Ga naar content

Biosfeerreservaat Midden-Elbe

Vakantie in Saksen-Anhalt - Zeg je natuur tegen de inwoners van Saksen-Anhalt, dan zeg je vrijwel automatisch Biosfeerreservaat Midden-Elbe. Het reservaat strekt zich uit over ruim 300 kilometer langs de Elbe en is een van de oudste natuurgebieden in Duitsland. Door de ligging aan de rivier geniet je naast de bosrijke en rotsachtige gebieden ook van de flora en fauna aan de uiterwaarden. Daarnaast is het biosfeerreservaat door UNESCO vastgelegd als werelderfgoed. Ga jij het gebied ontdekken?

Mooiste plekken van Biosfeerreservaat Midden-Elbe

Voor de natuurliefhebber is het Biosfeerreservaat Midden-Elbe dus echt een absolute must-see. Omliggende dorpen als Wörlitz en Lutherstadt Wittenberg worden hier afgewisseld met bossen, rotsachtige omgevingen en uiterwaarden. Het gebied is beschermd en wordt goed onderhouden, waardoor er weelderige uiterwaarden langs de natuurlijke rivierlopen zijn ontstaan.

Daarnaast vind je hier verschillende dieren en planten die in andere delen van Europa nog zelden voorkomen, wat het toch nog specialer maakt. Ben je hier in de buurt? Neem dan zeker even de tijd om al het natuurschoon in je op te nemen. Wij delen graag de meest bijzondere plekken van het natuurgebied bij de Elbe.

1. Uiterwaarden van de Elbe

De omgeving van de Elbe is bezaaid met bijzondere plekjes, maar sinds enkele jaren kom je nóg dichter tot de natuur. Er zijn de afgelopen decennia namelijk allerlei voorzieningen langs de uiterwaarden aangelegd. Je hebt als bezoeker van het biosfeerreservaat de mogelijkheid om diverse wandelingen te volgen langs deze riviergebieden en ook voor fietsers zijn er mooie paden in de natuur ontwikkeld.

Fietsen aan de Elbe
© WelterbeRegion ADW / Uwe Weige
Deel op Pinterest

Onderweg word je aan de hand van diverse informatieborden voorzien van weetjes over het gebied. Laat je verwonderen door de rust en kalmte, terwijl je geniet van oogstrelende natuur.

2. Rivierenlandschap rond Wittenberg

Het landschap rondom Wittenberg is door de eeuwen heen gevormd door overstromingen. Door de constante afwisseling van hoog en laag water vind je hier een mooie diversiteit aan karakteristieke planten- en diersoorten. Rondom dit gebied vind je een goed aangelegde wandelroute van bijna 10 kilometer. Tijdens deze route geniet je op en top van de unieke natuur. Een mooi en rustgevend deel van het biosfeerreservaat. 

3. Tuinenrijk Dessau-Wörlitz

Naast de bekende Elbe vind je in de omgeving ook de Mulde-rivier met haar uiterwaarden. Tussen de twee rivieren in bevindt zich het tuinenrijk van Dessau-Wörlitz. Het park kenmerkt zich door unieke landschapsontwerpen die gebaseerd zijn op eind 17de en begin 18de eeuw.

Insel Stein
© WelterbeRegion ADW / Uwe Weige
Deel op Pinterest

Historische tuinen, statige gebouwen en mooie beeldhouwkunst vormen de kern van dit alles. Geniet optimaal van bijzondere architectuur, de aangelegde parken en tuinen die specifiek zijn afgestemd op de Engelse stijl. Het Parklandschap is door UNESCO bestempeld als werelderfgoed en vraagt absoluut om een bezoek.

4. Natuur nabij Oranienbaumer Heide

Het gebied rondom de Oranienbaumer beslaat zo'n 800 hectare aan rijke natuur. De natuurrijke omgeving werd vroeger gebruikt voor militaire oefeningen, en herbergt vandaag de dag enkele zeldzame planten- en diersoorten. Een van de beste manieren om het gebied en de historie ervan te ontdekken, is door het maken van een wandeling.

