Ga naar content

Wandelen in Mecklenburg-Vorpommern

Mecklenburg-Vorpommeren - Ben je gek op verrassend magische natuur? Met schitterende krijtrotsen en beschermde kraanvogels ben jij in Mecklenburg-Vorpommern helemaal op je plek. Met 3 nationale parken, 7 natuurparken, 2 beukenbossen die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staan en 3 biosfeerreservaten blijf je je ogen uitkijken. Laat jezelf betoveren door de wilde schoonheid en bezoek dit gebied te voet. Ontdek en geniet van de geschiedenis die je meer gaat vertellen over het oude Hanzeverbond.

Beste wandelgebieden in Mecklenburg-Vorpommern

Een beschermd wandelparadijs langs de kust van Duitsland. Dit alleen al is een reden om hier alle wandelroutes te ontdekken. Trails langs de winderige kust, hikes door stille natuurparken, meerdaagse trektochten over 1 van de 3 langeafstandswandelpaden, rondwandelingen in dorpen of korte dagtochten.

Hochuferweg mv
© TMV / Roth
Deel op Pinterest

De natuur en wandelpaden in Mecklenburg-Vorpommern zijn ontzettend veelzijdig. Deze paden lopen door natuurlandschappen tussen de Oostzee, de Bodden en het Mecklenburgische Merengebied. Er zijn hier weinig hoogtemeters en daardoor is de moeilijkheidsgraad van de meeste trails middelmatig. In dit wandelgebied zwerf je door de bossen en weiden op wijdvertakte paden, langs krijtrotsen en stranden in het Nationaal Park Jasmund.

1. Müritz-Nationalpark Weg - Wandelen in het merengebied

  Hiken door het glinsterende merengebied mag je niet missen. Een plek met 1000 meren geeft je oneindig veel opties om de wandeling te kiezen die bij jou past. De omgeving wisselt af tussen water, bos en groen. In het Nationaal Park Müritz ligt een meer waar wasberen, bevers, otters en de moeraskikker hun thuis hebben. Naast de 107 meren in dit park, bevindt zich hier ook het grootste meer van Noord-Duitsland. Op de rustigste plekjes van het gebied komt een verrekijker goed van pas, want hier maak je kans op beschermde vogelsoorten zoals de kraanvogel.

  De totale lengte van dit pad is 175 km, en kan dagelijks variëren van 10 tot 28 kilometer, naargelang van het deel dat je loopt. Er zijn 9 etappes en je bepaalt zelf hoeveel je er gaat wandelen.

  Lengte: 175 km - 9 etappes
  Treinverbinding
  : Waren (Müritz), Neustrelitz, Kratzeburg
  Markering
  : blauwe M op witte ondergrond
  Bezienswaardigheden: Käflingsbergtoren, Boeker Fischteiche, Serrahner beukenbossen, vleermuistentoonstelling in Kratzeburg, visarenden in Federow, Müritzeum in Waren.

  2. Hochuferweg Jasmund - Dagtocht Nationaal Park Jasmund

  Wegdromen doe je in dit park. Ontdek het eiland Rügen. Daar ligt het Nationaal Park Jasmund. Het kleinste nationale park van Duitsland is druk bezocht. Een duidelijke favoriet van vakantiegangers die dol zijn op wandelroutes in de natuur. En terecht. In dit park maak je dagtochten naar schitterende uitkijkpunten en geniet je van het uitzicht op de typerende witte krijtrotsen.

  Jasmund
  Jasmund
  Deel op Pinterest

  De witte kleur, het frisse groen van de beschermde beukenbomen en de felblauwe kleur van de zee zorgen voor een fantastisch contrast. Maak een rondwandeling naar de uitkijkpunten en het bezoekerscentrum, en leer de geschiedenis kennen van deze ongerepte natuur. Vergeet daarna vooral niet te genieten van het uitzicht op de hoogste krijtrots (Königsstuhl) van 118 meter.

  Lengte van de dagtocht: 12,5 km - 1 etappe - Treinverbinding: Sassnitz
  Markering
  : lokale bewegwijzering en blauwe balken op witte ondergrond
  Bezienswaardigheden
  : Haven Sassnitz, Kieler Bach, Nationalpark-Zentrum Königsstuhl met Victoriasicht, vissersdorp Lohm.

  3. Nieuwe Naturparkweg

  De nieuwe Naturparkweg is een langeafstandswandelroute van maar liefst 907 kilometer. Deze voert vanaf het biosfeerreservaat Schaalsee in het westen naar het eiland Usedom in het oosten en verbindt zeven natuurparken en een nationaal park.

  Naturparkweg
  Naturparkweg
  Deel op Pinterest

  Onderweg zie je de mooiste natuur en maak je kennis met de veelzijdige fauna en flora van de regio. Met veel geluk spot je een vis- of zeearend en in sommige periodes kan je honderden tot duizenden kraanvogels zien overvliegen. Verscholen tussen de oevers van de rivieren leven otters en bevers, terwijl waterlelies en orchideeën in de wind waaien.

  De langeafstandsroute leidt ook langs culturele bezienswaardigheden, zoals prachtige landhuizen en pittoreske dorpjes. De tochten zijn prima af te wisselen met uitstapjes naar steden zoals Schwerin.

