Ga naar content

Baden-Württemberg

Embrace.German.Nature - Ongerepte landschappen ontdekken, zeldzame dieren observeren of een klein avontuur beleven - Baden-Württemberg is verrassend "wild" en biedt iedereen die van de natuur houdt een breed scala aan mogelijkheden. Dus trek naar het zuidwesten van Duitsland en laat je verrassen door deze groene regio!

Natuur in Baden-Württemberg

Donkere bossen, ruisende kloven, torenhoge rotswanden, bulderende watervallen en betoverende bergtoppen laten de natuur van haar meest ongerepte en mooiste kant zien. Maar wie in Baden-Württemberg op verkenning gaat, vindt niet alleen groene oases en ongerepte landschappen - het is ook mogelijk om die natuur en de wildernis op een spannende manier te beleven. 

Geniet van het panorama vanaf de Feldberg, de hoogste berg van het Zwarte Woud op 1.493 meter. Ontdek de mysterieuze grotten in de Schwabische Alb. Of stap eens in een kano om de prachtige rivieren in het Taubertal te ontdekken. We laten je graag het scala aan natuurplekjes zien die Baden-Württemberg rijk is en geven ideeën voor leuke activiteiten.

Mooiste plekken Zuidwest-Duitsland

In Baden-Württemberg vind je enkele van de meest bekende highlights van Duitsland: het Zwarte Woud en de Bodensee. Hier heb je vast eens van gehoord. Maar er is nog zoveel meer! Hieronder enkele bekende en minder bekende bezienswaardigheden in de regio Baden-Württemberg.

1. Zwarte Woud

De natuur van het Zwarte Woud heeft al vele harten gestolen. Een landschap als op een ansichtkaart met donkere dichte bossen, dromerige meren, pittoreske boerderijtjes, indrukwekkende kloven en bergtoppen waarvandaan je al dit natuurschoon in je opneemt. Hier is de natuur niet alleen het decor voor een vakantie, integendeel: de natuur is hier al snel de hoofdmotivatie voor de reis.

Mooiste plekken Baden-Wurttemberg
© Klaus Hansen
Deel op Pinterest

In het Zwarte Woud zijn er ontelbare mogelijkheden om de gevarieerde landschappen met al je zintuigen te ontdekken. Lees alles over de mooiste plekken in het Zwarte Woud.

2. Bad Urach

Het stadje Bad Urach is een van de fijne plekken om te verblijven in Baden-Württemberg. Rond Bad Urach liggen namelijk twee door de UNESCO beschermde gebieden: het biosfeerreservaat Schwäbische Alb en het geopark Schwäbische Alb. De Schwäbische Alb is zonder twijfel een van de mooiste middelgebergtes van Duitsland.

Bad Urach
Bad Urach
Deel op Pinterest

Het reservaat kent grote variatie aan landschappen met bergen, bossen, kalkstenen kliffen, grotten en de meest knusse dorpen met vakwerkhuizen. Vanuit Bad Urach ga je eenvoudig te voet of per fiets de Schwäbische Alb in. En extra fijn: Bad Urach staat bekend om zijn wellness. Laat je zere spieren na een dag inspanning lekker tot rust komen in de spa!

Tip: de AlbCard geeft toegang tot meer dan 120 bezienswaardigheden en gratis openbaar vervoer in de Schwäbische Alb. Om dit pasje te verkrijgen moet je verblijven in een van de ruim 100 deelnemende overnachtingsplekken. 

