Ga naar content

Nationaal Park Jasmund

Het Nationaal Park Jasmund vind je op het gelijknamige schiereiland Jasmund. Dit is een deel van het eiland Rügen en ligt in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, bij de Duitse Oostzee.

Natuur in Jasmund

Kenmerkend voor het park zijn de hoge witte krijtrotsen. Verder bestaat het vooral uit oude beukenbossen, die zelfs op de UNESCO-lijst staan.

Naast deze hoogtepunten kan je hier terecht om tal van pareltjes in de natuur te ontdekken. Zo groeien er bijzondere bloemen als het leverbloempje, rood bosvogeltje en het vrouwenschoentje. Neem ook je verrekijker mee, want je kunt zomaar een paar bijzondere bewoners van het park spotten. Slechtvalk, gierzwaluw en bonte vliegenvanger komen er voor. 

Rotsen en bomen
© TMV/Tiemann
Deel op Pinterest

Mooiste plekken in Jasmund

Het Nationaal Park is de plek waar je geweest moet zijn als je naar Rügen gaat. Dit eiland ligt in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Je kan het natuurgebied te voet of op de fiets ontdekken. De beukenbossen en de krijtrotsen zijn de must sees van het park, maar eigenlijk is er heel veel leuks te zien en te doen. De mooiste plekken worden extra in de kijker gezet in het Nationaal Park Centrum Königsstuhl.

1. Witte krijtrotsen

Jasmund staat op de eerste plaats uiteraard bekend om de schitterende witte kliffen die fraai contrasteren met de blauwe zee en de groene bossen boven op de rotsen. Dit deel van het nationaal park met de bekende krijtrotsen heet Stubbenkammer. De foto's liegen er niet om, het lijkt wel een schilderijtje!

Rügen Duitsland
© GNTB
Deel op Pinterest

Over schilderijtjes gesproken: 2024 staat in het teken van Caspar David Friedrich, een schilder uit de Duitse romantiek, die hier zijn inspiratie vond.

Twee bekende uitzichtpunten liggen in de Grote Stubbenkammer; het Victoriasicht en de hoge Königsstuhl. Een half miljoen bezoekers trekken jaarlijks naar dit natuurgebied om zich te vergapen aan de natuur. Maar geen paniek, er is ruimte genoeg voor iedereen! Er zijn heerlijke paden om al wandelend of fietsend de omgeving verder in alle rust te verkennen.

2. Beukenbos

Sinds 2011 staat dit beukenbos in Nationaal Park Jasmund op de UNESCO-lijst van Wereldnatuurerfgoed ‘Oude beukenbossen van Duitsland’. Het bos heeft de grootste oppervlakte van beukenbossen aan de Oostzeekust. Een aantal unieke dieren en planten horen hier thuis.

Het bos heeft een voor de mens moeilijk toegankelijke ligging door de steile hellingen en werd daarom nooit voor bosbouw gebruikt. Hierdoor is het lange tijd onaangeroerd gebleven. Zeldzame wilde planten als het vrouwenschoentje (Cypripedium calceolus) en de reuzenpaardenstaart (Equisetum telmateia) groeien in het beukenbos. 

Bossen en kliffen
© TMV / Gänsicke
Deel op Pinterest

3. Hochuferpad

Te voet ontdek je altijd de mooiste plekjes van een gebied! Op het Hochufer wandelpad krijg je een kijkje op de geweldige oernatuur van Nationaal Park Jasmund. Voor de meeste wandelaars is deze route een favoriet in Noord-Duitsland. De 12,5 kilometer lange wandeling neemt je mee door de oude beukenbossen van het UNESCO-Wereldnatuurerfgoed.

Je krijgt op 100 meter boven de zee een schilderachtig uitzicht op de blauwe Oostzee en loopt vlak langs de witte krijtrotsen. Dit is erg indrukwekkend en je krijgt een kleurrijk en gevarieerd beeld van het gebied. De wandelroute loopt ook over de hoger gelegen oevers. Let dus altijd goed op waar je loopt, want er is nog steeds kans op afbrokkelend krijt. Het brengt je langs de bekende Königsstuhl en daarna bij het bezoekerscentrum van het Nationaal Park. 