  4. Darßer stertocht

  Een langeafstandswandeling die je betovert met de wilde zee, steile oevers en rustige stranden. Je loopt door oeroude bossen, vissersdorpen en over de duinen.

  Geniet van de geur van het groene Darßwald en het oneindige uitzicht op de Boddenkust. De vuurtoren Darßer Ort, de vissersdorpen Born en Wieck en het knusse kunstenaarsdorp Ahrenshoop zijn een belangrijk onderdeel van deze wandeling.

  Ahrenshoop Mecklenburg
  © GNTB - Francesco Carovillano
  Deel op Pinterest

  Houd de verrekijker gereed, want je gaat tijdens deze wandeling water- en waddenvogels zien. Als je een echte vogelspotter bent, stop dan zeker bij het informatiecentrum Darßer Arche in Wieck. Je komt hier meer te weten over de vogeltrek en het ontstaan van de duinen en het schiereiland.

  Let op: de steile kust ga je in dit gebied regelmatig zien. Het is belangrijk dat je hier alleen de bewegwijzerde paden gebruikt. De waarschuwingsborden tonen de gebieden waar je extra moet opletten. Dit heeft te maken met het wegspoelen van het zand onderaan de kust. Het afbrokkelen van de muur is ook waarneembaar. De lengte van dit pad is 55 km en varieert van 17 tot 22 kilometer.

  Lengte
  : 55 km, 3 etappes
  Treinverbinding
  : Barth
  Markering
  : Lokale bewegwijzering
  Bezienswaardigheden
  : Darßwald, vuurtoren Darßer Ort, Natureum, Darßer Arche, steile kusten, Nationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft 

  Beeld van Fischland-Darss-Zingst
  © TMV/Allrich
  Deel op Pinterest

  5. Mysteriewandelingen en themapaden

  Dit is een tip voor de nieuwsgierige aagjes. Het hele jaar door worden er in Mecklenburg-Vorpommeren spannende en vermakelijke wandelevenementen georganiseerd. Ze geven jou een kijkje in de natuur, maar vooral ook in de geschiedenis van Mecklenburg-Vorpommern.

  6. Kraanvogelwandelingen

  Deze is voor de vogelaar! Ga je in het voorjaar op pad en maak je de kraanvogelwandeling? Dan is er een kans dat je de ‘kraanvogeldans’ ziet van dichtbij. De vogels zijn er in deze periode van het jaar helemaal klaar voor om zichzelf te laten zien. In de herfst maken ze zich op voor een tocht naar warmere plekken op de wereld.

  7. Gemakkelijke wandelingen en avonturenpaden

  In dit hele gebied zijn er gelukkig ook oneindig veel opties voor wandelingen die geschikt zijn voor gezinnen en rolstoelgebruikers. Veel wandelpaden zijn drempelvrij en dus toegankelijk voor iedereen. Kies een van de wandelroutes en geniet op een relaxte manier van een rondwandeling met het gezin of je partner. 

  8. Hiken in het UNESCO-biosfeerreservaat

  De trails door dit UNESCO-gebied maken je één met de natuur. De afwisseling die elders in de deelstaat te vinden is, vind je ook hier terug. Bossen die zo in een schilderij gekund hadden, felblauwe meren waar je in wil springen en heidevelden waar je in alle rust doorheen wil wandelen. Naast de welbekende kraanvogels leven hier nog meer dieren. Neem je verrekijker mee en spot de ijsvogels, adelaars en visotters.

  9. Hikes van Schwerin tot natuurpark Sternberger Seelandschaft

  Schwerin is de hoofdstad van de deelstaat. Het opvallende kasteel met geschiedenis is de start van de route door het heuvelgebied. Vanuit de hoofdstad voert deze wandelroute direct door naar de rust van het natuurpark Sternberger Seenlandschaft. Als je hier verblijft is niet alleen een rondwandeling door de historische stad interessant. Je kunt ook makkelijk de stilte opzoeken van het dichtbij gelegen natuurpark.

  10. Rondwandelingen Stralsund en Wismar

  Stralsund en Wismar zijn 2 middeleeuwse steden aan de Baltische kust van Noord-Duitsland. In de 14e en 15e eeuw zijn dit twee onmisbare handelssteden geweest in het Hanzeverbond. De gotische stijl is nog steeds te zien in deze steden. Er staan veel historische kathedralen waar elementen in verwerkt zijn. 

  Wismar
  © TZ Wismar / Dock 30
  Deel op Pinterest

  Ook het stadhuis van Stralsund en in een klein aantal huizen laten je nog steeds genieten van de geschiedenis. Bij het maken van een rondwandeling ga je dit allemaal terug zien. Daag jezelf uit om de bijzondere hoogtepunten te bekijken en achter de geschiedenis te komen van deze handelssteden.

  Wandelreis Mecklenburg-Vorpommern

  Heb je ook al zin in een wandelvakantie in Mecklenburg-Vorpommern, laat je dan verder inspireren op de officiële site van Duitsland en de site van Mecklenburg-Vorpommern. Wil je meer weten over de Embrace.German.Nature campagne, bekijk dan ook de site van Germany.travel.

  Veelgestelde vragen

  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!