Ga naar content

Watersport in Mecklenburg-Vorpommern

Natuurreis Mecklenburg-Vorpommern - Van de golven in de Oostzee tot het glinsterende merenlandschap. En van de rivier de Peene tot de prachtige rustige lagunes aan de kust. Mecklenburg-Vorpommern heeft maar liefst 26.000 kilometer aan waterwegen om uit te kiezen met elk unieke mogelijkheden voor de watersporter. Of je nu wil surfen, kiten, zeilen, peddelen, zwemmen of een rondvaart wil maken, Mecklenburg-Vorpommern biedt voor iedere wateractiviteit de juiste plek. Wij geven je een overzicht van de mooiste plekken voor watersport en de leukste activiteiten om daar te ondernemen!

Beste plekken voor watersport

Met zo'n enorm netwerk aan waterwegen weet je misschien even niet waar je moet beginnen. Wij tippen je enkele mooie plekken voor een vakantie aan het water in Mecklenburg-Vorpommern. Dit zijn de mooiste watersportplekken!

1. Oostzee

Op de Oostzee kan je alle kanten op. De golven zijn een speelveld voor iedereen die houdt van waterplezier! Houd je van flink peddelen of een mooie zeiltocht, of ben je meer fan van surfen? Op de golven van de Oostzee is dit allemaal mogelijk. Langs de oevers vind je vele havens waar je een bootje, kajak of supboard kan huren. Doordat de wind vaak gunstig staat (west of noordwest) zijn de condities om te wind-, kite- en golfsurfen vaak goed. 

Treibholz strand
© TMV / Tiemann
Deel op Pinterest

Bij Warnemünde vind je een geweldige plek voor wind- en golfsurfen en ook Wismar bij de baai van Lübeck is een fijne en rustige surfspot. Heb je al ervaring met surfen, ga dan naar Kreptitz op Rügen om meer uitdaging te vinden. Ook de veerbootgolven zijn een uniek verschijnsel! De veerboten zorgen elke twee uur voor golven tot 150 cm bij het witte strand bij Rostock. Wil je leren kitesurfen? De ondiepe wateren van Mecklenburg-Vorpommern zijn hier perfect voor. Vele kitescholen zitten direct langs de weg op fijne plekken met ondiep water.

Zeekajakken of zeesuppen
is voor degenen die wel een challenge willen aangaan! Mooie plekken om je kajak te water te laten zijn Rügen en Stralsund. Voor de suppers is de zee bij Ückeritz een geweldige plek om te starten.

2. Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft

Aan de Oostzee vind je een heel bijzondere ingekapselde kust, het zogenaamde Boddenlandschap met ondiepe lagunes en zandbanken. Dit is dé plek om vanuit een kano, kajak of sup het schouwspel van de natuur in je op te nemen. Hier kan je eindeloos peddelen terwijl de vele zeevogels om je heen vliegen. Voordeel ten opzichte van de open wateren van de Oostzee is dat je hier veel minder deining hebt en je dus rustig vaarwater hebt. Ontspannen peddelen door de natuur!

Kajakken in Mecklenburg-Vorpommern
Kajakken in Mecklenburg-Vorpommern
Deel op Pinterest

Juist omdat hier zo veel vogels foerageren en broeden zijn bepaalde gebieden een no go zone. Ook voor ongemotoriseerd verkeer. Alleen maar goed, want zo houden de vogels ook rustige delen voor zichzelf. Kijk wel goed welke gebieden ‘rode zones’ zijn en waar je dus echt niet mag komen. 

De voorkeur gaat in de Bodden uit naar ongemotoriseerde vaartuigen, want dieren zoals vogels maar ook bruinvissen en zeehonden schrikken eerder van motorboten. Ga zeker kajakken of suppen bij het schiereiland Fischland-Darß-Zingst. Als je hier in het najaar komt staat je een bijzondere ervaring te wachten: tienduizenden kraanvogels die op doortocht zijn naar het zuiden. Met de sup is de meerdaagse tocht bij de Jasmunder Bodden een aanrader.

Fischland-Darss-Zingst
© TMV / Allrich
Deel op Pinterest

Wil je liever helemaal kunnen ontspannen? Dan is een tochtje met een rondvaartboot die je de mooiste plekjes in het Boddenlandschaft laat zien erg leuk. Doordat je alleen maar om je heen hoeft te kijken ligt je volle aandacht bij alles wat leeft in en rond het water. Misschien zie je wel een bruinvis, zeehond of kraanvogel?

3. Mecklenburgische Merengebied

De 2000 meren in Mecklenburg-Vorpommern laten je elke keer weer wat anders ontdekken. Duik van een steiger af, spring in een kano of leer kitesurfen! Enkele plekken binnen het merengebied wil je echt niet missen.

Het meer Müritz is bij velen geliefd, dit is het grootste binnenmeer van Duitsland en biedt dan ook vele opties om het water te verkennen. Ga je zeilen midden op het glinsterende meer of kies je toch voor de kano om ook de kleinere stroompjes te verkennen?

De Pinnower See met zijn fijne zandstrandjes is ook zeer geliefd. Hier kan je in de zomermaanden heerlijk zwemmen, peddelen, roeien, duiken en kanoën. 

Beste plekken watersport Mecklenburg-Vorpommern
© TMV - Gänsicke
Deel op Pinterest

Kitesurfen in het merengebied? Dat doe je op het meer van Schwerin. Voordeel is dat het Merengebied op slechts een uur rijden van de Oostzeekust ligt. Je hoeft dus niet te kiezen waar je gaat watersporten.

4. Rivieren van Mecklenburg-Vorpommern

Wist je dat de rivier de Peene ook wel Amazone van het noorden genoemd wordt? Hier kan je met een kano of kajak rustig peddelen en tussendoor ontmoet je misschien wel zijn bewoners: de bever, zeearend en ijsvogel. De rivier is rustig en heeft weinig stromingen en hoogteverschillen om rekening mee te houden. 

Je kan hier een dagje wat rondpeddelen of een meerdaagse trektocht maken waarbij je een week lang de loop van de rivier volgt. Je zal bijna niemand tegenkomen waardoor je in alle rust geniet van de uiterwaarden, moerasbossen en veengebieden langs de oevers. Tof is dat je hier zowel in de kano als met de sup uit de voeten kan.  

Ook andere rivieren zijn heerlijk voor een tochtje. Denk aan de Elbe, Warnow, Mildenitz, Trebel en Elde.

5. Stettiner Haff

Op de grens met Polen ligt een adembenemend mooie plek voor watersport: de Stettiner Haff. Het is een aanrader om hier een bootje te huren en je op eigen tempo te verplaatsen over het water.

Ook kajakken is hier een vredige activiteit. Jouw medepeddelaars kunnen zomaar een otter of bever zijn. In het juiste seizoen zie je er misschien een kraanvogel!

Wil je eens zeilen? Een van de mooiste tochten hier is de West-Pommerse Zeilroute, die het haf verbindt met de Oostzee. 

Deel op Pinterest

Wij hebben je alvast geïnformeerd met leuke plekken voor watersport, maar ben je nou op zoek naar specifieke tochten, bootverhuur of surfscholen? Kijk dan op de website van Mecklenburg-Vorpommern. Lees ook meer over Embrace.German.Nature van Germany Travel.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!