Ga naar content

Natuurpark Boven Donau

Baden-Württemberg - Wanneer zesenvijftig gemeenten en vier districten samen een natuurpark van 149.000 hectare vormen kan dat niet anders dan een heel bijzonder gebied opleveren. Het Upper Danube Nature Park of in het Nederlands, het Natuurpark Boven-Donau, is zo’n gebied. Van het met rotswanden omzoomde dal waarin de Boven-Donau door de Schwäbische Alb stroomt, tot de indrukwekkende heuvelpaden van de Albtrauf en van het Alb-plateau op de Großer Heuberg tot de lieflijke valleien van Lauchert en Ablach; de Boven-Donau is een bestemming met talloze mogelijkheden voor natuurliefhebbers én sportieve vakantiegangers. 

Mooie plaatsen in Boven-Donau

Natuurpark Boven-Donau bestaat uit vier districten die deel uitmaken van de provincie Baden-Württemberg in het zuidwesten van Duitsland. Terwijl Sigmaringen bekendstaat om haar kasteel, is Tuttlingen met 35.000 mensen de stad met het hoogste aantal inwoners. De kleinste stad binnen de grenzen van het park, Hettingen, is met 1.817 inwoners de op een na kleinste stad van heel Baden-Württemberg. Wij zetten de mooiste plekken in de natuur voor je op een rij!

1. Doorbraakdal van de Boven-Donau

Kenmerkend voor natuurpark Boven-Donau is de Donau rivier die hier door een diep dal stroomt, omringd door kalkrotswanden en steile hellingen. Wanneer je door het centrale deel van de Donauvallei tussen Mühlheim en Sigmaringen rijdt, vallen dan ook direct de indrukwekkende geelwitte tot witgrijze kalkrotsen op die de Donau op diverse plekken abrupt dwingen van richting te veranderen. Niet alleen het aanzicht, maar vooral het overwinnen van deze rotsen geeft ook menig beklimmer een flinke adrenalinestoot. 

Rotsformaties Boven-Donau
Rotsformaties Boven-Donau
Deel op Pinterest

2. Letterlijk hoogtepunt: de Lemberg

Meer adrenaline is er te vinden op het letterlijke hoogtepunt: de Lemberg, die maar liefst 1.015 meter boven de zeespiegel uitreikt. De berg bevindt zich in het district Tuttlingen, onderdeel van Baden-Württemberg, en is de hoogste top van de Schwäbische Alb. In de regio zijn er nog meer, de zogeheten "10 Thousanders", 10 toppen hoger dan 1000 meter. Op de top van de Lemberg staat een 30 meter hoge toren die een prachtig uitzicht biedt, ver boven de omringende bomen. Bij helder weer reikt het zicht er zelfs tot aan de Alpen.

3. Keltisch vorstelijke zetel Heuneburg

Zoals gezegd is Boven-Donau ideaal voor natuurliefhebbers, maar ook zij die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en cultuur kunnen er hun hart ophalen. Ongeveer 20 kilometer ten oosten van Sigmaringen ligt het vroeg Keltische heuvelfort Heuneburg. De op een bergrug gelegen nederzetting vormde omstreeks 700 voor Christus de basis van Keltische volksstammen, waar onder anderen de vorsten in verbleven.

De Heuneburg maakt tegenwoordig onderdeel uit van een openluchtmuseum dat laat zien hoe diverse stammen er door de eeuwen heen hebben geleefd. In de omgeving van het museum loopt een 8 kilometer lange wandelroute die wandelaars langs de wallen, grafheuvels en de Heuneburg brengt.

4. Flora en fauna in Natuurpark Boven-Donau

Met het unieke landschap is het natuurpark een habitat voor talrijke planten- en diersoorten. Onder de bewoners van het park bevinden zich naast onder andere gemzen, marters, bevers, dassen, vossen en ijsvogels ook de zeer zeldzame lynxen. Hoewel de meeste van deze dieren zich niet zullen tonen aan bezoekers, is een speurtocht naar sporen absoluut een aanrader.

De diversiteit in het park biedt daarnaast ruimte aan circa duizend plantensoorten, waarvan negenhonderd alleen al in de Donauvallei. Bijzonder zijn de bloemrijke bergweiden op het Alb-plateau, maar ook liefhebbers van orchideeën kunnen hun hart ophalen in het natuurgebied. Met maar liefst 47% aan bosgebied is het daarnaast gevuld met uiteenlopende boomsoorten. Van sparrenbossen op het Alb-plateau tot beukenbossen op de dalhellingen en van eikenbossen in het NSG Unterhölzer-Wald bij Geisingen tot de opvallende taxusbomen op de noordwestelijke hellingen van de Schwäbische Alb.

Wandelen in natuurpark Boven-Donau

Voor de actieve vakantieganger biedt natuurpark Boven-Donau maar liefst 5.000 kilometer aan premium en gecertificeerde wandelpaden, geschikt voor korte wandelingen tot meerdaagse tochten. De diverse routes leiden geschiedenis- en cultuurliefhebbers langs talrijke kastelen, paleizen en ruïnes. Natuurfanaten kunnen genieten van de Donauvallei met de vele uitkijkpunten, het brede Alb-plateau en de langerrekte Albtrauf.

Mooi landschap
© Jana Zieseniß
Deel op Pinterest

Speciale aanraders zijn de ‘Donau-Zollernalb-Weg’ en de ‘Donauberglandweg’. Samen vormen deze routes een rondwandeling van maar liefst 214 kilometer door het Boven-Donaudal en over de Südwestalb, die in veertien etappes door het landschap van de Schwäbische Alb leidt.

Actief in het natuurpark

Naast wandelaars kunnen ook andere actieve vakantiegangers zich goed vermaken in natuurpark Boven-Donau. Zo is het Donau-fietspad dat dwars door het natuurpark loopt bijzonder geschikt voor alle leeftijden. De mountainbikeroute "Alb-Crossing", met de populaire etappe Tuttlingen – Burladingen, doorkruist volledig de Schwäbische Alb.

Voor bergbeklimmers valt er veel adrenaline te halen uit de hoge kalkrotswanden in de Donauvallei en liefhebbers van watersport kunnen onder andere kanoënd de Donau bedwingen. Voor wie liever te paard op pad gaat, kunnen de Donauvallei, het Alb-plateau en de uitgestrekte bossen ook trail rijdend verkend worden. Zo biedt natuurpark Boven-Donau voor iedere vakantieganger een eigen manier om de stress van alledag achter zich te laten.

Deel op Pinterest

Kijk voor meer inspiratie voor dit natuurpark en vele anderen op de website van Baden-Württemberg Tourismus. Ook interessant zijn de tips van Germany Travel over Embrace.German.Nature.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!