Ga naar content

Fietsen in Rijnland-Palts

Rijnland-Palts is een van de populairste fietsregio's in Duitsland. Het maakt niet uit of je in het zadel zit van een racefiets, mountainbike, toerfiets, kinderfiets, tandem of e-bike: wie er op uit wil trekken, is in het gevarieerde cultuurlandschap in het westen van Duitsland in goede handen. Rijnland-Palts biedt niet alleen pure natuur, maar ook wijn, cultuur en veel culinaire hoogstandjes tijdens een fietsreis.

Fietsvakantie in Rijnland-Palts

Als je echt een fietsliefhebber bent, is het heerlijk om de tijd te nemen en een mooie meerdaagse fietsreis te maken en het landschap op langzame wijze aan je voorbij te zien trekken. Wil je jouw fietsreis extra comfortabel maken? Huur dan een e-bike! Met de e-bike heb je altijd de wind in de rug en rijd je moeiteloos door het heuvelachtige landschap. De motor versterkt elke pedaalslag bergop zonder enige stress. Mocht je zelf geen elektrische fiets hebben, dan kan je deze huren bij tal van verhuurcentra in Rijnland-Palts.

Mooiste fietsgebieden in Rijnland-Palts

Wat zijn dan de mooiste plekken om te fietsen in Rijnland-Palts? Ambitieuze fietsers komen in het middelgebergte aan hun trekken. Hunsrück, Eifel of Westerwald bieden bijvoorbeeld uitdagende asfalt routes met hoogtemeters. Mountainbikers kunnen bergop en bergaf rijden op de talrijke aangewezen bospaden en avontuurlijke singletrails in de MTB-parken, bijvoorbeeld in het Pfälzerwald of de Eifel. Onderstaand geven we je de mooiste routes in enkele van de natuurgebieden in Rijnland-Palts.

Mooiste fietsroutes

We zetten enkele van de mooiste fietsroutes door Rijnland-Palts op een rij. Voor een uitgebreider overzicht kijk je op de routeplanner van Rijnland-Palts.

1. Wijnfietstochten

Wijn en fietsen gaan hand in hand in Rijnland-Palts. Er zijn genoeg mooie tochten door wijngaarden te vinden. Na een tocht in het zadel wacht de fietsers een aangename ervaring voor de smaakpapillen en de geest. In totaal zijn er zes fascinerende wijnstreken om uit te kiezen voor een aangename afsluiting van de actieve dag.

Mooiste fietsroutes Rijnland-Palts
Wijnfietsroutes Rijnland-Palts
Deel op Pinterest

Een leuke fietstocht is de 100 kilometer lange Duitse Wijnfietsroute. Deze volgt de hele westelijke rand van de Rijnvlakte en neemt je mee door het grootste wijnbouwgebied in Duitsland.

2. Spoorwegfietsroute

Op veel plekken in Rijnland-Palts hebben stoomlocomotieven inmiddels plaats gemaakt voor fietsen. Oude spoorwegen hebben een nieuw doel gekregen als fietspad. Je fietst hier dwars door de natuur zonder last te hebben van ander verkeer. Je volgt de tunnels en viaducten en volgt zo de weg van de oude treinen. Een fijne manier om de landschappen van Rijnland-Palts te verkennen! 

Enkele voorbeelden van deze spoorwegroutes zijn:

 • Ruwer-Hochwald-fietsroute (49 kilometer) - Je volgt bijna de hele tijd de oude spoorweg van de Ruwer-Spoorlijn. Je fietst voornamelijk door de natuur, soms kom je tientallen kilometers geen dorpen tegen. Hoogtepunt is de Hunsrück. 

 • Maren-Moezel-fietspad (60 kilometer). Via een oude spoorweg volg je een fietsroute van de Vulkaaneifel naar de Moezel. Het is een vlakke route, dus voor de meeste mensen goed te doen. De picknickplekken onderweg nodigen uit voor een fijne pauze. Met een fietsbus kan je eenvoudig terug naar het startpunt.

