Ga naar content

Saksen-Anhalt

Embrace.German.Nature - Met onder meer het biosfeerreservaat Midden-Elbe en het nationaal park Harz binnen haar gelederen beschikt de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt over bijzonder natuurschoon. Van uitgestrekte bossen tot een afwisselend berglandschap. Oude mijnen die zijn overstroomd en omgevormd tot prachtige meren. We nemen je mee naar de mooie plekjes van Saksen-Anhalt in de regio rondom Wittenberg en Dessau.

Mooiste plekken Saksen-Anhalt

In Saksen-Anhalt zijn er - tussen het Harzgebergte en de Elbe - in totaal zes UNESCO-wonderen te bekijken. Bauhaus en de huizen van Dessau, de Luthermonumenten in Eisleben (geboortestad) en Wittenberg, waar Luther zijn 95 stellingen op de deur van de Slotkapel spijkerde, het Tuinenrijk Dessau-Wörlitz, de abdij en oude stad van Quedlinburg (goed bewaarde middeleeuwse architectuur en smalle geplaveide straatjes), Halle en Naumburg. Treed in de voetsporen van mensen die de wereld veranderden op deze historische plekken.

Hoe is de natuur rond Maagdenburg? Waar kan je mooi wandelen of fietsen en waar kom je tot rust tijdens een vakantie in deze regio? We geven je enkele van de mooiste natuurgebieden in Saksen-Anhalt die je niet mag missen tijdens jouw reis! Kijk ook eens naar onze tips voor een herfstreis naar Saksen-Anhalt, een schitterend en rustig seizoen.

1. Biosfeerreservaat Midden-Elbe

Midden-Elbe is een van de oudste biosfeerreservaten van Duitsland. Een biosfeerreservaat is een gebied met een speciale status waar mens en natuur samenleven, duurzaamheid belangrijk is en bovenal waar de natuur de ruimte krijgt.

De Elbe, de op twee na grootste rivier van Duitsland, vormt de levensader van het biosfeerreservaat Midden-Elbe. Binnen het reservaat vind je ook zeven prachtige parken, die samen het UNESCO werelderfgoed Tuinenrijk Dessau-Wörlitz vormen.

Middel-Elbe
© WelterbeRegion ADW / Uwe Weige
Deel op Pinterest

Het informatiecentrum Auenhaus tussen Dessau-Roßlau en Oranienbaum is een handig startpunt voor bezoekers en geeft informatie over het biosfeerreservaat. Hier kun je vanuit een observatiehut een kijkje nemen in een beverhuis. De Elbe bever is een bekende en gewaardeerde bewoner van de Midden-Elbe. Rondom het informatiecentrum Auenhaus kun je meerdere wandelingen maken, zoals bijvoorbeeld het natuurbelevenispad of het fruitpad.

2. Nationalpark Harz

Het nationale park Harz is een samenvoeging van twee andere nationale parken: Hochharz en Harz, waarvan Hochharz in Saksen-Anhalt ligt. Het andere deel ligt in Nedersaksen. In de Harz begeef je je in een schitterende bergwereld van granieten kliffen, dennenbomen, beekdalen en heide. De natuur krijgt hier alle ruimte. 

Maar tegelijkertijd verwelkomt het nationaal park wel bezoekers om de schoonheid te ervaren. Ga lekker wandelen over de bergpaden en laat je meeslepen in dit sprookjesachtige gebied. Ook in de winter is de Harz magisch. Treed in de voetsporen van Goethe of dompel je onder in legendes over heksen. Ga sleeën of langlaufen of neem de oude stoomtrein om het prachtige winterlandschap te bewonderen.

3. Dübener Heide

Ingebed in het natuurlijke rivierenlandschap tussen de Mulde en de Elbe ligt de Dübener Heide, iets ten zuiden van Wittenberg. Met meer dan 500 kilometer aan wandel- en natuurpaden door uitgestrekte bossen, over stille heidevelden en langs kleine bosmeren is dit natuurpark het grootste gemengde bosgebied van Midden-Duitsland. Vroeger werd in het gebied met grote machines bruinkool gewonnen. Na het verdwijnen van die industrie bleef een gehavend maanlandschap achter.

