Ga naar content

Watersport in Baden-Württemberg

Baden-Württemberg - Watersporten kun je voornamelijk beoefenen op de diverse meren en rivieren die deze Duitse deelstaat rijk is, maar ook langs het water is er van alles te beleven. Zo kun je onder andere varen op het grootste meer van het Zwarte Woud, zeilen of surfen op de Bodensee in het zuiden van Baden-Württemberg of wandelen naar een van de mooiste natuurspektakels van de Schwäbische Alb: de Uracher waterval.

Beste plekken voor watersport

Hoewel veel toeristen de regio bezoeken om te wandelen en te fietsen is hier ook veel pret op en bij het water te vinden. Hoe heerlijk is het om in de zomervakantie even lekker te zwemmen of afkoeling te zoeken bij het water? Zeker voor gezinnen met kinderen is dit een aangename en leuke afwisseling. Ontdek hieronder de diverse mogelijkheden voor watersport in Baden-Württemberg

Kajakken in Baden-Wurttemberg
© Peter Frischmuth
Deel op Pinterest

Watersport in het Zwarte Woud

Een van Duitslands bekende vakantieregio’s, het Zwarte Woud, staat bekend om haar diversiteit aan landschappen. Het gebied bestaat uit langgerekte beboste bergen in het noorden, brede weidedalen in het centrum en boomloze bergtoppen tot bijna 500 meter hoog in het zuiden. Waar je wellicht niet meteen aan denkt. De regio biedt ook diverse mogelijkheden voor liefhebbers van watersport.

1. Titisee

De Titisee is waarschijnlijk de bekendste en populairste bestemming in het Oberschwarzwald. Bij de aanlegsteigers zijn tochten over het grootste meer van het Zwarte Woud te boeken of je kunt de Titisee op eigen gelegenheid ontdekken in een van de kleine bootjes. Sportievelingen omcirkelen de Titisee daarnaast op een 7,4 kilometer lange afwisselende tocht langs de kust, tot aan een heuvel waar je prachtig uitzicht hebt over het meer.

Varen op de Titisee
© Chris Keller
Deel op Pinterest

2. Schluchsee

De Schluchsee ligt op zo’n 1.000 meter hoogte en wordt gezien als hét zwem- en watersportcentrum van het Zwarte Woud. Het meer behoort al jaren tot een van de schoonste zwemmeren van Duitsland en wordt ook veelvuldig bezocht door vissers, duikers, surfers en zeilers die aan de Schluchsee eersteklas sportfaciliteiten vinden. In de zomer kunnen rustzoekers er genieten van de lange stranden en wie het meer nog verder vanaf de kant wil bewonderen kan zich aan de 18 kilometer lange rondwandeling rond het meer wagen.

3. Wutach kloof

De Wutach kloof is een van de laatste originele wilde rivierlandschappen in Centraal-Europa en de grootste kloof van Duitsland. Het oer-landschap rondom de Wutach en haar zijrivieren bestaat uit indrukwekkende kloven en ongerepte bossen in een dal tot 200 meter diep en ongeveer 50 kilometer lang. In de kloof kom je langs ruisende watervallen, steile valleien en wilde rivieren.

4. Murgtal

Twee bronrivieren komen samen in Obertal (Baiersbronn) om de Murg te vormen, voor bezoekers een natuurlijke speeltuin. Kinderen (en volwassenen) kunnen er van steen naar steen springen of zwemmen in de verschillende poelen die de rivier heeft gecreëerd. Daarnaast is de Murg een goede tip voor kajakkers, die er vooral in het voorjaar van kunnen genieten, wanneer de sneeuw van het winterseizoen smelt. 

Raften
© Gregor Lengler
Deel op Pinterest

5. Triberg watervallen

Als we het over water hebben en het plezier dat hier mee gepaard gaat kunnen we de Triberg falls niet onbenoemd laten. De hoogste watervallen van Duitsland laten bezoekers een bruisend natuurspektakel zien waar water van de Gutach in zeven watervallen meer dan 160 meter het dal in valt.

Triberg watervallen
© Chris Keller
Deel op Pinterest

De watervallen zijn het hele jaar door toegankelijk en worden in de winter elk jaar vijf dagen lang omgetoverd tot een wintersprookje tijdens de Triberger Weihnachtszauber.

Watersport op de Bodensee

De grote oppervlakte van de Bodensee is ideaal voor waterfans. Het westelijke deel lijkt speciaal gemaakt voor kanovaarders, terwijl Stand-Up-Paddlers (SUP) de hele oppervlakte kunnen benutten. En daar waar windsurfers vooral in het voor- en najaar aan hun trekken komen, weten zeilers dat een zonsondergang op het meer tot een van de absolute hoogtepunten van hun vakantie behoort. 

Suppen Bodensee
Suppen
Deel op Pinterest

Of het dus gaat om zeiltochten, kanoën, waterskiën, wakeboarden of surfen met of zonder mast: de Bodensee laat zich van zijn mooiste kant zien wanneer je je op het water bevindt. Is niet iedereen in je gezelschap een echte waterrat? Geen probleem, de vele lido’s bieden fijne plekken om rustig een badhanddoek uit te spreiden. Of je kunt ontspannen in een van de thermen en zo genieten van wellness aan de Bodensee.

Watersport in regio Pforzheim

Pforzheim, tussen Karlsruhe en Stuttgart, is een van de slechts elf Duitse steden waar drie rivieren samenkomen. Met de Enz, de Nagold en de Würm biedt de regio ruim voldoende uiteenlopende locaties voor iedere watersporter. Zo is een kanotocht op een van de rivieren zeker aan te raden, maar ook varen of Stand-Up-Paddling (SUP) op een van de meren of rivieren in het district zijn heerlijke opties om vanaf het water de omgeving te bewonderen. 

Pforzheim rivier
© Pierre Johne
Deel op Pinterest

Op zoek naar iets meer actie? In de Metzelgraben, het kanaal dat de Nagold met de Enz verbindt, is tot grote vreugde van menig surfer de surfgolf ‘blackforestwave’ gecreëerd. Hier kun je golfsurfen op de rivier met dank aan een golf die wordt gevoed met water uit de Nagold en het kanaal. De golf zelf is 4,5 meter breed, maar wordt ter hoogte van de Stadtgarten tot wel 7,5 meter breed.

Watersport in het Taubertal

De vallei van de Tauber staat bekend om haar lieflijke karakter. Romantische plekjes bij de oevers van de rustig kabbelende rivier, natuurlijke meertjes en groen zover als het oog reikt. Om en op het water van de Main en de Tauber rivieren is veel te beleven.

Meer inspiratie voor leuke outdoor activiteiten vind je op de officiële website van Baden-Württemberg. Lees ook meer over Embrace.German.Nature op Germany Travel.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!