Ga naar content

Fietsen in Mecklenburg-Vorpommern

Mecklenburg-Vorpommern - Ontdek de regio met de fiets. De vele langeafstandsroutes en kortere rondritten bieden voor ieder wat wils. Je verkent in dit gebied bossen, meren en oude havensteden aan de Baltische Zee. Als fietser zit je in Mecklenburg-Vorpommern altijd goed, ook als je veel afwisseling zoekt.

Dit gebied heeft een perfect netwerk van fietsroutes voor jong en oud, voor beginners of echte fietsliefhebbers. Je fietst door het binnenland, langs de prachtige kust en door het bos. Maak je het liefst een tocht door oude dorpen en snuif je graag geschiedenis op? Of staat een fietsvakantie langs 1 van de 9 langeafstandsroutes op jouw bucketlist? In deze Duitse regio kan het allemaal. 

Jasmund
Jasmund rotsen en bossen
Deel op Pinterest

Fietsvakantie bij de Duitse kust

Mecklenburg-Vorpommern heeft een goed uitgerust netwerk van ruim 6000 fietspaden. Door deze goede voorzieningen is het hier prettig fietsen en is het een uitgelezen plek voor een avontuurlijke fietsvakantie.

Het landschap is betoverend, je gaat je ogen uitkijken. Dit gebied is zelfs 1 van de 3 meest geliefde fietsregio’s in Duitsland. Elke deel van Mecklenburg-Vorpommern is bovendien goed met de trein te bereiken. Alle ingrediënten voor een zorgeloze fietsvakantie zijn er, want ook verhuurstations en fietsenmakers zijn er in overvloed.

Overnacht je in een hotel, pension, herberg of op een camping? De eigenaren ontvangen je op hun typische gastvrije manier. Kies 1 van de 9 langeafstandsfietsroutes door Mecklenburg-Vorpommern of 1 van de dagtochten en je hebt gegarandeerd een fantastische fietsvakantie.

Beste fietsgebieden

Houd je van een lange fietstocht langs de kust? Of ga je voor een dagtocht door een oude havenstad? Kies je de kastelenroute of fiets je in een rondje langs de Fleesensee. Zoek je een echte uitdaging? Fiets dan de route langs de Oostzee. Een aantal mooie fietspaden en routes op een rij.

1. Kastelenroute

Van het ene sprookjeskasteel naar het andere en dat in combinatie met een goede dosis natuur. Wat wil je nog meer tijdens een fietstocht? Groene heuvels, stille valleien en blauwe meren, deze dromerige schilderijplaatjes ga je gegarandeerd tegenkomen op de Schlösser Rundweg.

Maar ook mooie gebouwen passeer je op deze route; grote landhuizen, oude kastelen vol geschiedenis en herbergen. Sommige kastelen zijn nu omgebouwd tot museum of hotel. Het zijn stuk voor stuk indrukwekkende gebouwen en de moeite waard om deze langeafstandsfietsroute te maken.

Totale lengte: 135 kilometer
Etappes
: 2 dagen
Wegmarkering
: een geel bordje met ‘Schlösser Rundweg’
Bezienswaardigheden
: Gutshotel Gross Breesen, Jeugdherberg Teterow, Bellin, Landhuis Zitelitz, Hotels Nudeoper en Mecklenburger Hof, Schorssow-meerpaleis en Kasteel Ulrichhusen.

2. Fietsroute langs de Oostzee

Een langeafstandsroute voor fietsers die dol zijn op de kust en het geluid van de ruige zee. Deze route biedt de afwisseling tussen het uitzicht op het water en het stille gebied achter de kustlijn. Onderweg kom je oude badplaatsen tegen. Je wordt ondergedompeld in de geschiedenis van de Hanzesteden en bezoekt 3 eilanden en een schiereiland.

Deze fietstocht laat je een indrukwekkende kant van Mecklenburg-Vorpommern zien. Van het UNESCO-Werelderfgoed Wismar en de badplaats Kühlungsborn fiets je via de steile oevers en een groot bosgebied naar het schiereiland Fischland-Darß-Zingst. 

Ahrenshoop
© GNTB - Francesco Carovillano
Deel op Pinterest

Onderweg zijn er natuurlijk nog ontzettend veel andere prachtige uitzichten te bewonderen. De Heiligendamm, de witte stad aan de kust. De vroegere kunstenaarsgemeenschap Ahrenshoop, de rieten daken zie je liggen in het duingebied. Last but not least het eiland Rügen, dit is één en al natuur. Het is het grootste eiland van Duitsland. Heuvels en vuursteenvelden maken dit natuurparadijs compleet voor jou als fietser.

Kühlungsborn
© GNTB - Francesco Carovillano
Deel op Pinterest

Lengte: de totale lengte van de Ostseeküsten-Radweg is 1140 kilometer. Het eerste deel vanaf Mecklenburg-Vorpommern is 695 kilometer.
Etappes
: 15 dagen
Treinverbinding
: Lübeck-Travemünde, Seebad Ahlbeck, Rostock -Warnemünde, Stralsund
Bezienswaardigheden
: Erfgoed in Wismar en Stralsund, krijtrotsen van Jasmund in Rügen, Usedom in Zinnowitz en badplaatsen.