3. Taubertal

Glooiende heuvels, de loop van de Tauber en de Main en lieflijke wijngaarden kenmerken het beeld van de prachtige natuur van het "Lieflijke Taubertal". Bezienswaardige kastelen, traditionele paleizen en kloosters nodigen je uit om ze te ontdekken.
Taubertal
© Thomas Weller
Deel op Pinterest
Het Taubertal biedt de actieve vakantieganger eindeloze opties om zijn of haar reis in te vullen. Ga je lekker kanoën over de Tauber en de Main, liever een stukje wandelen of stap je toch op de rug van een paard? Paradepaardje is de Lieflijke Taubertal fietsroute (Liebliches Taubertal), een klassieker van Rothenburg ob der Tauber naar Wertheim am Main. Deze fietsroute wordt al jaren beoordeeld met 5 sterren door de Allgemeinen Deutschen Fahrradclub. Daarmee behoort hij absoluut tot de nationale topklasse. Voor wandelaars is de Tauberdal-panoramaweg (130 km) van Freudenberg via Bad Mergentheim naar Rothenburg aan te bevelen. Op de fiets of te voet, het Taubertal belééf je echt!

4. Bodensee

De Bodensee, ook bekend als Lake Constance, is in elk jaargetijde een bestemming om naar te verlangen. Het kleurenspel van het meer, de bergen binnen handbereik, een overvloed aan outdoor activiteiten en ontdekkingstochten naar de omliggende landen zorgen samen voor een vakantiegevoel dat gewoonweg verslavend is. Hier kom je keer op keer terug voor een nieuw avontuur.

Bodensee
Bodensee
Deel op Pinterest

De regio wordt gekenmerkt door het bijzondere klimaat aan het Bodenmeer en het samenspel van meer en bergen. De uitstekende waterkwaliteit en het romantische landschap bieden een thuis aan flora en fauna en zorgen voor grenzeloze ervaringen. Deze natuurlijke wonderen wachten erop ontdekt te worden. Zwemmen en ontspannen, wandelen en smullen, ontdekken en verwonderen - de Bodensee is de juiste plaats voor elke tijd van het jaar.

5. Pforzheim

Soms is het ook heerlijk om tussen de bossen en kloven door ook even een stad te zien. Met 83,5 procent groene ruimte is Pforzheim een van de groenste grote steden in Duitsland. Een leuke afwisseling tijdens jouw natuurreis. Het natuurpark Zwarte Woud Midden/Noord begint in het stadsgebied. Perfecte uitvalsbasis dus voor al jouw natuuravonturen. 

Pforzheim
Pforzheim
Deel op Pinterest

Sla een bezoekje aan het Pforzheim Wildlife Park zeker niet over. Dit ruim opgezette, natuurlijke dierenpark laat je kennismaken met inheemse wilde dieren in Europa. Sta oog in oog met de steenbok, eland, wisent en het damhert.

6. Naturpark Obere Donau

Door het zuiden van Baden-Württemberg stroomt de Donau. Rond de oevers van de rivier ligt een gigantisch natuurgebied van maar liefst 149.000 hectare dat zich uitstrekt over vier districten; het Natuurpark Obere Donau. Wanneer je hoort dat in dit natuurpark de 'Schwäbische Grand Canyon' te vinden is, wil je er toch meteen een kijkje nemen? 

Naturpark Obere Donau
© Jana Zieseniß
Deel op Pinterest

Tijdens een verkenning van het gebied maak je kennis met witte kalkstenen wanden, lieflijke valleien, spannende heuvelpaden en wilde dieren zoals de gems. Het natuurpark is opgericht om de flora en fauna te beschermen maar ontvangt je ook met open armen om te genieten van de natuur, op jouw manier. Van rotsklimmen tot fietsen en van hiken tot kanoën.

7. Het noorden van BW

Het noordelijke deel van Baden-Württemberg is minder bekend onder natuurliefhebbers. De grote trekpleisters zijn steden als Heidelberg en Mannheim. Net over de grens van de deelstaat ligt het prachtige plaatsje Rothenburg ob der Tauber. Wil je natuur en cultuur combineren, dan vormen deze plekken zeker een interessante stop op je rondreis door de regio.

Deze pagina schreven we in samenwerking met het Duitse Verkeersbureau, maar zoals altijd, met de tips en het volledige enthousiasme van Naturescanner. Bekijk meer informatie op Germany.travel

Uiteraard is er nog veel meer te verkennen op natuurvlak. Kijk voor meer inspiratie op de officiële website van Baden-Württemberg Tourismus.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!