Ga naar content

Rijnland-Palts

Rijnland-Palts (Rheinland-Pfalz in het Duits) moet je eens verkennen! In de meest westelijke deelstaat van Duitsland ontdek je pittoreske vakwerkstadjes, schilderachtige wijnbouwdorpjes, omgeven door rivierdalen, weelderige weidelandschappen, steile wijnhellingen en gevarieerde bossen. De beste manier om de veelzijdigheid van Rijnland-Palts te leren kennen is tijdens een actieve vakantie. Het is voor iedere natuurliefhebber mogelijk op eigen manier op ontdekkingstocht gaan!

Natuur in Rijnland-Palts

De natuur van deze Duitse staat wordt gekenmerkt door diverse rivieren zoals de Rijn en de Moezel en kent enorme variatie aan landschappen. Mooie bossen, mysterieuze kloven, hellingen vol wijngaarden en uitgestrekte weides zijn pas enkele van de natuurtypes die je tegenkomt. Daarnaast wordt Rijnland-Palts ook wel een schatkamer van de natuur genoemd, vanwege zijn bijzondere steensoorten.

Eifelsteig
© Eifel Tourismus GmbH / Dominik Ketz
Deel op Pinterest

Je vindt er unieke rotsformaties en steensoorten zoals zandsteen, leisteen, marmer en edelstenen. Midden in de natuur weten wijnboeren te profiteren van de vruchtbare grond. Lekker wandelen en fietsen is dan ook makkelijk te combineren met een proeverijtje in de wijngaarden.

Mooiste plekken in Rijnland-Palts

Een natuurvakantie in deze deelstaat is ontzettend gevarieerd. Tijdens een tiendaagse reis zou je elke dag een ander gebied kunnen bezoeken. Rijnland-Palts bestaat namelijk uit tien verschillende vakantieregio’s. We zetten de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden kort voor je op een rijtje zodat je een goede indruk krijgt van de variatie van Rijnland-Palts!

1. Eifel

In vakantiegebied de Eifel laat je je verrassen door een groen landschap met uitgedoofde vulkanen, felblauwe meren, dichte bossen en bijzondere vakwerkhuizen en eeuwenoude kastelen. Een heerlijke bestemming voor een wandeltocht over de Eifelsteig of een korte verkenning van de diverse natuurgebieden.

Natuur in Rijnland-Palts
Natuur in Rijnland-Palts
Deel op Pinterest

Op onze uitgebreide pagina met vakantietips voor de Eifel vind je de verschillende deelgebieden en meer informatie over de natuur en activiteiten.

2. Hunsrück

In deze regio, met binnen haar grenzen het gelijknamige Nationaal Park Hunsrück, vind je nog echte wildernis. Het ligt tussen het Saarland en Rijnland-Palts in en is ideaal voor de mensen die op zoek zijn naar een pure natuurbeleving. Een prachtig middelgebergte vol bossen, omsloten door vier rivieren. Het wordt zelfs gezien als een hotspot voor biodiversiteit dankzij de bijzondere flora en fauna.

Nationaal Park Hunsrück
Nationaal Park Hunsrück
Deel op Pinterest

Zo vind je hier de grootste populatie wilde katten van heel Europa en ook de zwarte ooievaar wordt hier soms gespot. Beide diersoorten zijn erg schuw dus de kans dat je ze ziet is klein. Maar dat ze hier voorkomen betekent in ieder geval dat het park wild en stil is! 

3. De Palts

Niet te missen in deze regio is de Duitse wijnroute die je meevoert langs wijnstokken, vijgenbomen, amandelbomen en citroenen. De Palts heeft een zacht klimaat waardoor er van alles kan bloeien en groeien. Een beetje een Mediterraan landschap! Bezoek ook zeker het Pfälzerwald waar je het grootste aaneengesloten bosgebied van het hele land vindt plus indrukwekkende rode zandsteenformaties. De vele kastelen vormen een welkome afwisseling tijdens een dag in de natuur.