3. Fietsroutes met kinderen in Rijnland-Palts

Ook voor fietsende gezinnen biedt Rijnland-Palts veel afwisseling. De net genoemde spoorlijnen zijn zeker gezinsvriendelijk. Met het gezin fiets je over viaducten en door tunnels, een avontuurlijke tocht! Mochten de jonge fietsers ooit buiten adem raken, dan staan tijdens het seizoen in het hele land de Regio-Radler bussen klaar om de fietsers en hun fietsen terug naar het vertrekpunt te brengen.

4. Mountainbike routes

Ben jij meer van de uitdagende onverharde wegen, met kronkels, flinke beklimmingen en steile afdalingen? Begeef je dan naar het Pfälzerwald en de Eifel!

 • Flowtrails in het Pfälzerwald
  In het Pfälzerwald komen mountainbikers zeker aan hun trekken. Met 900 kilometer aan mtb-trails kan je hier keer op keer terugkomen. Je fietst niet alleen door bospaden, maar ook langs bizarre rotsformaties en rode zandsteen en dat afgewisseld met kastelen en burchten. Een indrukwekkende omgeving voor een fietstocht. Dankzij de combinatie van smalle paadjes, steile beklimmingen en fikse afdalingen haal je hier de ideale flow!
 • Mtb in de Eifel
  De Eifel biedt met zijn kronkelende bospaden ook voor iedere mtb-liefhebber eindeloos vertier. Er zijn meerdere mountainbikeparken waar je zeker een kijkje wil nemen. In Trailpark VulkanEifel trap je langs vulkanische meren en kies je voor trails op ieder niveau. In het Mtb Park Hürtgenwald fiets je over spannende bospaadjes en voor de liefhebbers is er ook een mountainbikepark rond de Nürburgring. 

5. Langeafstandspaden

Voor de liefhebbers van meerdaagse tochten zijn er ook voldoende leuke fietsroutes te vinden. Enkele ideeën:

 • Rheinradweg. De totale Rheinradweg volgt de volledige loop van de Rijn, van de Alpen tot in Nederland. Het deel dat door Rijnland-Palts loopt is zo’n 335 kilometer en kan een leuke rode draad vormen voor een fietsreis. Je volgt uiteraard de rivier constant, soms aan de oever, soms wat verder er vanaf. Je fietst door de Mittelrijn regio, door Rijnhessen en door de Palts.
 • Moselradweg. 275 kilometer lang volg je de prachtige Moezelrivier. Een deel van de route loopt door Rijnland-Palts. Bekijk ook tips voor andere fietsroutes in de Moezel.
 • Hunsrück Radweg. In vier etappes leg je een route van 155 kilometer af. Je start in Saarburg en maakt een tocht langs de letterlijke en figuurlijke hoogtepunten van de Hunsrück. Je beklimt onder andere de Erbeskopf, het hoogste punt van Rijnland-Palts. Het wordt dan ook gezien als een zware trail. Maar het indrukwekkende landschap maakt de tocht absoluut de moeite waard. Met onderweg wijngaarden, bossen, heuvellandschappen, stuwmeren en mooie dorpjes kijk je je ogen uit.
 • Rundradweg WW1. Een langeafstandstocht dwars door het Westerwald. Je fietst door de prachtige natuur en kan onderweg stoppen bij uitkijkpunten Fuchskaute en Hohe Ley. En wie zin heeft om even wat anders te doen dan fietsen maakt een stop bij de culturele bezienswaardigheden onderweg zoals de Romeinse toren, kloosters, het planetarium en andere interessante plekken. De tocht is 200 kilometer lang. Neem je tijd en geniet van al het moois onderweg. 

Gratis brochures

Deel op Pinterest

Meer inspiratie nodig? Kijk dan ook even op de website van Rijnland-Palts voor meer fietsroutes. Bekijk ook de overige Embrace.German.Nature info op Germany Travel.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!