Ga naar content

Wandelen in Baden-Württemberg

Ga je mee hiken in Baden-Württemberg? Deze provincie in het zuidwesten van Duitsland heeft de wandelaar ongekend mooie routes te bieden. Dwars door wijngaarden, door de bergen, over Romeinse paden of langs kloven, meren en rotsformaties. Dankzij de vele korte én lange routes raak je in Baden-Württemberg nooit uitgestapt.

Mooiste wandelgebieden in Baden-Württemberg

De provincie biedt een enorm netwerk aan wandelroutes door veel verschillende gebieden. We geven je hieronder een kort overzicht van enkele mooie hike gebieden met bijbehorende wandelroutes.

1. Zwarte Woud

Wandelen in het Zwarte Woud is bij velen favoriet. Door wijngaarden of over bergtoppen, door kloven of langs panoramapaden; het bijna 24.000 kilometer lange netwerk van wandelpaden is net zo gevarieerd als het natuurlandschap van het Zwarte Woud.

Ga wijnwandelen op blote voeten, waag je aan een langeafstandspad of combineer wandelen met lekker eten en drinken op een gastronomische route. Lees meer tips op onze pagina over een wandelvakantie in het Zwarte Woud. Ook tips voor begeleide wandelingen of hikes met bagagetransport.

2. Wandelen bij Bad Urach

Een wandelvakantie in Duitsland en vooral in Baden-Württemberg op de Schwäbische Alb is een genot. De Schwäbische Alb is een van de mooiste middelgebergten van Duitsland met prachtige bergpaden. Dus wandelschoenen aan en gaan! Op de Grafensteigen, de vijf premium wandelroutes rond Bad Urach, bevindt de wandelaar zich in twee UNESCO-beschermde gebieden tegelijk: het biosfeerreservaat en geopark Schwäbische Alb. 

Zonsondergang
© Bad Urach Tourismus / Claudio Sîrbu
Deel op Pinterest

Op de afwisselende rondwandelingen wandel je langs kletterende watervallen, romantische kloven, spannende grotten, indrukwekkende kasteelruïnes en adembenemende uitzichtpunten langs de rand van de Alb. Na een wandeling is er niks lekkerder dan bijkomen in een warm bad. Dan zit je in Bad Urach helemaal goed. De zes binnen- en buitenbaden van de AlbThermen, met uitzicht op de Burgruine Hohenurach, bieden een korte pauze voor lichaam en geest zodat je de volgende dag weer klaar bent voor een nieuw hike avontuur.

3. Wandelen in het Taubertal

Er is in het Taubertal veel te doen voor wandelaars, waaronder thematische wandelpaden zoals de bierroutes die beginnen en eindigen bij een brouwerij. Niks smaakt zo goed als een koud biertje na een inspannende wandeling! Maar waag je ook eens aan de Panoramaweg tussen Rothenburg ob der Tauber en Freudenberg am Main. Deze weg is uitgeroepen tot kwaliteitspad en neemt je in vijf dagetappes mee door wijngaarden, bossen en langs kasteelruïnes en molens. Een goede dosis natuur én cultuur.

Wandelen in het Taubertal
© Peter Frischmuth
Deel op Pinterest

Leuk aan wandelen in het Taubertal zijn de gezellige houten ligstoelen op de "geluksplekken". Deze nodigen uit om te genieten van de frisse lucht en het betoverende panorama van de romantische vallei met zijn bossen, weiden en wijngaarden.

4. Wandelen bij de Bodensee

De regio van de Bodensee is voorbestemd om te wandelen en beschikt over een uitstekend netwerk van wandelpaden. Rustige wandelingen en uitdagende wandelroutes leiden aan de Bodensee altijd naar dezelfde bestemming: midden in de natuur. Te voet kan je indrukwekkende uitkijkpunten en rustige plekjes bereiken. Het meer is nooit ver weg en nodigt je uit om op warme dagen een duik te nemen in het koele water. Wie op zoek is naar een echte uitdaging, kan rond het meer wandelen op de Bodensee-rondwandelweg, die overal bewegwijzerd is. De ca. 270 kilometer lange langeafstandswandelroute overschrijdt landsgrenzen en culturen. Een echt avontuur!

Uiteraard zijn er ook kortere routes te lopen en je bent vanaf de Bodensee binnen no time in de bergen waar jouw wandelreis verder gaat over een uitgestrekt netwerk van bergpaden.

5. Wandelen bij Pforzheim

Rond de stad Pforzheim is het heerlijk hiken. Meer dan 100 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden nemen je mee de natuur in. Dit zijn veelal rondwandelingen die onderling weer met elkaar verbonden zijn. Ze voeren door bossen, langs overblijfselen uit de Romeinse tijd, charmante rivieren, romantische vakwerkhuizen en kastelen, schilderachtige boomgaarden en belonen de wandelliefhebbers met prachtige uitzichten en het pure genieten van de natuur. 

Wandelroutes Baden-Württemberg
© Christoph Duepper
Deel op Pinterest

Ook de oudste langeafstandswandelpaden van het Zwarte Woud, de West-, Oost- en Middenpaden, die in Pforzheim beginnen en tot in Zwitserland lopen, bieden eindeloos wandelgenot. Enkele leuke routetips voor een dagwandeling: Drie Kastelenpad, Kohlrawe ronde, Dierensprookjestour (voor met de kids), Romeinse weg en de Jagersronde. 

6. Lange afstandswandelingen

Meer lezen over lange afstandswandelingen als de Neckarsteig en de Kasteelweg? Bestel onderstaande gratis brochure. Ook het Liebliches Taubertal is een wandelparadijs.

Wandelreis Baden-Württemberg

Zin gekregen om te gaan hiken in Baden-Württemberg? Meer inspiratie voor een wandelreis in Zuidwest-Duitsland vind je op de website van het Toerismebureau van Baden-Württemberg. Meer informatie over Embrace.German.Nature vind je op Germany Travel.

Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!