4. Westerwald

Net over de grens ligt natuurgebied Westerwald, dat gekenmerkt wordt door bossen, hoogvlakten en meren en daartussenin culturele bezienswaardigheden zoals kloosters en burchten. Hier komt zowel de rustzoeker als de actieve reiziger aan zijn trekken. Het Westerwald is met zijn bossen en meren een paradijs voor de wandelaar. Waag je aan de 235 kilometer lange WesterwaldSteig voor een compleet beeld van het gebied. Of ga lekker peddelen over de meren of rivieren.

Bezienswaardigheden Rijnland-Palts
Westerwald
Deel op Pinterest

5. Moezel

De meanderende Moezelrivier met zijn steile wijnterrassen wordt regelmatig gezien als het mooiste rivierdal van Duitsland. Je bevindt je hier in een cultuurlandschap van ruim 2000 jaar oud waar je nog de overblijfselen uit de Romeinse tijd bewondert. Het is heerlijk om te wandelen over de heuvels en telkens getrakteerd te worden op andere uitzichten over de rivier en zijn groene omgeving. En mocht er een wijnfeest zijn, dan moet je hier zeker even naartoe! Lees meer over een natuurvakantie in de Moezel.

6. De Rijn

Natuurlijk mag de rivier die de deelstaat zijn naam geeft niet ontbreken in dit lijstje met mooie plekken. Een vakantie aan de Rijn is idyllisch! Wie de Rijnregio verkent ziet elke dag wat anders: kastelen, wijngaarden, kliffen, schattige vakwerkdorpjes...

Rijnvallei
De Rijnvallei
Deel op Pinterest

De Rijn is verbonden met vele mythes en legenden en wanneer je de sprookjesachtige kastelen langs de oever ziet staan ga je er bijna in geloven. De natuur rond de rivier is groen en afwisselend en het Rijndal tussen Bingen en Koblenz is zelfs uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Verken de Rijn tijdens een boottocht of maak een wandel- of fietstocht langs de oevers. Geniet!

7. Nahe

De Nahe regio kan je beschrijven met drie woorden: wijn, wellness en edelstenen. Klinkt dat even goed! Je combineert hier het wandelen door wijngaarden en genieten van de lekkerste wijnen met een bezoek aan het Edelsteencentrum en een middag relaxen in een thermale bron. Na een vakantie in de Nahe ben je volledig zen.

8. Lahnvallei

In het Lahndal combineer je eenvoudig de mooie natuur met interessante steden. Na enkele dagen kanoën over de Lahn of fietsen langs de oevers is het heerlijk om eens een dag op bezoek te gaan in Bad Ems of Wetzlar.

Mooiste plekjes Rheinland-Pfalz
Lahndal
Deel op Pinterest

9. Rheinhessen

Welkom in het grootste wijngebied van Duitsland! Hier wordt al sinds de Romeinse tijd wijn geproduceerd. Een vakantie tussen de glooiende wijnheuvels wissel je af met een bezoek aan de hoofdstad van Rijnland-Palts: Mainz am Rhein.

10. Ahrtal

Let op: het Ahrtal kampt nog steeds met de gevolgen van de zware overstromingen in 2021, maar is gedeeltelijk weer heropend voor toeristen. Bekijk op de website van Rijnland-Palts wat er open is.

In normale tijden is het Ahrtal echt een bestemming om tot rust te komen. Wijn en wellness vormen de rode draad tijdens een vakantie in deze regio. Maak een fijne wijnwandelroute en sluit af met een lokale Pinot Noir. ‘s Avonds de wellness in en je komt herboren thuis! Ook de natuur is hier fantastisch. Afwisseling tussen bossen, weides, rotsachtige hellingen en bijzondere uitzichten op de rivier de Ahr, de Eifel en de Ardennen maken jouw reis onvergetelijk. 

Deel op Pinterest

Voor meer inspiratie voor een vakantie in deze prachtige Duitse deelstaat kijk je op de officiële website van Rijnland-Palts.

Deze pagina schreven we in samenwerking met het Duitse Verkeersbureau, maar zoals altijd, met de tips en het volledige enthousiasme van Naturescanner. Bekijk meer informatie over Embrace.German.Nature op Germany.travel.

Gratis brochures

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!