je relaxed en duurzaam reizen naar bijvoorbeeld steden als Berlijn, Dresden of Leipzig en vanuit daar je reis vervolgen. Bekijk de opties op NS International. De nieuwe nachttrein European Sleeper rijdt vanaf Brussel, Antwerpen, Rotterdam en Amsterdam via Berlijn en Dresden naar Praag. De trein stopt ook in Bad Schandau, ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de Säcksische Schweiz en het Elbedal. 

Denk ook eens aan het maandkaartje van 49 euro, waarmee je onbeperkt in alle Duitse regionale treinen reist. Je leest er meer over op onze pagina treinreizen in Duitsland

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!