Tussen Elbe en Mulde
Rivierenlandschap
Deel op Pinterest

De mijnen werden overstroomd waardoor meren ontstonden en de natuur de Dübenheide weer kon overnemen. Hier leven nu edelherten, wilde zwijnen, dassen en vleermuizen. Van september tot november bewonder je kraanvogels vanaf het observatieplatform in het Pressel-heide en bij heidegebied Torfhaus. En wie weet zie je boven de meren wel een zeearend cirkelen. Ook de flora is bijzonder met onder meer orchideeën en gentianen.

4. Natuurpark Fläming

Ten noorden van Wittenberg en in het zuiden grenzend aan de Dübener Heide ligt het dichtbeboste en heuvelachtige natuurpark Fläming. Het park dankt zijn naam aan de Vlamingen die eeuwen geleden het moerasachtige gebied hebben ontruimd en hebben voorzien van putten en molens.

Natuurpark Fläming
Fläming
Deel op Pinterest

Een handig vertrekpunt om het park te verkennen is Coswig, waar het nieuwe natuurparkinformatiecentrum zich bevindt. Bijzondere bewoners van natuurpark Fläming zijn otters, bevers en zwarte ooievaars. Eén paartje zwarte ooievaars broedt in het natuurpark. Met meerdere fietsroutes en talrijke wandelpaden kun je het park prima op een actieve wijze verkennen.

5. Mulde Stausee

Rondom het Mulde stuwmeer liggen mooie fiets- en wandelpaden. Dit meer aan de rand van het natuurpark Dübener Heide is het leefgebied van een grote diversiteit aan dieren, mede door de goede waterkwaliteit. De vele vissen, waaronder de meerval, snoekbaars en zalm, kunnen via hun eigen trap het meer in en uit zwemmen. Het Mulde stuwmeer is dan ook een geliefde plek om een hengeltje uit te gooien. Vroeger bromden ook hier grote graafmachines op zoek naar bruinkool. 

Mulde stuwmeer
Deel op Pinterest

In de zeventiger jaren werd de Muldenstein mijn gesloten en onder water gezet. Aan de noordelijke oever ligt het bezoekerscentrum Haus am See. Hier vind je veel informatie over het ontstaan en de bewoners van het Mulde stuwmeer. Regelmatig vliegen visarenden over het meer op weg naar hun nest. Via de live cam in het bezoekerscentrum kun je tijdens de broedtijd de eieren of de kleine kuikens in het nest van de visarend bewonderen.

6. Gremminer See

Vijf enorme bruinkoolgraafmachines ontsnapten aan de sloop en staan nu als een levendige herinnering aan de vervlogen tijden van de zware industrie in Ferropolis aan de Gremminer See.

Natuur in Saksen-Anhalt
© Ferropolis GmbH
Deel op Pinterest

Dit meer is ontstaan doordat de bruinkoolmijn Golpa-Nord onder water is gezet. Ferropolis, dat de ijzerstad werd genoemd, is een schiereiland aan de Gremminer See. De combinatie van de restanten van de industrie met een omgeving waarin de natuur floreert maakt dit een bijzondere plek om te vertoeven.

7. Nog veel meer kunstmatige meren

Onder meer de Bergwitzee, Großer Goitzschesee, Edderitzer See en de Gröberner See zijn ook kunstmatige meren ontstaan na beëindiging van de mijnbouwindustrie. De meren zijn naast natuurgebied ook geliefde recreatiegebieden geworden, zeker voor watersporters.

Meren in Saksen-Anhalt
Bergwitzee
Deel op Pinterest

Met het initiatief ‘de blauwe band’ zijn de meren en vaarwegen aan elkaar geknoopt om zo Saksen-Anhalt vanaf het water te verkennen. Daarnaast is er veel aandacht besteed aan fiets- en wandelpaden langs de meren en rivieren. Zo kom je als actieve natuurliefhebber, watersporter maar ook als gezin met kinderen prima aan je trekken in de natuur in de omgeving van Wittenberg en Dessau.

Duitsland Verkeersbureau
Deel op Pinterest

Deze pagina schreven we in samenwerking met het Duitse Verkeersbureau, maar zoals altijd, met de tips en het volledige enthousiasme van Naturescanner. Bekijk meer informatie over Embrace.German.Nature op Germany.travel. Wil je nog meer weten over de regio? Bekijk dan ook de officiële site.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!