Hochuferpad Jasmund
Hochuferpad
Deel op Pinterest

Tip: neem tijdens het bewandelen van dit pad de tijd om van het uitzicht te genieten bij het Ernst-Moritz-Arndt-Sicht. Je wordt hier overweldigd door het ruige uitzicht op de krijtrotsen en de kliffen. Dit uitzichtpunt is vernoemd naar de hier geboren historicus, schrijver en publicist.

4. Bekendste krijtrots in Jasmund: Königsstuhl

De 118 meter hoge krijtrots steekt er duidelijk bovenuit. Vanaf het Victoria uitzichtpunt heb je het beste zicht op de witte kalkpunt en geniet je van dit kenmerkende kleurencontrast tussen kliffen, zee en bossen dat je gezien moet hebben als je hier bent geweest.

Königsstuhl
Königsstuhl
Deel op Pinterest

De Koningsstoel is te bereiken door een 11 kilometer lang pad van Sassnitz naar Lohme, of vanaf een grote parkeerplaats in Hagen 3 kilometer verderop. Vanaf de rots zelf heb je ook een mooi zicht op de Oostzee. De rots dankt zijn naam aan een legende, waarbij de Zweedse Koning tijdens een strijd tegen de Denen in 1715 dusdanig vermoeid was dat hij een stoel nodig had om op te zitten. Toch werd de naam Königsstuhl al in eerdere documenten vernoemd.

In 2023 is een nieuwe skywalk geopend: een zwevend uitkijkplatform op 122 meter hoogte, dat een fascinerend uitzicht biedt op de krijtrotsen en de Oostzee.

Skywalk Jasmund
© Nationalpark-Zentrum KÖNIGSSTUHL/Timm Allrich
Deel op Pinterest

Op het 185 meter lange lusvormige wandelpad kunnen maar liefst 1,100 mensen wandelen. Bij het bezoekerscentrum werd een hernieuwde multimediatentoonstelling opgezet, waar bezoekers meer kunnen lezen over de natuur en de klimaatbeschermingsthema's.

5. Kieler Bach und Kieler Ufer

Met een houten trap loop je naar beneden een klein strand op, met de mooie klif Kieler Ufer. Vanaf hier zie je een kant van de krijtrotsen die je vanaf boven niet ervaart. De Kieler Bach is een van de populairste beekjes van dit nationaal park. Je ziet hem vanaf 4 meter hoog naar beneden komen, het strand op. In welk seizoen je hier ook heen gaat, het uitzicht is geweldig.

6. Nationaalparkcentrum Königsstuhl

Ongeacht het weer kun je hier altijd terecht voor een speciale natuurbelevenis direct naast de krijtrotsen van het Nationaal Park Jasmund. Het bezoekerscentrum is zowel gezellig als leerzaam. Een interactieve tentoonstelling neemt je mee op reis door de geschiedenis van het Nationaal Park.

Kom meer te weten over de gletsjer, ontdek welke dieren er leven in dit gebied en bekijk daarna met eigen ogen de krijtrotsen naast het centrum. Ben je op zoek naar een avontuurlijk en leerzaam uitje? In het Nationaalparkcentrum Königstuhl krijg je op een informatieve manier alle ins en outs mee van Jasmund. Mimi de muis en Krax de raaf nemen de kleine kinderen mee door de geheimen van dit park.

Tip: Wist je dat je zelfs kan trouwen op de bijzondere Königsstuhl? Stel je voor: elkaar het ja-woord geven bij de beroemde krijtrots, met op de achtergrond de helderblauwe Oostzee, omgeven met beukenbos dat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. 

Meer weten? Check dan ook de tips op de toeristische website van Mecklenburg-Vorpommern. Deze pagina schreven we in opdracht van het Duitse Verkeersbureau, met zoals altijd, de tips en het enthousiasme van Naturescanner. Bekijk meer informatie over Embrace.German.Nature op Germany.travel

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!