Ga naar content

Fietsen in Saksen-Anhalt

Vakantie Saksen-Anhalt - Het aantal hoogtepunten in de regio klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Natuur, cultuur en historische bezienswaardigheden wisselen elkaar constant af, waardoor je jezelf hier geen seconde hoeft te vervelen. Wandelen in Saksen-Anhalt is een goede optie om de natuur te verkennen, maar als je het gebied op grotere schaal wil ontdekken, is fietsen in Saksen-Anhalt een absolute aanrader.

Beste fietsgebieden en -routes van Saksen-Anhalt

Fietsen in deze deelstaat voelt bijna als fietsen door een deel van de geschiedenis. Dit gebied is omgeven door vier UNESCO-werelderfgoed monumenten en natuurparken, die stuk voor stuk de moeite waard zijn om te ontdekken. Bekijk tal van prachtige gebouwen én ontdek de oorsprong van de meest gesproken taal in Europa. De grote hoeveelheid van goed aangelegde fietspaden (zo’n 700 kilometer) maakt deze regio zeer populair onder fietsers. Welke route ga jij als eerste ontdekken?

Tip: Ben je van plan om meerdere toeristische attracties of UNESCO-werelderfgoedlocaties te bezoeken? Bekijk dan de voordelen van de WelterbeCard.

1. Fietsen langs Bauhaus-architectuur

Tijdens deze activiteit combineer je een korte fietstocht met typische architectuur, waaronder gebouwen uit het Bauhaus tijdperk. De route start bij het station van Dessau en dompelt je volledig onder in de lokale cultuur. Laat je onder andere meevoeren langs memorabele bouwwerken die zijn vastgelegd als UNESCO-werelderfgoed, zoals het Bauhaus en de Meisterhäuser.

Na een bezoek aan de Meisterhäuser klim je weer op het zadel en vervolg je de route langs tal van andere bouwwerken. Hierin valt met name de diversiteit op, want je fietst langs oude historische gebouwen, maar ook langs het moderne pand waarin de Federale Milieudienst gevestigd is. Vervolg je weg langs het beroemde fietspad bij de rivier de Elbe.

Langs de oevers komt het Kornhaus langzaam in zicht. Dit typische Bauhaus restaurant werd eind twintigste eeuw ontworpen door Carl Fieger, en is nog altijd onverminderd populair. Het is direct te herkennen aan het glazen ronde gebouw, met binnenin een prachtig uitzicht op de naastgelegen Elbe. Wat ons betreft de ideale locatie voor een korte stop tijdens je fietstocht.

Vanaf het Kornhaus keer je langzaam terug richting het stadscentrum van Dessau, waarbij je ook weer diverse bezienswaardigheden passeert. De fietsroute heeft een totale lengte van zo’n 17 kilometer. De route is goed behapbaar voor de startende fietser, maar is door de vele architecturale bezienswaardigheden ook zeker voor de meer ervaren fietser de moeite waard om te rijden.

2. Fietstocht door de omgeving rond Dessau

Deze langeafstandsroute van zo’n 60 kilometer start vanaf Großkühnau. Al fietsend ontdek je de rustige omgeving van de Elbe en de Mulde, waarbij het Kühnauer Park met het daarin het typisch gele Weinbergschlösschen je zeker niet zal ontgaan. De fietstocht vervolg je langs het Georgium kasteel en park naar de brug over de Mulde, waar je even rustig van het uitzicht kunt genieten. 

Na de oversteek van de Mulde volgen er nog een aantal bijzondere hoogtepunten. Zo doe je onder andere het Slot Oranienbaum en het bijbehorende park aan. In de prachtige klassieke Orangerie kan je weer goed op kracht komen. Vergeet ook zeker niet om daarna nog door de fraai aangelegde tuinen te struinen.

Tussen Elbe en Mulde fietsen
Tussen Elbe en Mulde
Deel op Pinterest

Wanneer je daarna op de tweewieler je reis vervolgt, kom je al vrij snel het beverreservaat en informatiecentrum van Auenhaus tegen. Dit gebied is onderdeel van het grootschalige Biosfeerreservaat Midden-Elbe, dat erkend wordt door UNESCO. Je vindt hier talloze informatie over dier- en natuurontwikkeling in deze beschermde omgeving. Het reservaat is met 430 km² het grootste beschermde gebied in Saksen-Anhalt.

Ondanks de verleiding om uren rond te blijven wandelen rondom het het reservaat, loont het zeker om door te fietsen richting het Mosigkau Park. Hier stuit je al snel op het oogstrelende gele Mosigkau Kasteel. Dit uiterst typische bouwwerk dateert van begin 17de eeuw, maar straalt nog altijd in volle glorie.

