Ga naar content

Mecklenburg-Vorpommern

Embrace.German.Nature - In het noordoosten van Duitsland (ten noorden van Berlijn) ligt de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Het heeft meer dan 2.000 diepblauwe meren, witte krijtrotsen, lagunes, eilanden, kabbelende rivieren en oude beukenbossen waar je grote kans hebt op een ontmoeting met wilde dieren. Dit maakt Mecklenburg-Vorpommern een waar eldorado voor natuurmensen en waterfanaten. Met zijn oude Hanzesteden, majestueuze kastelen en 2000 zonuren komen ook cultuurliefhebbers en zonaanbidders ruim aan hun trekken in de zonnigste regio van Duitsland.

Natuur in Mecklenburg-Vorpommern

Bijna 1/3 van de deelstaat staat onder natuurbescherming. Het heeft maar liefst 3 nationale parken, 3 UNESCO-biosfeerreservaten en 7 natuurparken waarin het unieke landschap wordt beschermd. De landschappelijke variatie is enorm, met in het noorden de prachtige kust van de Oostzee met zijn witte krijtrotsen, eilanden en lagunes en in het binnenland een stelsel van meren en rivieren. De natuur in Mecklenburg-Vorpommern heeft dan ook alle ingrediënten voor een actieve vakantie!

Mooiste plekken in Mecklenburg-Vorpommern

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Mecklenburg-Vorpommern? Wat zijn bekende nationale parken en natuurplekken? Welke bezienswaardigheden zijn een bezoek waard tijdens je verblijf in Mecklenburg-Vorpommern? We nemen je mee op een rondreis door het schilderachtige gebied in het noordoosten van Duitsland.

1. Nationaal Park Jasmund

Een plaatje als op een ansichtkaart: witte krijtrotsen aan een helderblauwe zee die contrasteren met de beukenbossen er bovenop. Deze plaatjes maak je op het eiland Rügen, in Nationaal Park Jasmund aan de Oostzee. Een must-visit als je in Meckenburg-Vorpommern bent.

Nationale parken Mecklenburg-Vorpommern
© TMV / Gänsicke
Deel op Pinterest

Dit nationaal park is een enorme trekpleister vanwege de natuurlijke schoonheid en de leuke activiteiten die je er kunt doen. De hoogste krijtrots is de Königsstuhl met een hoogte van 118 meter, maar eigenlijk zijn alle krijtwanden indrukwekkend! Maak een wandel- of fietstocht over de kliffen, ontdek de nieuwe skywalk of neem de peddels in handen en bekijk de kliffen vanuit een kajak op zee. Bekijk de mooiste plekken in Jasmund Nationaal Park.

2. Vorpommersche Boddenlandschaft National Park

Nog zo’n bijzonder plekje aan de Oostzee. Het schitterende Boddenlandschaft bestaat uit ondiepe baaien en drooggevallen zandplaten vol vogels. Dit is het grootste natuurpark aan de Oostzee en strekt zich uit van het Fischland-Darß-Zingst schiereiland tot aan Rügen.

Als je ergens de rust kan opzoeken en 100% geniet van pure natuur, dan is het hier. Een fantastische activiteit is hier kajakken door de vredige wateren. Begin je bezoek bij National Park Centre in Hiddensee en krijg een beeld van de constant veranderende Boddenkust voordat je er zelf een kijkje neemt.

3. Nationaal Park Müritz

Een van de grootste nationale parken van Duitsland. De beuken van het Serrahner beukenbos - dat zich in Nationaal Park Müritz bevindt - behoren tot het UNESCO Werelderfgoed. Samen met de in het park gelegen meertjes, moerassen en weilanden bieden de beuken volop beschutting aan kraanvogels, zee- en visarenden.

Nationaal Park Müritz
Nationaal Park Müritz
Deel op Pinterest

Ten noorden van de Müritzsee bij de stad Waren (Müritz) bevindt zich het Müritzeum, een multimediaal aquarium-museum. Dit toont je de specifieke natuur in het Mecklenburgse merengebied en het nationale park. Spot marenen (zalmachtigen) en geniet van de concerten van boomkikkers.

De pittoreske havenstad Waren met de veelkleurige vakwerkhuizen aan het grootste Duitse binnenmeer Müritzsee, moet je zeker ook bezoeken. Met tal van wateractiviteiten is het nationaal park ook een ideale bestemming voor watersportliefhebbers. Bovendien start hier de langeafstandstrail Muritz Nationalpark Weg.

4. UNESCO-biosfeerreservaat Schaalsee

Dit natuurgebied van 310 km² ligt tussen de steden Hamburg, Lübeck en Schwerin. In dit vroegere grensgebied kon de natuur vrij haar gang gaan. Heidevelden, akkers, weiden, beukenbossen en meren, zoals de Schaalsee, typeren dit bijzondere natuuroord. Ook is het een toevluchtsoord voor onder andere kraanvogels. In het bezoekersinformatiecentrum Paalhuus in Zarrentin vind je volop informatie. Ook is dit het startpunt van verschillende wandelroutes en fietsliefhebbers kunnen er fietsen huren.

5. Natuurpark Am Stettiner Haff

Prachtig natuurpark vlakbij Polen. Een natuurlijke lagunekust, zandgronden en heuvelachtige landschappen karakteriseren dit park. Zeldzame en bedreigde vogels, zoals de bruine kiekendief, grauwe klauwier en de watersnip voelen zich hier veilig en kun je dan ook met een beetje geluk tegenkomen. In Eggesin tref je het bezoekerscentrum aan. Toeristische attracties zijn:

  • de botanische tuin in Christiansberg
  • het dierenpark met otterverblijf in Uekermünde
  • een tocht met het drijvende museum URCA, een oude Pommernkogge (middeleeuws koopvaardijschip)

6. Natuurpark Feldberger Seenlandschaft

In het Feldberger Seenlandschaft liggen kristalheldere meren tot wel 60 meter diep, omsloten door beukenbossen en schattige dorpjes. Hier kom je naartoe om te peddelen over kraakheldere meren maar ook om te wandelen, fietsen en paardrijden.