Oranienbaum Chinees huis
Chinees huis
Deel op Pinterest

Er voeren diverse routes door het gebied, maar een van de bekendere paden is het Auenpfad. Langs een route van 3,7 kilometer dwars door de natuur geniet je van prachtige plekjes, die door middel van informatieborden (Auenpfad posts) aangevuld worden met kennis over het gebied. Hierdoor leer je nog meer over alles wat het Biosfeerreservaat Midden-Elbe te bieden heeft.

5. Verken de natuur rondom het Auenhaus

Een belangrijke plek binnen het Biosfeerreservaat Midden-Elbe is het informatiecentrum Auenhaus. Hier krijg je als echte natuurliefhebber gedetailleerde informatie over de bijzonderheden van de flora en fauna van het reservaat. Daarnaast is het een goed startpunt voor diverse wandelroutes in de omgeving.

Auenhaus
Auenhaus
Deel op Pinterest

In de omgeving van het Auenhaus zijn er diverse themaroutes te bewandelen. Een van de bekendere is het Fruitpad. Tijdens deze tocht passeer je ruim 70 verschillende soorten en variaties van wild fruit en boomgaarden. Ook voor de dierenliefhebbers is er een mooie ontdekking te doen. De omgeving rondom het Auenhaus is namelijk het leefgebied van de Elbe-bever. Om de dieren zelf te zien moet je wel heel erg veel geluk hebben, maar misschien zie je nog delen van hun dammen en burchten.

6. Auenpfad

Een van de populaire plekken in het gebied is het Auenpfad bij de Kühnauer See. Via een wandelroute van zo’n twaalf kilometer passeer je dit onderdeel van het tuinenrijk van Dessau-Wörlitz. Tijdens de natuurtocht raak je betoverd door de tien gecreëerde eilandjes, die zijn geïnspireerd op het bekende Lago Maggiore.

In de loop der jaren is het Auenpfad aangevuld met verschillende mooie hoogtepunten. Zo ontdek je diverse poorten en een prachtig gelegen wijngaard. Wandel je de hele route? Dan wachten er vergezichten vanuit de uitkijktoren, waar je duidelijk de overgang van het park naar de weidelandschappen ziet.

Kühnauer See
Kühnauer
Deel op Pinterest

7. Mooie steden rondom het reservaat

Ook de echte natuurliefhebber wil af en toe de rust afwisselen met wat reuring. In de omgeving van Biosfeerreservaat Midden-Elbe vind je diverse mooie steden, die allen een eigen karakter hebben en een bezoekje waard zijn. 

Aken informatiebord
Aken
Deel op Pinterest

Aken, aan de zuidelijke oever van de Elbe, wordt omringd door een buitengewoon weidelandschap. Struin hier rustig door de straten of geniet van een sublieme zonsondergang op het rivierstrand.

Ben je op zoek naar nog meer cultuur? Dan is Dessau-Rosslau de stad voor jou. Hier vind je belangrijke monumentale bouwwerken zoals het Bauhaus gebouw (UNESCO), maar ben je nog steeds dicht bij een natuurlijke omgeving van weelderige bossen en weiden.

Bauhausgebäude
© WelterbeRegion ADW / Uwe Weige
Deel op Pinterest

Met onze laatste aanrader ga je bijna letterlijk terug in de tijd. In Lutherstadt Wittenberg vind je talloze historische gebouwen. Bezoek het Lutherhaus, de Schlosskirche en vele andere monumenten en laat het heden even helemaal los.

Deze pagina schreven we in samenwerking met het Duitse Verkeersbureau, maar zoals altijd, met de tips en het volledige enthousiasme van Naturescanner. Bekijk meer informatie over Embrace.German.Nature op Germany.travel. Wil je nog meer weten over de regio? Bekijk dan ook de officiële site.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!