3. Korte fietsdagtochten

Als je nog niet zo veel ervaring hebt met fietsen, dan zijn kortere dagtochten precies wat je zoekt. Je bepaalt zelf de lengte, afstand en het gebied van de route. Ga je mountainbiken of huur je een e-bike? Door het grote fietsnetwerk kun je alle kanten op. Net waar jij je prettig bij voelt.

Bij de fietstocht Drehbrücke in Malchow naar de Fleesensee bijvoorbeeld maak je 50 kilometer. Het startpunt is in Warenshof en je ziet verschillende hoogtepunten tijdens deze rit: het dorp Malchow, de draaibrug in Malchow, een uitzicht op de Malchower See, het kasteelhotel Schloss Fleesensee en een mooi zicht op de Fleesensee.

Fleesensee
© GNTB -Francesco Carovillano
Deel op Pinterest

Deze tocht is voor gemiddelde conditie. Er zijn in totaal 250 hoogtemeters. Je gaat van vlak en rustig landschap naar het dorp Malchow en een uitzicht over de Fleesensee. Onderweg kom je veel toeristische hoogtepunten tegen.

4. Fietsen langs het renaissancekasteel van Güstrow

Maak een fietstocht langs dit stuk geschiedenis. In de historische binnenstad van Güstrow ligt Schloss Güstrow, een van de belangrijkste kastelen van Noord-Europa. Het werd in de 16e eeuw gebouwd door Franz Parr uit Lombardije en combineert Italiaanse, Franse en Duitse bouwstijlen. Een must-see als je in de buurt bent om een fietsroute te maken.

Güstrow
© TMV/Gänsicke
Deel op Pinterest

5. Fietsroute Berlijn-Kopenhagen

1 van de 9 langeafstandsroutes die we graag belichten is de Radweg Berlin Kopenhagen. Het fijne fietsnetwerk zorgt ervoor dat je makkelijk fietst van stad naar stad. Deze fietsroute duurt ongeveer 2 weken, waarin je fietst van Berlijn naar Kopenhagen. Tal van prachtige natuurverschijnselen zie je tijdens deze route voorbijkomen.

Vanaf Berlijn fiets je richting de oude havenstad Rostock aan de kust. Om naar de overkant te komen, neem je een veerpont naar Denemarken. Onderweg fiets je door bossen, langs blauwe meren en heide. De Müritzsee, omringd door dennenbomen en beukenbossen, is een hoogtepunt van deze fietstocht. 260 soorten vogels en 800 vlindersoorten werden hier geteld. Wissel het fietsen af met een relaxte pauze op een van de picknickplaatsen. Of neem een rustmoment in een café in de haven van Waren. Het uitzicht op de grootste binnenzee van Duitsland krijg je er gratis bij.

Totale lengte
: 680 kilometer
Etappes
: 13 dagen
Treinverbinding
: Berlijn, Fürstenberg/Havel, Rostock, Kopenhagen
Bezienswaardigheden
: Neustrelitz (kasteelkerk en -tuin), Waren (haven en Müritzeum), Güstrow, Rostock en de krijtrotsen.

6. Zustereiland Hiddensee

Op dit autovrije eiland zijn fietsers en wandelaars de koning. Op sommige plekken is het eiland slechts 250 meter breed en het heeft een lengte van 17 kilometer. Op deze rustgevende plek vind je alles waar je naar zoekt, zoals hoge krijtrotsen van 70 meter en witte stranden.

Het is met de boot vanaf Rügen te bereiken. Op dit eiland zijn er 3 kleine dorpjes, waaronder het bijzondere Neuendorf. In dit dorp ligt er tussen de huizen alleen gras in plaats van straten. Neem een bezoekje aan de bekende vuurtoren of fiets van dorp naar dorp. Een fietstocht langs de randen van het eiland kan natuurlijk ook.

7. Route van de Noord-Duitse romantiek

In 2018 is er een fietsroute uitgestippeld van Greifswald naar Wolgast, die in het kader staat van kunst en literatuur uit de romantiek. Vanaf het voorjaar 2024 is de Route der Norddeutschen Romantik uitgebreid van 54 kilometer tot maar liefst 285 kilometer. Het nieuwe stuk loopt van Stralsund naar Kaap Arkona op het eiland Rügen met mooie kliffen en kasteel Jaromarsburg.

Fietsroute romantiek
Route van de Noord-Duitse romantiek
Deel op Pinterest

De aanleiding tot het verlengen van de route is de 250e geboortedag van Caspar David Friedrich. Deze schilder/tekenaar/graficus werd in Greifswald geboren en was een van de belangrijkste kunstenaars van de romantiek-stroming. Wil je werk van hem bewonderen? Bezoek dan het Caspar-David-Friedrich-Zentrum en Pommersches Landesmuseum.

Tijdens de hele fietstocht combineer je natuur met culturele bezienswaardigheden, zoals Wolgast met de stadshaven en museum Rungehaus, het Heimatmuseum Freest, het renaissancekasteel Ludwigsburg en kloosterruïne Eldena. 

Check voor meer tips ook de website van Mecklenburg-Vorpommern. Dit artikel is ontstaan door een samenwerking met het Duitse Verkeersbureau, met de tips en het enthousiasme van Naturescanner. Bekijk meer informatie op Germany.travel

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!