Van maart tot september is het Schloss toegankelijk voor bezoekers. De omringende tuinen zijn het gehele jaar geopend. Na een bezoek aan het kasteel leg je het laatste stuk van de paden op deze langeafstandsroute af en ben je weer een mooie ervaring rijker.

3. Fiets een deel van de Europese R1 route

Wist je dat Europa diverse langeafstandsroutes heeft die je per fiets kunt afleggen? Sterker nog, deze beginnen soms al in Nederland. De R1 is zo'n route, die start vanuit Oost-Nederland en over een afstand van ruim 5100 kilometer door tien verschillende landen voert, waarvan bijna 1000 kilometer door Duitsland. 

Wanneer je de delen van deze fietsroute in Saksen-Anhalt verkent, kom je zeer uiteenlopende bezienswaardigheden tegen. Culturele hoogtepunten worden afgewisseld met de rustige natuur rondom de Elbe en het ook eerder benoemde biosfeerreservaat Midden-Elbe.

Fietsers op de R1
Heerlijk fietsen
Deel op Pinterest

Daarnaast komt ook de liefhebber van steden aan zijn trekken. De route doorkruist bijvoorbeeld de fietshoofdstad Münster en het altijd bruisende Berlijn. Door de vele toegangspunten voor fietsliefhebbers kies je zelf hoe ver je over de R1 wilt fietsen, passend bij jouw interesses en tijd om de omliggende omgeving en steden te ontdekken. Dit maakt deze fietsroute door Centraal-Duitsland een ideaal uitgangspunt.

4. Berlijn-Leipzig en Lutherstadt Wittenberg

Als je even klaar bent met de drukte van de grotere steden, is de fietsroute Berlijn-Leipzig echt iets voor jou. Tijdens deze circa 250 kilometer lange route lijkt de tijd te vertragen. Bij het verlaten van het drukke centrum van Berlijn kom je al snel in het charmante merengebied tussen Rangsdorf en Am Mellensee terecht, waarbij je al snel volledig opgaat in de natuur.

Naast de natuur liggen er echter nog wel een paar culturele hoogtepunten in het verschiet. Met name het gezellige plaatsje Lutherstadt Wittenberg (UNESCO-werelderfgoed) is een absolute aanrader.

Lutherstadt-Wittenberg
Lutherstadt-Wittenberg
Deel op Pinterest

Hier beleef je als het ware de wereldgeschiedenis in een notendop en geniet je van tal van schitterende bouwwerken, zoals het Lutherhaus, de Schlosskirche en het Melanchthonhaus.

Na het opsnuiven van een goede dosis cultuur wordt de dorpse omgeving weer ingewisseld voor de brede uiterwaarden van de Elbe en de rustgevende natuur. Hierna volgen de laatste paden van de fietstocht door de waterrijke parklandschappen rondom Leipzig, waarna de tocht tot zijn einde komt in het centrum van deze beursstad.

5. De oorsprong van de Duitse taal per fiets ontdekken

De Duitse taal is, met zo’n 100 miljoen mensen die de taal vaardig zijn, een van de meest gesproken talen in Europa, Een op de vijf Europeanen heeft Duits als zijn of haar moedertaal. In de deelstaat Saksen-Anhalt vinden jaarlijks festivals, congressen en wedstrijden plaats, die allemaal aan de taal zijn gewijd. Dit geeft maar aan wat voor een belangrijke rol de ontwikkeling hiervan nog altijd speelt. Een extra reden om hier meer over te leren tijdens een fietstocht langs de oorsprong van het Duits. 

Fläming bezoekerscentrum
Fläming
Deel op Pinterest

Tijdens de culturele fietstocht ontdek je namelijk plaatsen die een belangrijke rol speelden in de ontwikkeling van de Duitse taal, die al meer dan 1200 jaar oud is. De meerdaagse fietsroute bestaat uit een combinatie van delen van andere paden, zoals de R1, de Mulde route en de Elberadweg.

In totaal doe je 26 belangrijke locaties aan met ieder weer een eigen verhaal. Een van deze hoogtepunten is Mühlbeck-Friedersdorf, het eerste boekendorp van Duitsland. Bezoek hier een van de vele antiquairs met oude boeken, waar men Duitstalige documenten verzamelt, onderhoudt en verspreidt.

Ben je benieuwd naar nog meer ideeën voor een fietsvakantie, bekijk dan ook onze overige tips over fietsen in Duitsland en check de officiële site van Saksen Anhalt. Tevens kan je op de site van Germany Travel meer lezen over Embrace.German.Nature.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!