Meren Mecklenburg-Vorpommern
© TMV / Felix Gaensicke
Deel op Pinterest

Een vakantie aan of op het water is hier eenvoudig te regelen! Bekijk ook andere watersportplekken in Mecklenburg-Vorpommern.

7. De Oostzee

Mecklenburg-Vorpommern heeft een 1.900 kilometer lange kustlijn aan de Oostzee met charmante Oostzeebadplaatsen en witte stranden. Een aantal eilanden die zich in de Oostzee bevinden zijn zeer de moeite waard:

  • Rügen: het grootste eiland van Duitsland. Het is met name bekend om zijn prachtige krijtrotsen die tot het Nationaal Park Jasmund behoren. Maak ook een ritje op de stoomtrein Rasender Rolland die van Binz naar Göhren rijdt. Je moet hiervoor wel de tijd nemen, want de topsnelheid van Rasender Roland is 30 km per uur.
  • Usedom: dit deels Duitse en Poolse eiland is na Rügen het grootste Duitse eiland. Het heeft 42 kilometer strand, 2000 zonuren per jaar en drie keizerlijke badplaatsen, namelijk Ahlbeck, Bansin en Heringsdorf. Voor gezinnen is dit een favoriete vakantiebestemming. Je kunt hier ook het spannende ‘Baumwipfelpfad’ – wandeling tussen de boomtoppen – volgen.
Kustlijn Mecklenburg-Vorpommern
© TMV / Tiemann
Deel op Pinterest

8. Mooie steden in Mecklenburg-Vorpommeren

Welke leuke steden en trekpleisters moet je zeker bezoeken als je op vakantie bent in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern? Deze plaatsen zijn leuk ter afwisseling van jouw natuuractiviteiten:

  • Schwerin: neem zeker een kijkje in de hoofdstad van Mecklenburg-Vorpommern, die ook wel ‘stad van de zeven meren’ wordt genoemd. Het betoverende kasteel van Schwerin, waar vroeger hertogen en groothertogen woonden en waar tegenwoordig het parlement zetelt, bevindt zich op een eiland in het Schwerinermeer. De bijbehorende kasteeltuin is al even magisch en een lust voor het oog. De oude binnenstad wordt gekenmerkt door smalle straatjes met kneuterige winkeltjes en klassieke banketbakkers. Ook kun je een bezoek brengen aan de dierentuin Zoo Schwerin en het schitterende Mecklenburgische Staatstheater is voor cultuurliefhebbers een waar genot.
Steden Mecklenburg-Vorpommern
Steden Mecklenburg-Vorpommern
Deel op Pinterest
  • Wismar en Stralsund: bezichtig de Hanzesteden Wismar en Stralsund die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staan. Het kustplaatsje Stralsund oogt nog bijna hetzelfde als in de veertiende en vijftiende eeuw. De havenstad Wismar heeft ook tal van bezienswaardigheden, zoals het grote marktplein in het oude centrum. Dit plein wordt omringd door zeventiende- en achttiende-eeuwse gevels en is een van de grootste middeleeuwse pleinen in het noorden van Duitsland. Stralsund is bovendien de toegangspoort tot het eiland Rügen.
  • Rostock: een bedrijvige havenstad aan de Oostzee is Rostock. Ondanks dat het een industriestad is met veel scheepswerven, heeft het toeristen veel te bieden. Loop maar eens door de Kröpeliner Straße in de oude stadskern. De bijzonder mooie gevels van de huizen springen je meteen in het oog. Knusse souvenirwinkels vind je op de Alte Markt. En de oudste kerk van Rostock, de Sint-Petruskerk, bevindt zich aan de rand van het plein. Bezoek ook zeker Neue Markt met het Rathaus en de dichtbij gelegen Marienkirche – met een beroemde astronomische klok.
  • Ludwiglust: ontdek de pracht en praal van Schloss Ludwiglust, ook wel ‘het kleine Versaille van het Noorden’ genoemd. Dit barokke paleis staat vooral bekend om haar gouden zaal en schitterende ornamenten. Combineer je bezoek met een trip naar het Openluchtmuseum in het dorpje Muess bij Schwerin en waan je even in de 18de eeuw.

Dieren in Mecklenburg-Vorpommern

Wie op reis ook graag de focus legt op wildlife, zit in Mecklenburg-Vorpommern aan het juiste adres. Zeker voor de vogelaar zijn er bijzondere waarnemingen te doen. De deelstaat is vooral bekend om de enorme groepen kraanvogels die twee keer per jaar neerstrijken in de ondiepe lagunes van het Boddenlandschaft en in het merengebied. 

Schiereiland Fischland-Darß-Zingst
© TMV / Growe Lodzig
Deel op Pinterest

In het voorjaar ben je met een beetje geluk getuige van dansende kraanvogels en in het najaar zijn de vogels in groten getalen op doortrek naar het warme zuiden. Dat wil je niet missen!

Deel op Pinterest

Nog meer lezen? Check dan ook de tips op de toeristische website van Mecklenburg-Vorpommern. Deze pagina schreven we in samenwerking met het Duitse Verkeersbureau, maar zoals altijd, met de tips en het volledige enthousiasme van Naturescanner. Bekijk meer informatie op Embrace.German.Nature op Germany.travel

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!